Centralele termoelectrice din Romania sunt depasite din punct de vedere tehnic


ghidelectric.ro
Sambata, 2 Martie 2024
Ne gasiti si pe:            

Centralele termoelectrice din Romania sunt depasite din punct de vedere tehnic


Un nou studiu demonstreaza ca exista oportunitatea de a alimenta Europa si Africa de Nord exclusiv cu energie regenerabila pana in 2050, daca aceasta idee e sustinuta de o piata unica de energie europeana, corelata cu o piata similara in Africa de Nord.

centrale electrice

Studiul, realizat de PricewaterhouseCoopers, in colaborare cu cercetatori de la Institutul Potsdam de Cercetare a Impactului Climatic (PIK), Institutul International pentru Analiza Aplicata de Sisteme (IIASA) si Forumul Climatic European (ECF), a elaborat primul ghid in vederea atingerii obiectivului stabilit pentru anul 2050, de a avea un sector energetic 100% regenerabil in Europa si Africa de Nord, potrivit Wall-street.

Transformarea sectorului energetic pe baza unor surse 100% regenerabile ar solutiona problemele legate de securitatea energetica si alimentarea cu energie, renuntand la generarea de electricitate pe baza de carbon si, in acelasi timp, contribuind substantial la reducerea lipsei de resurse de energie primara in Europa.

"In acest moment, peste 50% dintre capacitatile de productie ale energiei electrice din Romania sunt pe baza de carbune sau hidrocarburi. Multe dintre centralele termoelectrice din tara noastra sunt depasite din punct de vedere tehnic, nu respecta cerintele europene in privinta efectelor asupra mediului inconjurator si se apropie de sfarsitul duratei de viata proiectate. Inlocuirea sau reabilitarea acestor centrale termoelectrice presupune investitii majore si un orizont indelungat de recuperare a investitiei", a declarat Alexandru Lupea, Partener, Servicii de Audit PricewaterhouseCoopers Romania, scrie Wall-street.

Luand in considerare infrastructura existenta si capacitatile de generare a energiei, si pornind de la recunoasterea necesitatii unui sistem energetic transnational, sistemul propus, SuperSmart Grid, ar permite echilibrarea cererii si ofertei de energie, independent de momentul si locul unde este generata energia.

Cercetatorii au studiat politicile, pietele, investitiile si prezenta infrastructurii necesare pentru a atinge obiectivul de 100% energie regenerabila, stabilind reperele financiare, de infrastructura si de politici guvernamentale pentru cei care iau deciziile in materie de politici si de afaceri, informeaza Wall-street.

„Orice investitie in noi capacitati de productie a energiei electrice pe baza de carbune sau de hidrocarburi se va confrunta cu incertitudini in privinta cadrului de reglementare al emisiilor de dioxid de carbon, prin costul tonei de carbon generata in atmosfera. In aceste conditii, este de asteptat ca investitia in capacitati de productie a energiei regenerabile sa devina foarte atractiva pentru marii jucatori din domeniu, in ciuda costului mai ridicat al Mw/h instalat. Aceasta pentru ca actualul cadru legislativ din Uniunea Europeana incurajeaza productia de electricitate din surse "verzi" prin acordarea de subventii si tarife mai atractive, iar, pentru sursele regenerabile de energie, legislatia viitoare din domeniul emisiilor de dioxid de carbon nu poate aduce decat vesti bune”, mai spune Alexandru Lupea.

Studiul s-a axat pe examinarea surselor de electricitate 100% regenerabile, luand in calcul potentialul resurselor naturale din punct de vedere al pietei si infrastructurii, dar a recunoscut ca, in afara de resursele regenerabile, mai sunt si alte cai de a reduce consumul de carbon in viitor. Printre cele mai importante se numara extinderea utilizarii energiei nucleare si dezvoltarea colectarii si stocarii carbonului (CCS) pentru arderea de combustibili fosili.


Sursa: Wall-street

 
24/05/2010 - Acest articol a fost citit de 5253 ori Recomanda
 
 Nota acordata: 3 (data de 135 vizitatori)
 
Produse si servicii ale companiilor Companiile active sunt aici
Alte stiri din categoria "Energie Verde"
Stirile anterioare
SOLAR Business Opportunity, joi la Romexpo
Energie solara din belsug pentru spanioli
Deseurile de echipamente electrice si...
Baterie uriasa pentru energie solara
Anul acesta am putea avea parte de un boom al...
Stirile urmatoare
Panourile solare un risc?
Energy Series - Focus pe energie regenerabila
Puneti-va centrala si panouri solare pe banii...
Priza la vant
2010, an decisiv pentru piata de energii...
 
Ghidelectric.ro | electrice si automatizari  | TOP STORYNoua BSP41 pentru identificarea simplă a tablourilor electrice

imprimanta idenficare tablouri electrice
Firele, cablurile și componentele identificate corect vă oferă imediat o imagine clară privind modul de funcționare și de conectare a unui tablou electric.


Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.


Identificați toate blocurile terminale


Noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale și componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privința compatibilității cu noua BSP41.


... Citeste articolul
Login
E-mail:
Parola:
cont nou am uitat parola
Fumeaza electronic
Abonare la newsletter
E-mail:

Portal electric si automatizari din Romania pentru firme cu profil echipament electric si electricieni autorizati


Situri Partenere Portal Electric: https.www.avocatiasiduhnea.ro| fisamedicalaiasi.ro| Rocco Piese | studio 20 | www h2on ro | focusrent ro | melkior | komsitravel ro | www.plantmaster.ro | http www scauneonline ro | Rexed |
Pentru web masteri  |  Harta site  |  RSS Ghid Electric