Turbine eoliene in nordul Moldovei


ghidelectric.ro
Marti, 25 Iunie 2024
Ne gasiti si pe:            

Turbine eoliene in nordul Moldovei


In consortiu de firme in frunte cu SC Celsa Team SRL intentioneaza sa investeasca aproximativ 2 miliarde de euro in dezvoltarea unor parcuri eoliene in judetul Iasi. Prima turbina ar putea fi ridicata anul viitor, in zona comunelor Mironeasa - Tibana.

turbine eoliene

Nu este singurul proiect de acest gen din comunele iesene, dar altele, desi de mai mici dimensiuni, au amortit deja in cursa pentru obtinerea autorizatiilor, informeaza Financiarul.com.

Turbine noi de vant se construiesc permanent in toata lumea, energia eoliana fiind sursa de energie cu cea mai rapida crestere in ultimii ani.  Romania are un potential urias, prea putin valorificat. Cu exceptia Parcului Eolina Fantanele, din judetul Constanta, niciun proiect major nu s-a concretizat valorificand puterea vantului in Romania.

Judetul Iasi ar putea beneficia, incepand de anul viitor, de o investitie de doua milioane de euro, in productia de energie eoliana. Proiectul apartine unui consortiu in fruntea caruia se afla compania Celsa Team SRL. Constanteanul Adrian Gavrila, administratorul Celsa Team, spune ca proiectul este in stadiu avansat, fiind deja finalizata achizitia de terenuri si concesiunile. Potrivit declaratiilor sale, planul consortiului pe care il coordoneaza este de a ridica in judetele Iasi, Neamt si Vaslui 250 de turbine, care sa dezvolte in total o putere egala cu cea produsa de reactorul nuclear de la Cernavoda, scrie Financiarul.com.

Ca orice business aflat la inceput de drum, a demarat prin efectuarea de masuratori si stabilirea zonelor cu cel mai bun potential eolian. „Proiectul l-am demarat in urma cu trei ani, cu masuratori de vant. In zona Moldovei vantul nu este grozav, este la limita rentabilitatii, comparativ cu Dobrogea, unde este mai bun. Cu toate acestea, cred ca exista potential de profit, dar acest lucru se va intampla si dupa ce Romania isi va alinia tarifele la energie celor din Uniunea Europeana”, ne-a declarat Adrian Gavrila. Reprezentantul Celsa Team spune ca intreg proiectul va fi realizat cu un profesionalism desavarsit, avand in vedere experienta de pana in prezent. „Proiectul de la Fantanele a fost demarat tot de catre noi, dar a fost abandonat, in urma unor neintelegeri la nivel local si a fost preluat de altii”, spune Adrian Gavrila.

O turbina eoliana are 100-120 metri inaltime, iar palele - un diametru de 100 de metri. Pentru ca afacerea sa renteze, un parc eolian trebuie dezvoltat pe minimum 100-200 de hectare. Turbinele nu pot fi puse aproape una de alta. E nevoie cam de jumatate de kilometru intre ele. „Noi folosim turbine de capacitate medie, care sunt cele mai mari care pot fi eficiente la vantul din Moldova. De altfel, in judetul Iasi, probabil suntem printre putinii care dezvoltam parcuri eoliene pe toate amplasamentele posibile care pot fi dezvoltate. Cel putin in urma cu cateva luni, firma noastra era singura din Romania care avea un soft specializat pentru proiectarea parcurilor eoliene”, detaliaza Adrian Gavrila.

Potrivit Ministerului Mediului, zona Moldovei este una dintre regiunile cu potential eolian. Pentru a fi rentabila o astfel de investitie, puterea medie a vantului trebuie sa depaseasca de regula 4m/s. „La exteriorul arcului carpatic, vitezele medii anuale sunt de 3-4 m/s, in nordul Podisului Moldovei, 4-6 m/s in Podisul Barladului, Dealurile Falciului, precum si in nordul Dobrogei si pe litoralul Marii Negre”, ni s-a precizat intr-un comunicat semnat de Directia de Comunicare si Organizare a Ministerului Mediului, scrie Financiarul.com.

Numarul anual de ore in care viteza vantului este egala si mai mare de 4 m/s este un alt indicator important. „In zonele subcarpatice, dealurile Moldovei, partea sud-estica a tarii si Campia de Vest, numarul acestora este de 3.000-4.000. De remarcat este faptul ca in zona de confluenta a Siretului cu Prutul se contureaza o zona in care numarul anual de ore cu viteze de 4 m/s este de 5.000-6.000 ore”, se arata in acelasi comunicat.


Sursa:
Financiarul.com

 
08/12/2009 - Acest articol a fost citit de 2802 ori Recomanda
 
 Nota acordata: 2 (data de 35 vizitatori)
 
Produse si servicii ale companiilor Companiile active sunt aici
Alte stiri din categoria "Energie Verde"
Stirile anterioare
Aplicatii pentru energie solara de la compania...
In Alba Iulia patru cladiri publice vor utiliza...
Prea multa energie verde ar putea da peste cap...
Lege neaplicabila pentru energii alternative
Candino Swiss Watch opteaza pentru energie solara
Stirile urmatoare
Panouri solare pentru Primaria sectorului 2
Energie regenerabila de 100 de milioane de euro
In asteptarea de energie alternativa
Alba saraca in potential eolian si solar
Enel va produce impreuna cu Sharp panouri...
 
Ghidelectric.ro | electrice si automatizari  | TOP STORYNoua BSP41 pentru identificarea simpl─â a tablourilor electrice

imprimanta idenficare tablouri electrice
Firele, cablurile ╚Öi componentele identificate corect v─â ofer─â imediat o imagine clar─â privind modul de func╚Ťionare ╚Öi de conectare a unui tablou electric.


Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.


Identifica╚Ťi toate blocurile terminale


Noua imprimant─â de identificare a firelor ╚Öi tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate m─ârcile majore de blocuri terminale ╚Öi componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimant─â de etichete rigide pentru fiecare marc─â utilizat─â. Brady Corporation ofer─â o list─â de m─ârci de blocuri terminale care au fost testate în privin╚Ťa compatibilit─â╚Ťii cu noua BSP41.


... Citeste articolul
Login
E-mail:
Parola:
cont nou am uitat parola
Fumeaza electronic
Abonare la newsletter
E-mail:

Portal electric si automatizari din Romania pentru firme cu profil echipament electric si electricieni autorizati


Situri Partenere Portal Electric: https.www.avocatiasiduhnea.ro| fisamedicalaiasi.ro| Rocco Piese | studio 20 | www h2on ro | focusrent ro | melkior | komsitravel ro | www.plantmaster.ro | http www scauneonline ro | Rexed |
Pentru web masteri  |  Harta site  |  RSS Ghid Electric