Panourile solare un risc?


ghidelectric.ro
Miercuri, 17 Aprilie 2024
Ne gasiti si pe:            

Panourile solare un risc?


Instalarea unui panou solar pentru incalzirea apei calde menajere este rentabila mai ales daca nu sunt gaze naturale in zona, spune Catalin Caraiane, reprezentant al firmei Solar Expert.

panou solar

Produsele foarte ieftine isi pot pierde din randament chiar si dupa un an. Atentie si la service! informeaza Evenimentul Zilei.

„Sunt multi care spun ca investitia se recupereaza in doi-trei ani, dar mint. Gazul este ieftin acum si merita sa iti montezi panou solar daca esti intr-o zona fara gaze, cum e Alexandria, de pilda”, a explicat Caraiane.

Potrivit acestuia, un sistem de 3.600 euro, de pilda, pentru incalzirea apei menajere (cu boiler de 300 litri si trei panouri cu 12 tuburi solare vidate) poate fi considerat amortizat dupa cinci ani, comparativ cu alimentarea electrica, sau in 15 ani, comparativ cu cea pe gaz, scrie Evenimentul Zilei.

Cat de repede ne recuperam investitia depinde totusi de ce fel de tip de sistem solar alegem si cat de bine este dimensionat consumului real, pentru a nu functiona cu pierdere. De aceea, se recomanda efectuarea de catre firme specializate a unei simulari pe calculator.

De asemenea, trebuie sa va ganditi daca vreti apa incalzita solar tot anul sau doar pentru perioada calda (martie-septembrie). Panourile solare din a doua categorie sunt cele mai ieftine, dar trebuie golite inainte de primul inghet si reumplute cu apa primavara, inclusiv tuburile, informeaza Evenimentul Zilei.

Daca va lasati pacaliti de preturile cele mai mici, ale produselor fabricate de regula in China, ati putea constata ca dupa un an aveti probleme deja. „La panourile chinezesti vidul din tuburi se pierde foarte usor, astfel ca nu mai retine caldura”, explica Domitian Covaci, marketing manager la Solariss.

De aceea, tineti cont de garantia sistemului, dar si a manoperei. Nefiind multi instalatori specializati, puteti fi taxati serios. Pe de alta parte, un sistem solar care asigura si aport la incalzirea casei poate duce la economii in perioada de iarna de 30-45%, mai ales daca e asociat cu incalzirea prin pardoseala.


Sursa: Evenimentul zilei

 

 

 
27/05/2010 - Acest articol a fost citit de 2446 ori Recomanda
 
 Nota acordata: 2 (data de 40 vizitatori)
 
Produse si servicii ale companiilor Companiile active sunt aici
Alte stiri din categoria "Energie Verde"
Stirile anterioare
Centralele termoelectrice din Romania sunt...
SOLAR Business Opportunity, joi la Romexpo
Energie solara din belsug pentru spanioli
Deseurile de echipamente electrice si...
Baterie uriasa pentru energie solara
Stirile urmatoare
Energy Series - Focus pe energie regenerabila
Puneti-va centrala si panouri solare pe banii...
Priza la vant
2010, an decisiv pentru piata de energii...
Energobit urca Romania in topul UE al...
 
Ghidelectric.ro | electrice si automatizari  | TOP STORYNoua BSP41 pentru identificarea simplă a tablourilor electrice

imprimanta idenficare tablouri electrice
Firele, cablurile și componentele identificate corect vă oferă imediat o imagine clară privind modul de funcționare și de conectare a unui tablou electric.


Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.


Identificați toate blocurile terminale


Noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale și componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privința compatibilității cu noua BSP41.


... Citeste articolul
Login
E-mail:
Parola:
cont nou am uitat parola
Fumeaza electronic
Abonare la newsletter
E-mail:

Portal electric si automatizari din Romania pentru firme cu profil echipament electric si electricieni autorizati


Situri Partenere Portal Electric: https.www.avocatiasiduhnea.ro| fisamedicalaiasi.ro| Rocco Piese | studio 20 | www h2on ro | focusrent ro | melkior | komsitravel ro | www.plantmaster.ro | http www scauneonline ro | Rexed |
Pentru web masteri  |  Harta site  |  RSS Ghid Electric