Previziuni bune pentru jucatorii din energie


ghidelectric.ro
Miercuri, 17 Aprilie 2024
Ne gasiti si pe:            

Previziuni bune pentru jucatorii din energie


Consumul de energie electrica, gaze naturale precum si cel de carburanti a fost afectat puternic in 2009, dupa ani neintrerupti de crestere care au coincis cu evolutia pozitiva a intregii economii.

energie Pentru 2010 estimarile sunt foarte prudente, pentru multi jucatori scenariul optimist fiind stagnarea vanzarilor fata de 2009. Pentru altii, greul abia acum ar putea incepe scrie Ziarul financiar.

Desi analistii credeau la inceputul anului trecut ca sectorul energetic va fi putin afectat de criza, scaderea consumului, picajul inregistrat in anumite ramuri industriale si-au pus amprenta asupra unor piete in care sunt rulate anual miliarde de euro si in care lucreaza zeci de mii de oameni.

Consumul de electricitate, care a inceput sa fie privit ca un indicator asupra starii economiei mai ales datorita rapiditatii cu care putea fi urmarit, a scazut in 2009 cu circa 10% dupa ani neintrerupti de evolutii pozitive. In ceea ce priveste gazele naturale, consumul a fost cu circa 20% mai redus, reprezentantii Transgaz spunand la jumatatea anului ca situatia economica a intors Romania in urma cu circa 30 de ani in ceea ce priveste consumul de gaze. Piata de carburanti a simtit la randul ei din plin problemele din constructii, situatiile extrem de dificile pe care companiile din transporturi le-au avut, volumele vandute scazand cu circa 5-10% anul trecut. In tot acest context, peste 10.000 de oameni care lucrau in energie, petrol si gaze si-au pierdut locul de munca, in urma unor programe de restructurari masive, informeaza Ziarul financiar.

Majoritatea jucatorilor sunt insa mai optimisti in ceea ce priveste anul 2010, mai ales referitor la oprirea scaderii consumului.  Astfel, reprezentantii Transgaz cred ca in 2010 vor reusi sa transporte prin conducte cu circa 10% mai multe gaze comparativ cu 2009, dar chiar si asa mai putin decat in 2008. In ceea ce priveste consumul de carburanti, parerile in piata sunt impartite. Jucatori precum MOL Romania sau Rompetrol sunt de parere ca vanzarile de carburanti vor fi aproximativ egale cu cele de anul trecut, piata urmand sa revina pe crestere pe termen mediu. Petrom, cea mai mare companie locala si singurul producator de petrol si gaze din Romania, are o alta parere, crezand ca pe termen mediu si lung patrunderea tehnologiilor verzi va musca cu siguranta din piata combustibililor conventionali.

In ceea ce priveste energia electrica, jucatorii sunt prudenti: cresterile de consum vor fi moderate. Mai mult, specialistii sunt de parere ca anul 2010 nu va fi unul al evenimentelor majore, al deciziilor extrem de importante, ci mai degraba unul al prudentei si al pregatirii pentru 2011. "Sper ca acest an, 2010, sa-i determine pe multi sa gandeasca mai profund. Cred ca anul acesta ar trebui sa fie unul de pregatire temeinica astfel incat sa nu se mai iroseasca timpul, asa cum s-a facut in 2009", spune Ion Lungu, presedintele Asociatiei Furnizorilor de Energie Electrica din Romania (AFEER) si directorul diviziei locale de trading cu energie a cehilor de la CEZ, CEZ Trade, scrie Ziarul financiar.

Lungu, la fel ca alti specialisti din domeniu, crede ca anul acesta ar trebui sa se stie foarte clar cum anume va fi restructurat sectorul producerii de energie pentru ca aceasta problema nu mai poate fi amanata, mari unitati, cum ar fi complexurile energetice, riscand sa fie inchise din cauza lipsei de fonduri.
Totodata, jucatorii din piata sunt de parere ca problemele de creditare vor continua si anul acesta, cele mai afectate fiind marile companii de stat. Producatorii de echipamente pentru industria energetica ar putea fi afectati in 2010 in conditiile in care anul trecut majoritatea acestora au trait din comenzile obtinute in anii trecuti, comenzi care insa au inghetat in 2009.
Asteptari 2010
• Intrarea in functiune in prima parte a anului a 139 de turbine eoliene in parcul pe care cehii de la CEZ il construiesc in comuna Fantanele.
• Infiintarea celor doua companii energetice gigant pana la jumatatea anului.
• Rascumpararea de catre KazMunaiGaz a obligatiunilor emise in contul Rompetrol Rafinare, altfel statul urmand sa devina actionar majoritar.
• Majorarea capitalului Petrom cu circa un miliard de euro la care statul va trebui sa participe cu circa 400 mil. euro. Inchiderea sau vanzarea Doljchim de catre Petrom.


Sursa: Ziarul financiar
 
05/01/2010 - Acest articol a fost citit de 2848 ori Recomanda
 
 Nota acordata: 3 (data de 46 vizitatori)
 
Produse si servicii ale companiilor Companiile active sunt aici
Alte stiri din categoria "Statistici"
Stirile anterioare
Pentru prima data dupa Al Doilea Razboi Mondial...
Proiectele din industria de automatizari...
A crescut consumul de energie in transporturi
Resursele de energie primara ale Romaniei s-au...
Resursele de energie a scazut cu 19 la suta in...
Stirile urmatoare
Preturile productiei industriale au crescut cu...
Statistici despre consumul de energie electrica...
Dupa o scadere de 8,3% in 2009, consumul de...
Criza de specialisti in domeniul...
Companiile romanesti din automatizari prezente...
 
Ghidelectric.ro | electrice si automatizari  | TOP STORYNoua BSP41 pentru identificarea simplă a tablourilor electrice

imprimanta idenficare tablouri electrice
Firele, cablurile și componentele identificate corect vă oferă imediat o imagine clară privind modul de funcționare și de conectare a unui tablou electric.


Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.


Identificați toate blocurile terminale


Noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale și componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privința compatibilității cu noua BSP41.


... Citeste articolul
Login
E-mail:
Parola:
cont nou am uitat parola
Fumeaza electronic
Abonare la newsletter
E-mail:

Portal electric si automatizari din Romania pentru firme cu profil echipament electric si electricieni autorizati


Situri Partenere Portal Electric: https.www.avocatiasiduhnea.ro| fisamedicalaiasi.ro| Rocco Piese | studio 20 | www h2on ro | focusrent ro | melkior | komsitravel ro | www.plantmaster.ro | http www scauneonline ro | Rexed |
Pentru web masteri  |  Harta site  |  RSS Ghid Electric