Compania Energom infiintata in urma cu zece ani, cu capital francez la Cluj, intentioneaza sa angajeze 20 de ingineri si tehnicieni, anul acesta. Astfel, compania va ajunge sa aibe 100 de salariati.
Investitia initiala intr-o casa ecologica se amortizeaza in maximum cinci ani, timp in care facturile la utilitati pot fi reduse la zero. Ca sa fie independenta energetic, o locuinta are nevoie de dotari speciale. Pentru o casa cu o suprafata de aproximativ 100 de metri patrati, capabila sa-si produca singura energia, costurile materialelor de constructie si ale echipamentelor ecologice pot ajunge si la 45.000 de euro, informeaza Ecomagazin.
Totusi, comerciantii ne asigura ca, desi e mare, investitia initiala se amortizeaza in maximum cinci ani. „Poti folosi instalatii care sa-si asigure apa calda, curentul, caldura, sa-ti produci practic singur energia. Dar costa zeci de mii de euro”, a spus Corneliu Iacob, director general la Acqua Service, producator de panouri solare.
Un sistem solar cu tuburi vidate pentru incalzirea apei menajere, ce poate fi instalat pe casa, asigura alimentarea unei locuinte atat pe timp de zi, cat si noaptea. „Instalatia functioneaza ziua intre orele 06.00 si 18.00 - 20.00, in functie de anotimp, iar noaptea se opreste. Avem apa calda insa si noaptea, deoarece instalatia are boiler”, a explicat Mihai Vintila, director comercial la firma Cyclon, potrivit Ecomagazin.
Randamentul sistemelor solare este la maximum vara si mai slab iarna. Zona din Romania propice pentru instalarea unor astfel de sisteme este sudul si sud-estul tarii.
„In partea de sud-est a tarii, randamentul este acelasi ca-n Sicilia”, este de parere Corneliu Iacob. El ne-a mai spus ca un panou solar pentru obtinerea curentului necesar doar iluminatului in casa poate costa in jur de 800 de euro.
„Ca sa obtii un randament bun la o instalatie din Satu Mare, asa cum s-ar obtine la Bucuresti, trebuie sa maresti numarul de panouri, ceea ce duce la marirea costurilor”, a mai spus Vintila.
Zona de sud a tarii este la fel de potrivita si pentru instalarea de turbine eoliene, pentru producerea de energie electrica deoarece acolo intensitatea vantului este mai mare, scrie Ecomagazin.
Cei care vor sa-si construiasca locuinte ecologice au la indemana si materialele de constructie prietenoase cu mediul. Este vorba despre un placaj obtinut dintr-un amestec de rumegus cu plastic ce provine de la calculatoarele reciclate, folosit pentru acoperirea casei pe exterior, dar si pentru placat aleile, piscinele sau gardurile.
De asemenea, boltarii economici facuti din spuma poliuretanica finisata sunt destinati peretilor portanti ale diverselor constructii, precum si la cladiri cu caracter rezidential.
Sursa: Ecomagazin
18/03/2010 - Acest articol a fost citit de 4231 ori | Tweet Recomanda |
Nota acordata: 0 (data de 101 vizitatori)
|
Produse si servicii ale companiilor | Companiile active sunt aici |
Alte stiri din categoria "Energie Verde" |
| TOP STORY |
Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.
Identificați toate blocurile terminale
Noua imprimantă de identificare a firelor È™i tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale È™i componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privinÈ›a compatibilității cu noua BSP41.
Pentru web masteri | Harta site | |