Faliment in afacerile cu panouri solare


ghidelectric.ro
Sambata, 13 Aprilie 2024
Ne gasiti si pe:            

Faliment in afacerile cu panouri solare


Probabil ca multi dintre dumneavoastra sunteti familiarizati cu celulele fotovoltaice. De data acesta nu este vorba doar despre calculatorul de buzunar sau ceasul de mana. Productia de energie electrica sau termica solara este un business extraordinar.

panouri solare

In Spania, Germania, Austria, Cehia sau chiar in Bulgaria. In lumea civilizata, producerea de energie regenerabila nu mai este doar o solutie mai ieftina si mai etica, ci tinde sa devina un business extins, informeaza Evenimentul Zilei.

Deja, la nivel european, se poate vorbi despre o perioada de post-boom, afacerile cu energie solara aflandu-se in perioada de asezare dupa cativa ani de dezvoltare exploziva.

O poveste specific romaneasca: la ceilalti se termina, la noi nici nu a inceput. Guvernul Romaniei blocheaza un intreg sector economic prin simplul fapt ca nu face nimic, totul pe aceleasi considerente politicianiste.

Directiva europeana cunoscuta sub sintagma „20/20/20” a dat startul afacerilor solare. Pana in 2020, UE trebuie sa-si reduca cu 20% emisiile de noxe si sa produca 20% din totalul energiei din surse regenerabile. Se intampla in 2005 si, de atunci, Uniunea da bani pentru proiecte „verzi”.

In octombrie 2008, autoritatile romanesti au produs, la randul lor, Legea 220, care ar trebui sa reglementeze lucrurile in domeniu. Ministerul Mediului, prin Adminstratia Fondului de Mediu (AFM), a lansat programul „Casa Verde” cam in acelasi timp, incercand subventionarea in vestitiilor in energie regenerabila, informeaza Evenimentul Zilei.

La sfarsitul lunii septembrie, nu exista inca normele de aplicare a Legii 220, deci aceasta este nefunctionala, s-a renuntat la proiectul „Casa verde” si inca sa lucreaza la un ghid al aplicantului pentru finantarea proiectelor respective.

Pe culoare se vorbeste ca fostul ministru PSD al mediului, Nicolae Nemirschi, nu s-a inteles cu ministrul economiei, Adriean Videanu, cu privire la firmele care urmeaza sa fie autorizate pentru a aplica programul. Drept urmare, au renuntat de tot. Bani sunt, AFM are la dispozitie aproape 150 milioane de euro, Ministerul Economiei, gestionarul fondurilor europene pentru energie, inca o data pe atat, insa este imposibil sa accesezi acesti bani.

Potrivit lui Vlad Marcoci, presedintele AFM, s-au depus pana acum 150 de cereri de finantare pentru proiecte de producere de energie verde, o parte dintre acestea fiind pentru productia de energie solara. Toate vin din partea unor autoritati locale, care vor sa puna panouri solare pe spitale, scoli si alte institutii, care primesc 70% din valoarea proiectului, informeaza Evenimentul Zilei.

In cazul companiilor private, finantarea este de 50%, maximum 5 milioane de euro. „Legea prevede o subventie de 90% in cazul persoanelor fizice care vor sa-si monteze panouri solare . Insa statul nu poate avea o relatie contractuala cu o persoana fizica, pentru a putea beneficia de subventii doritorii trebuind sa-si formeze o asociatie de proprietari”, spune Marcoci, completand ca nu exista insa nici macar o astfel de cerere de finantare.

Investitia intr-un sistem solar complet pentru producerea de apa calda si energie termica pentru o locuinta porneste de la 500-600 euro si poate ajunge pana la cateva mii. In principiu, investitia se amortizeaza in 3-4 ani, dupa care apa calda si o parte din caldura sunt pe gratis pe totata durata de viata a panourilor solare, adica 20-25 de ani. Insa businessul adevarat il reprezinta fermele solare.

In Spania, cel mai mare producator de energie solara din lume, afacerea a atras un interes atat de mare incat astazi se produc 2,5 GW, mult peste tinta guvernului, care de altfel a decis reducerea subventiilor pentru ca nu mai poate face fata. Marii investitori spanioli se orienteaza acum catre centrul si estul Europei.

In Romania, spune Nicolae Floristeanu, directorul subsidiarei locale a companiei olandeze Girasolar, capacitatea totala instalata de productie a energiei solare este de 0,1 MW.

„Potentialul fermelor solare este foarte mare, insa lipsa legislatiei si procesul complicat de obtinere a finantarilor franeaza dezvoltarea”, spune Floristeanu. Relevanta este o simulare de investitie realizata de Girasolar, o ferma solara in zona Piatra-Neamt, cu o capacitate de productie de 3 MW/h, informeaza Evenimentul Zilei.

Investitia initiala ar fi de 12 milioane de euro, iar ferma ar produce, in medie, 5.100 MW pe an. Daca subventia ar fi luata in discutie acum de guvern (patru certificare verzi pentru fiecare MW produs fotovoltaic), ar rezulta un pret la livrarea in retea de aproximativ 0,25 euro pe kW.

Ferma ar incasa astfel circa 1,3 milioane euro anual, iar investitia s-ar amortiza in putin peste noua ani, urmand ca restul duratei de viata, de 10-15 ani, sa mearga doar pe profit.
 
Daca investitorul ar obtine si o finantare, legala, de 50% din valoare investitiei, amortizarea s-ar face pana in cinci ani si profiturile s-ar acumula timp de 20 de ani, adica zeci de milioane de euro.

Sursa: Evenimentul Zilei

 
05/10/2009 - Acest articol a fost citit de 3223 ori Recomanda
 
 Nota acordata: 2 (data de 42 vizitatori)
 
Produse si servicii ale companiilor Companiile active sunt aici
Alte stiri din categoria "Energie Verde"
Stirile anterioare
Reduceri la factura de pana la 70% prin...
Panouri solare in scoli si spitale
Panouri solare profitabile
Romania pierde in fata Bulgariei pe tema...
Panouri solare : Cat ne costa?
Stirile urmatoare
Compania ERG Renew interesata de proiecte...
Masini 100% electrice si incarcate la priza!
Finantare pentru proiecte in energie electrica
Hotelierii de pe Litoral vor putea cere fonduri...
UE finanteaza cercetari in domeniul energiilor...
 
Ghidelectric.ro | electrice si automatizari  | TOP STORYNoua BSP41 pentru identificarea simplă a tablourilor electrice

imprimanta idenficare tablouri electrice
Firele, cablurile și componentele identificate corect vă oferă imediat o imagine clară privind modul de funcționare și de conectare a unui tablou electric.


Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.


Identificați toate blocurile terminale


Noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale și componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privința compatibilității cu noua BSP41.


... Citeste articolul
Login
E-mail:
Parola:
cont nou am uitat parola
Fumeaza electronic
Abonare la newsletter
E-mail:

Portal electric si automatizari din Romania pentru firme cu profil echipament electric si electricieni autorizati


Situri Partenere Portal Electric: https.www.avocatiasiduhnea.ro| fisamedicalaiasi.ro| Rocco Piese | studio 20 | www h2on ro | focusrent ro | melkior | komsitravel ro | www.plantmaster.ro | http www scauneonline ro | Rexed |
Pentru web masteri  |  Harta site  |  RSS Ghid Electric