Termocentralele clasice se vor inchide pentru ca sunt nerentabile si poluante


ghidelectric.ro
, 14 Iulie 2024
Ne gasiti si pe:            

Termocentralele clasice se vor inchide pentru ca sunt nerentabile si poluante


Desi numai circa 10% din cei 23.000 MW anuntati au sanse sa devina realitate, energia eoliana va produce schimbari majore in modul in care functioneaza sistemul acum.

termocentrala

Termocentralele vechi vor fi inchise, mixul perfect de energie fiind hidro, nuclear, eolian si gaze.

"Instalarea productiei de energie se doreste a fi ieftina, insa energia eoliana este o energie scumpa ca investitie, ca urmare a tehnologiei de varf folosite si a structurii distribuite. Doar sursa primara a energiei eoliene este ieftina sau chiar gratuita. In aceste conditii, mixul optim se poate clasifica in: productie hidroelectrica, nucleara, eoliana si termoelectrica cu ciclu combinat (care are turbine pe gaze si abur pentru producerea simultana de energie electrica si termica - n. red.). Suntem tributari unui sistem de incalzire prin termoficarea marilor aglomeratii urbane si in aceasta situatie centralele termoelectrice trebuie inca sa mai existe", spune Horia ªtefan Cimpeanu, directorul departamentului de informatica de proces din cadrul Teletrans, companie detinuta de catre transportatorul national de energiei electrica Transelectrica, care asigura functionarea sistemului de producerea si transportul energiei electrice, scrie Ziarul Financiar.

Potrivit Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), anul trecut productia de energie din Romania a fost impartita in functie de sursa astfel: 21% energie nucleara, 29% hidro, 37% carbuni, 11% gazos si 2% pacura. Energia produsa din surse regenerabile a avut anul trecut o pondere atat de mica, incat nici nu a fost luata in considerare in statistici.

In urmatorii ani energia regenerabila trebuie sa ajunga la peste 20% din consumul national ca urmare a obligatiilor pe care Romania si le-a asumat in fata Uniunii Europene. In plus, se are in vedere construirea a inca doua noi reactoare noi la centrala nucleara de la Cernavoda. Astfel, mixul energetic se va schimba radical, iar cel mai probabil marile termocentrale vor fi inchise pentru a face loc unor unitati mai ieftine si mai curate, scrie Ziarul Financiar.

"Pentru asigurarea necesarului instantaneu de energie, in cazul in care productia va fi preponderent hidro, eoliana, nucleara, devine absolut necesara existenta centralelor cu demaraj rapid, turbine cu gaze evident in centrale termoelectrice cu ciclu combinat. Avem o singura centrala de acest tip, cea de la Bucuresti Vest. Toate centralele termoelectrice clasice se vor inchide, viitorul indreptandu-se spre centralele termice cu ciclu combinat", spune specialistul Teletrans.

Desi faptul ca gazele naturale tind sa devina combustibilul viitorului in contextul in care preocuparile de mediu devin din ce in ce mai reale, in Romania ultimilor 20 de ani nu a fost construita nicio unitate noua de acest tip, desi pe plan local nu se poate vorbi despre o lipsa a resursei. In 2009, Petrom, cea mai mare companie locala, a inceput constructia la o centrala de 860 MW, mai mare decat un reactor nuclear al centralei de la Cernavoda, in valoare de 500 de milioane de euro, unitate care va incepe sa produca energie in a doua jumatate a anului viitor.

Unitatea pe care Petrom o face este cu atat mai importanta cu cat ea poate juca rolul de echilibrare a sistemului energetic in momentul in care vor intra in functiune proiectele eoliene anuntate care sunt inconstante, fiind dependente de un singur factor: forta vantului.

Mai mult, odata cu intrarea in functiune a parcurilor eoliene, mai este un factor care va duce oricum la scoaterea vechilor termocentrale din sistem, informeaza Ziarul Financiar.

In perioadele in care consumul scade, asa cum este noaptea de exemplu, pot fi inregistrate cazuri in care vantul sa bata cu multa putere. Atunci va fi obligatoriu ca unele unitati sa iasa din functiune, iar cel mai probabil aceste unitati vor fi vechile termocentrale.

"Evident, daca bilantul consum/productie disponibila va fi dezechilibrat in sensul unei disponibilitati productive mari, centralele vechi si cu randament slab se vor inchide", mai spune Cimpeanu, care mai precizeaza ca deja exista o lista a termocentralelor care vor fi scoase din functiune pentru ca sunt nerentabile.

Desi capacitatea istalata a unitatilor de productie a energiei la nivel national este de circa 16.000 MW, necesarul de consum a scazut mult in ultimii 20 de ani odata cu schimarile intervenite pe partea industriala, astfel ca acum necesarul national se ridica la circa 8.000 MW.

"In acest moment se produce mult mai putina energie in Romania, necesarul national fiind de maximum 8.000 MW. La momentul actual, vorbim de o capacitate de circa

2.500 MW pe care sistemul energetic national ar putea sa o preia (in ceea ce priveste proiectele eoliene - n. red.)", mai spune Cimpeanu.

Circa 95% din proiectele eoliene sunt concentrate in zona Dobrogei, ceea ce va duce la investitii pentru intarirea retelei de minimum 200 de milioane de euro, potrivit celor mai recnte declaratii din partea Transelectrica.

In ciuda faptului ca in acest moment costul energiilor verzi este cu mult mai mare comparativ cu cel al energiilor conventionale, reprezentantul Teletrans spune ca pe viitor aceste bariere investitionale vor fi depasite.

In prezent, investitiile in energia regenerabila sunt sustinute pe plan local printr-un sistem de certificate verzi, dezvoltatorii de astfel de proiecte castigand atat din comercializarea certificatelor verzi, cat si prin vanzarea energiei pe piata libera, scrie Ziarul Financiar.

"Intr-un viitor nu prea indepartat insa, marcat de reducerea drastica a productiei de hidrocarburi, "foamea de energie" va impune realizarea unor investitii nerentabile azi", a conchis reprezentantul Teletrans.

Capacitatea instalata a proiectelor primite de Transelectrica pana acum in scopul emiterii documentelor de racordare la retea ajunge la circa 23.000 MW. Numai proiecte de 2.500 MW pot fi preluate acum de sistemul energetic, echivalentul in capacitate a peste 3 reactoare ale centralei de la Cernavoda.

Singurul parc eolian care se apropie de finalizare este cel al cehilor de la CEZ din comuna Fantanele, unde vor fi montate 139 de turbine.

Sursa: Ziarul Financiar


Comenteaza aici

 
15/07/2010 - Acest articol a fost citit de 3505 ori Recomanda
 
 Nota acordata: 2 (data de 96 vizitatori)
 
Produse si servicii ale companiilor Companiile active sunt aici
Alte stiri din categoria "Energie termica"
Stirile anterioare
Cursuri de specializare in domeniul scanarii...
Pierderi de aproximativ 300 mil. lei pentru...
Avem termocentrale neproductive
Energie termica cu 18% mai scumpa fata de alte...
Banii pentru plata restantelor la energie termica
Stirile urmatoare
Avantajele folosirii unei pompe de caldura
Termoncentrala Turceni functioneaza la...
Termocentrala Brazi a intrat in functiune
SYSCOM 18 demareaza proiecte de extindere a...
Coreeni doresc sa investeasca intr-o centrala...
 
Ghidelectric.ro | electrice si automatizari  | TOP STORYNoua BSP41 pentru identificarea simplă a tablourilor electrice

imprimanta idenficare tablouri electrice
Firele, cablurile și componentele identificate corect vă oferă imediat o imagine clară privind modul de funcționare și de conectare a unui tablou electric.


Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.


Identificați toate blocurile terminale


Noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale și componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privința compatibilității cu noua BSP41.


... Citeste articolul
Login
E-mail:
Parola:
cont nou am uitat parola
Fumeaza electronic
Abonare la newsletter
E-mail:

Portal electric si automatizari din Romania pentru firme cu profil echipament electric si electricieni autorizati


Situri Partenere Portal Electric: https.www.avocatiasiduhnea.ro| fisamedicalaiasi.ro| Rocco Piese | studio 20 | www h2on ro | focusrent ro | melkior | komsitravel ro | www.plantmaster.ro | http www scauneonline ro | Rexed |
Pentru web masteri  |  Harta site  |  RSS Ghid Electric