Avantajele folosirii unei pompe de caldura


ghidelectric.ro
Miercuri, 18 Septembrie 2024
Ne gasiti si pe:            

Avantajele folosirii unei pompe de caldura


Autoritatile romane sunt obligate, conform intelegerii cu Uniunea Europeana, sa dea mana libera furnizorilor de gaze sa vanda metanul pentru populatie la un prea stabilit pe piata libera si nu la un pret reglementat de stat.

pompa_caldura

Romania este singura tara care inca nu a liberalizat piata gazelor. Autoritatile romane sunt obligate, conform intelegerii cu Uniunea Europeana, sa dea mana libera furnizorilor de gaze sa vanda metanul pentru populatie la un prea stabilit pe piata libera si nu la un pret reglementat de stat. Daca se va intampla asa, analistii cred ca tot greul va fi suportat de catre consumatori, scrie Zi de Zi.

Fiindca pretul gazului tot creste, creste si nu se mai opreste, ideea utilizarii energiei termice obtinuta din energie regenerabila este tot mai atragatoare. Prin abordarea energiei termice obtinuta din energie regenerabila putem dispune de incalzire mai ieftina si independenta de majorarea preturilor la gazele naturale. Tehnica de producere a energiei termice din energia existenta in mediul inconjurator este cunoscuta de multi ani, dar solutiile de aplicare in domeniul termic s-au dezvoltat marcant in ultimii ani. Datorita economiei considerabile de energie electrica, fiabilitatii ridicate, cheltuielilor de service reduse ca si avantajelor ecologice, pompele de caldura sunt apreciate si folosite pe scara din ce in ce mai larga. In Suedia, noua din zece proprietari de imobile aleg pompa de caldura ca sistem de incalzire si apa calda menajera. Importand pompe de caldura din Suedia, Gemael Impex cu sediul in judetul Mures, localitatea Sangeorgiu de Mures are ca obiect principal de desfasurare a activitatii lucrari geotehnice, studii hidrogeologice, alimentari cu apa, foraje si nu in ultimul rand import – distributie sonde geotermale si pompe de caldura. Societatea s-a infiintat in anul 1994 ca societate privata cu capital integral autohton si ii are la baza doi asociati tata si fiu: geologul Magyari Gyorgy Karoly si inginerul Magyari Gyorgy Levente, scrie Zi de Zi.

Interes mare, dar oamenii nu prea isi permit

Pompele de caldura sunt produse relativ noi pe piata romaneasca dar foarte cunoscute si folosite in tarile din vestul Europei, mai ales in tarile Scandinave, unde in ultimii ani au devenit foarte populare. Privind interesul Romaniei in ceea ce priveste utilizarea energiei regenerabile prin captare cu pompe de caldura Magyari Levente, managerul societatii Gemael considera ca interesul este destul de mare, dar oamenii nu prea isi permit. „Cred ca oricine si-ar dori sa fie independent de furnizorii de energie. Investitia pentru o casa de 200 de metri patrati se ridica la 13.000 - 15.000 de euro plus TVA. Aceasta investitie insemnand toate lucrarile pornind de la proiectare, foraje, livrare echipament si instalare”, a declarat Magyari Levente.

Avantajele folosirii pompelor de caldura

Datorita faptului ca furnizeaza aceeasi cantitate de caldura ca si centralele pe gaze dar cu cheltuieli de numai circa opatrime fata de acestea, putem afirma ca pompa termica, utilizata pentru incalzire, realizeaza in fapt mai multe deziderate, printre care livrarea de caldura necesara in incinte iarna si aerul rece pentru conditionare, vara, nu emite noxe, gaze cu efect de sera, deseuri cu efect de ardere (cenusa), si nu prezinta nici un pericol de explozie. Nu sunt necesare aprobari ale ISCIR, iar instalatia de incalzire cu pompa termica nu este dependenta de viitoarele scumpiri ale gazelor. Pompele de caldura folosesc energia regenerabila din sol, apa si aer si au aplicabilitate in domenii largi: case, vile, blocuri de apartamente, restaurante, hoteluri, spitale, unitati industriale, sedii firme. Pompele de caldura folosite de Gemael sunt pompe concepute si produse in Suedia cu respectarea cerintelor stringente de calitate specifice pentru industria suedeza. Primul pas pentru montarea unei pompe de caldura este calculul termic al cladirii facut de un inginer specialist care stabileste coeficientul global de izolare termica al cladirii care reprezinta pierderile orare de caldura prin transmisie prin elementele de inchidere ale acesteia, pentru o diferenta de temperatura de un grad interior si exterior, raportate la volumul incalzit al acesteia. In functie de necesarul termic al imobilului se dimensioneaza pompa de caldura.

Pompele de caldura si functionalitatea lor

Dupa ce s-a stabilit tipul constructiei, necesarul termic si necesarul de apa calda, se trece la operatia de foraj. „Forajele se fac conform unor directive europene avand in vedere protectia mediului inconjurator. Daca dam de panza freatica se stabileste calitatea apelor. Daca avem apa sarata, cimentam forajul pentru a evita un impact negativ in timp. In functie de capacitatea de caldura se stabileste numarul forajelor si adancimea lor. Pe raza judetului Mures, specialistii nostri calculeaza energia capturata din pamant fiind egala cu 50 de wati pe metru. Daca avem nevoie de o pompa de zece kilowati insemnand 10.000 de wati, socotind 50 de wati pe metru, avem nevoie de doua foraje de 100 de metri. Dupa efectuarea forajelor se introduc in pamant captatoarele de caldura care sunt de fapt un sistem inchis de tevi din polietilena. Prin acest sistem circula antigelul care face legatura cu pompa de caldura. Dupa introducerea acestor tuburi, putul se acopera cu un material cu capacitate foarte buna de transmitere a energiei sau a caldurii, folosind nisip cuartit amestecat cu bentonita, ciment si apa”, a precizat Magyari Levente.

Functionarea pompelor de caldura se axeaza pe proprietatea agentului de racire care actioneaza in sistemul inchis de conducte si vaporizeaza la temperaturi scazute de pana la – 40 de grade Celsius. Pentru a vaporiza, pompa de caldura are nevoie de o cantitate de energie care este preluata de la sursa de caldura care in acest caz este solul. Aceasta cantitate de energie este preluata prin intermediul unui furtun colector de polietilena care e ingropat in pamant. Energia preluata din sol este transmisa agentului de racire. Prin vaporizare agentul termic se transforma in gaz care este absorbit de compresor. Gazul este apoi comprimat si prin comprimare temperatura acestuia creste la 70 – 100 grade Celsius. Aceasta caldura este preluata de agentul termic prin intermediul condensatorului, folosindu-se apoi pentru incalzirea cladirilor sau pentru a produce apa calda, scrie Zi de zi.

Credite pentru finantarea instalatiilor cu pompe termice

Utilizarea pompelor de caldura este in prezent foarte redusa la nivelul tarii noastre. Totusi acest lucru s-ar putea imbunatati tinand cont de pachetul de legi propus de Comisia Europeana care propune ca energia regenerabila sa reprezinte pana in 2020, 20% din consumul total de energie din Uniunea Europeana. In Romania statistica arata ca energia regenerabila are un procent de 2% din totalul energiei utilizate. Fondul Roman pentru Eficienta Energiei acorda credite pentru finantarea instalatiilor cu pompe termice in conditii mai avantajoase decat cele bancare. Instalatiile de incalzire cu pompe termice, pot beneficia de finantare din fonduri structurale, pe domeniul „Valorificarea resurselor regenerabile de energie”. Programul „Casa Verde” privind instalarea sistemelor de incalzire care utilizeaza energie regenerabila poate fii accesat de asemenea de persoane fizice, asociatii de locatari si organizatii nonguvernamentale.

Sursa: Zi de Zi

Comenteaza aici

 
07/10/2010 - Acest articol a fost citit de 4607 ori Recomanda
 
 Nota acordata: 0 (data de 78 vizitatori)
 
Produse si servicii ale companiilor Companiile active sunt aici
Alte stiri din categoria "Energie termica"
Stirile anterioare
Termocentralele clasice se vor inchide pentru...
Cursuri de specializare in domeniul scanarii...
Pierderi de aproximativ 300 mil. lei pentru...
Avem termocentrale neproductive
Energie termica cu 18% mai scumpa fata de alte...
Stirile urmatoare
Termoncentrala Turceni functioneaza la...
Termocentrala Brazi a intrat in functiune
SYSCOM 18 demareaza proiecte de extindere a...
Coreeni doresc sa investeasca intr-o centrala...
Usitall ar putea investi in constructia a doua...
 
Ghidelectric.ro | electrice si automatizari  | TOP STORY



Noua BSP41 pentru identificarea simplă a tablourilor electrice

imprimanta idenficare tablouri electrice
Firele, cablurile și componentele identificate corect vă oferă imediat o imagine clară privind modul de funcționare și de conectare a unui tablou electric.


Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.


Identificați toate blocurile terminale


Noua imprimantă de identificare a firelor È™i tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale È™i componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privinÈ›a compatibilității cu noua BSP41.


... Citeste articolul
Login
E-mail:
Parola:
cont nou am uitat parola
Fumeaza electronic
Abonare la newsletter
E-mail:

Portal electric si automatizari din Romania pentru firme cu profil echipament electric si electricieni autorizati


Situri Partenere Portal Electric: https.www.avocatiasiduhnea.ro| fisamedicalaiasi.ro| Rocco Piese | studio 20 | www h2on ro | focusrent ro | melkior | komsitravel ro | www.plantmaster.ro | http www scauneonline ro | Rexed |
Pentru web masteri  |  Harta site  |  RSS Ghid Electric