Romania pierde in fata Bulgariei pe tema energiei eoliene


ghidelectric.ro
Vineri, 23 Februarie 2024
Ne gasiti si pe:            

Romania pierde in fata Bulgariei pe tema energiei eoliene


Liderii mondiali s-au reunit in cadrul Adunarii Natiunilor Unite de la New York pentru a discuta despre schimbarile climatice si despre reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera.

energie eoliana

Ban Ki-moon, secretarul general al ONU, a rostit un discurs in fata conducatorilor lumii, prin care a cerut statelor sa se solidarizeze contra a trei provocari majore – modificarile climatice, programele nucleare si saracia. “Daca exista un moment bun pentru a actiona intr-un nou spirit multilateral, acum a venit acel moment”, a indemnat Ban Ki-moon. Romania este reprezentata de Cristian Diaconescu. “Schimbarile climatice afecteaza viata de zi cu zi a fiecaruia din noi, in cele mai mici detalii si au un impact asupra viitorului nostru si al copiilor nostri, care nu poate fi ignorat: poluare, inundatii, desertificare, seceta, tornade care distrug recolte, case, bunuri, drumuri, insule si teritorii care dispar sub ape, generand migratie, saracie si suferinta. Nu putem avea prosperitate si dezvoltare daca nu actionam acum impreuna toate statele lumii. De aceea, este important sa promovam la nivel global si sa aplicam efectiv in viata de zi cu zi politici care pot sa asigure concomitent reducerea riscurilor asupra mediului inconjurator, si dezvoltarea economica si sociala. Dorim ca aceasta abordare sa fie asumata atat de statele cu economii dezvoltate, cat si de cele in curs de dezvoltare, cu mentiunea ca pentru cele din urma trebuie sa gasim mijloace de sprijin financiar si tehnologic. Romania este asadar un sustinator activ al politicilor UE in domeniu”, a spus ministrul de externe. UE si-a asumat angajamentul de a reduce la nivel comunitar, pana in 2020, emisiile de gaze cu efect de sera cu 20% fata de nivelul inregistrat in 1990. Urmeaza pragul de 30%, la care tinteste si Romania, care poate ajunge si la 80%, dupa ce si-a distrus aproape toata industria, informeaza Gardianul.


Teoretic, Romania ar putea sa produca usor aproximativ 14000 MW, numai din energie eoliana, adica de patru ori mai mult decat Bulgaria. In realitate, puterea instalata in tara vecina depaseste de 13 ori puterea instalata din tara noastra. “Bulgaria este inaintea Romaniei ca legislatie. Statul bulgar garanteaza un pret de aproape trei ori mai mare pentru energia produsa din resurse regenerabile. In plus, perioada de obtinere a autorizatiilor este de maximum un an la ei, iar la noi depaseste doi ani”, explica Sebastian Enache, directorul general al Wind Power Energy, unul dintre principalii dezvoltatori de proiecte eoliene din Romania. Guvernul de la Sofia ofera garantii investitorilor ca, timp de 15 ani, energia eoliana va fi cumparata la un pret de trei ori mai mare decat pretul energiei conventionale. Suzlon Wind Energy, cel mai mare producator de turbine eoliene din India, vrea sa investeasca tot in Bulgaria. Sebastian Enache crede ca Romania va recupera diferenta fata de Bulgaria in doi-trei ani. “Noi vom avea la sfarsitul lui 2011 o putere instalata de 700-800 MW, care va livra in retea. Bulgarii au in prezent, in derulare, doua proiecte de cate 100 MW; nu vor avea pana atunci mai mult de 500 MW instalati”, crede Sebastian Enache.

Guvernul bulgar ofera producatorilor peste 150 de euro pentru un megawatt produs, in timp ce Romania plateste doar 110 euro, in care este inclus un singur certificat verde. Guvernul de la Sofia are si alte oferte pentru stimularea de energie eoliena: taxe mici, mana de lucru ieftina, tarife generoase. Romania ii obliga pe producatori sa asigure si investitia intr-o centrala-suport, care sa acopere deficitul de energie in perioadele in care centrala eoliana nu functioneaza la capacitate. Grupul energetic CEZ a montat doar 7 turbine eoliene la Fantanele, judetul Constanta, unde va fi cel mai mare parc eolian din Europa – de 600 MW, informeaza Gardianul.

Investitia se ridica la 1,1 miliarde de euro. Au fost turnate peste 20 de fundatii. Santierul se intinde pe o suprafata de peste 600 de hectare, unde au fost construiti deja 130 de kilometri de drumuri. O turbina se poate ridica in trei luni. La Fantanele lucreaza peste 400 de romani, germani, francezi, cehi, asutralieni si americani.

Turbinele pentru prima etapa au fost livrate de trustul GE Energy, in baza celui mai mare contract european din domeniu. GE Energy a preluat recent si Scan Wind si nu mai are rival in lume. “Prima parte a parcului eolian dezvoltat in jurul comunei Fantanele va fi pusa in functiune incepand cu jumatatea lunii martie 2010”, a anuntat Martin Pacovsky, directorul operational al CEZ Romania. Parcul eolian de la Fantanele va fi cea mai mare ferma eoliana din Europa, amplasata pe uscat si va produce 10% din energia regenerabila din Romania. Pentru ca lucrurile din domeniu sa se urneasca, este imperios necesar ca majoritatea absoluta din Parlament sa modifice legislatia, altfel declaratia lui Cristian Diaconescu este curata gargara, anunta Gardianul.

Sursa: Gardianul

 

 
25/09/2009 - Acest articol a fost citit de 2820 ori Recomanda
 
 Nota acordata: 0 (data de 37 vizitatori)
 
Produse si servicii ale companiilor Companiile active sunt aici
Alte stiri din categoria "Energie Verde"
Stirile anterioare
Panouri solare : Cat ne costa?
Cel mai mare parc eolian din lume
Panouri solare in Targu Mures
Noul Volkswagen E-Up
China construieste cea mai mare centrala solara...
Stirile urmatoare
Panouri solare profitabile
Panouri solare in scoli si spitale
Reduceri la factura de pana la 70% prin...
Faliment in afacerile cu panouri solare
Compania ERG Renew interesata de proiecte...
 
Ghidelectric.ro | electrice si automatizari  | TOP STORYNoua BSP41 pentru identificarea simpl─â a tablourilor electrice

imprimanta idenficare tablouri electrice
Firele, cablurile ╚Öi componentele identificate corect v─â ofer─â imediat o imagine clar─â privind modul de func╚Ťionare ╚Öi de conectare a unui tablou electric.


Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.


Identifica╚Ťi toate blocurile terminale


Noua imprimant─â de identificare a firelor ╚Öi tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate m─ârcile majore de blocuri terminale ╚Öi componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimant─â de etichete rigide pentru fiecare marc─â utilizat─â. Brady Corporation ofer─â o list─â de m─ârci de blocuri terminale care au fost testate în privin╚Ťa compatibilit─â╚Ťii cu noua BSP41.


... Citeste articolul
Login
E-mail:
Parola:
cont nou am uitat parola
Fumeaza electronic
Abonare la newsletter
E-mail:

Portal electric si automatizari din Romania pentru firme cu profil echipament electric si electricieni autorizati


Situri Partenere Portal Electric: https.www.avocatiasiduhnea.ro| fisamedicalaiasi.ro| Rocco Piese | studio 20 | www h2on ro | focusrent ro | melkior | komsitravel ro | www.plantmaster.ro | http www scauneonline ro | Rexed |
Pentru web masteri  |  Harta site  |  RSS Ghid Electric