Finantare pentru proiecte in energie electrica


ghidelectric.ro
Sambata, 27 Aprilie 2024
Ne gasiti si pe:            

Finantare pentru proiecte in energie electrica


In cadrul programului privind resursele regenerabile din cadrul Axei Prioritare 4 POS CCE , vor primi finantare in valoare de 260 milioane de lei un total de 14 proiecte selectate dintr-un numar de 50, a declarat, joi, Cristian Georgescu, membru al OIE.

energie eoliana

“In 2008, a existat o cerere de proiecte semnificativa, care s-a concretizat in 50 de dosare depuse pentru resurse regenerabile. Din acest total, 14 au fost selectate pentru a primi finantare, cuantificata la valoarea de 260 milioane de lei, apropiata de suma alocata intregii sesiuni, echivalentul a 80 milioane de euro”, a mentionat Georgescu.

Potrivit reprezentantului OIE, valoarea totala a proiectelor selectate depaseste suma de 500 milioane lei. Printre sectoarele pe care le vor acoperi cele 14 proiecte selectate se regasesc: energie eoliana, energie fotovoltaica, geotermala. In ceea ce priveste normele de aplicare a Legii 220 privind stabilirea sistemului de promovare a producerii de energie electrica din surse regenerabile, Cristian Georgescu a precizat ca acestea se afla la Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Energie pentru finalizare, informeaza Financiarul.

“Normele privind aplicarea Legii 220 se afla la ANRE pentru a i se aduce modificari in privinta acordarii de certificate verzi operatorilor care produc energie electrica”, a spus Georgescu. Controversa legata de Legea 220 a fost si subiectul de discutie in cadrul Forumului organizat, la jumatatea lunii septembrie, de Asociatia Patronala Surse Noi de Energie.

La acel moment, presedintele Asociatiei pentru Microhidroenergie  atentiona asupra faptului ca textul legii in cauza, precum si Ghidul Solicitantului trebuie simplificate.

“Legea nr. 220 din 27.10.2008 este greoaie, in timp ce Ghidul solicitantului finalizat la 19 august 2008 se pierde in amanuntele celor 132 de pagini pe care le contine“, a mentionat Popa. La randul sau, in cadrul discutiilor de la Palatul Parlamentului, Eugen Vargolici, primvicepresedinte al Asociatiei Romane de Microhidro Energie a sustinut ideea ca domeniul resurselor de energie regenerabila sunt trecute prea usor cu vederea de catre actualii guvernanti, chiar daca acest tip de energie necesita investitii extrem de mari, informeaza Financiarul.

“Energia verde este scumpa, trebuie sa recunoastem, insa este necesara“, a spus Vargolici. In Romania, la ora actuala, din punct de vedere operational, sistemul de promovare a resurselor regenerabile consta in alocarea de cote obligatorii de energie si certificate verzi, prevazute in Legea 220/2008. Potrivit Ministerului Economiei, prin normele metodologice referitoare la aplicarea Legii 220/2008 si anume HG pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii de energie electrica din surse regenerabile, se prevede ca, la nivel investitional, exista posibilitatea finantarii din fonduri structurale a proiectelor de producere a energiei alternative.

Totodata, prin HG nr.1535/2003, Ministerul Economiei a promovat “Strategia de valorificare a surselor regenerabile de energie“, prin care se asigura cadrul legal privind promovarea acestui tip de energie. Conform estimarilor ME, in anul 2010, la nivel national, consumul de energie electrica din surse regenerabile va reprezenta 33 la suta din consumul intern brut de energie electrica a Romaniei, adica aproximativ 11 la suta din consumul total de energie, informeaza Financiarul.

In privinta vanzarii de certificate verzi de emisii de CO2, Romania detine un surplus de 150 milioane de certificate de emisii de dioxid de carbon, vanzarea acestuia putand aduce la bugetul de stat aproximativ doua miliarde de euro pana in anul 2015.

Cu toate acestea, specialistii din domeniu considera ca momentul unei astfel de tranzactii nu ar fi prielnic, deoarece vanzarea certificatelor de CO2 nu garanteaza o economie rapida la bugetul de stat. De altfel, multe dintre statele interesate pentru certificatele Romaniei se feresc de legislatia greoaie si de birocratia excesiva din tara noastra.


Sursa:
Financiarul

 
09/10/2009 - Acest articol a fost citit de 4291 ori Recomanda
 
 Nota acordata: 0 (data de 100 vizitatori)
 
Produse si servicii ale companiilor Companiile active sunt aici
Alte stiri din categoria "Energie Verde"
Stirile anterioare
Masini 100% electrice si incarcate la priza!
Compania ERG Renew interesata de proiecte...
Faliment in afacerile cu panouri solare
Reduceri la factura de pana la 70% prin...
Panouri solare in scoli si spitale
Stirile urmatoare
Hotelierii de pe Litoral vor putea cere fonduri...
UE finanteaza cercetari in domeniul energiilor...
Noi companii pariaza pe energie elternativa
3.000 MW de energie eoliana pana in 2017
Centrale eoliene cu o putere instalata de 1500MW
 
Ghidelectric.ro | electrice si automatizari  | TOP STORY



Noua BSP41 pentru identificarea simplă a tablourilor electrice

imprimanta idenficare tablouri electrice
Firele, cablurile și componentele identificate corect vă oferă imediat o imagine clară privind modul de funcționare și de conectare a unui tablou electric.


Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.


Identificați toate blocurile terminale


Noua imprimantă de identificare a firelor È™i tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale È™i componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privinÈ›a compatibilității cu noua BSP41.


... Citeste articolul
Login
E-mail:
Parola:
cont nou am uitat parola
Fumeaza electronic
Abonare la newsletter
E-mail:

Portal electric si automatizari din Romania pentru firme cu profil echipament electric si electricieni autorizati


Situri Partenere Portal Electric: https.www.avocatiasiduhnea.ro| fisamedicalaiasi.ro| Rocco Piese | studio 20 | www h2on ro | focusrent ro | melkior | komsitravel ro | www.plantmaster.ro | http www scauneonline ro | Rexed |
Pentru web masteri  |  Harta site  |  RSS Ghid Electric