Lectie de ecologie: De ce trebuie sa reciclam becurile arse


ghidelectric.ro
Sambata, 15 Iunie 2024
Ne gasiti si pe:            

Lectie de ecologie: De ce trebuie sa reciclam becurile arse


Desi in Romania exista peste 4.200 de puncte de colectare a surselor de lumina uzate sau defecte, multi romani arunca becurile folosite impreuna cu celelalte deseuri, fara a sti ce rau fac mediului.

alternative energy

Un aspect pe care multe tari europene se lupta sa il rezolve, dar care la noi treneaza, mai ales din cauza lipsei unei tinte de colectare defalcate pe actorii implicati, cum ar fi primariile, asociatiile colective, producatorii si operatorii de salubritate, asa cum explica Roxana Sunica de la Recolamp, singura organizatie specializata in gestionarea deseurilor din surse de lumina, autorizata de Ministerul Mediului, scrie Evenimentul Zilei.

La nivel european se discuta acum stabilirea unui procent de 65% de colectare si reciclare a deseurior provenite din surse electrice si eletronice (DEEE), iar pentru sursele de lumina procentul probabil va fi mai mic, spune aceasta.

Romania are un obiectiv asumat de 4 kilograme de DEEE pe cap de locuitor, care va urca pana la 10 kilograme in urmatorii ani. Ministrul mediului a promis recent ca administratiile locale care nu vor lua in serios tintele de reciclare si nu vor incheia contracte de colectare si reciclare pe principalele fluxuri de deseuri risca amenzi mari, dupa ce legislatia va fi schimbata, pana la finalul acestui an.

O alta problema este ca lipsa unui sistem de monitorizare a activitatii autoritatilor locale nu face decat sa favorizeze activitatea asa-zisilor „free rideri”, adica acei producatori care nu isi asuma responsabilitatea gestionarii deseurilor provenite din produsele pe care le pun pe piata, scrie Evenimentul Zilei.

Un model olandez

Rata de colectare a becurilor este 35% in Olanda, un procent posibil mai ales pentru ca guvernul a promovat in ultimii ani o politica verde, explica Martin de Jager, manager de proiect pentru reciclarea DEEE, in cadrul companiei Philips Lighting.

„Prin reciclare asiguram un viitor mai bun pentru mediu, mai ales ca mai putine deseuri ajung la groapa de gunoi si putem folosi mai eficient resursele finite”, spune el, subliniind ca reciclarea surselor de lumina uzate este foarte importanta.

Becurile economice arse sau stricate nu sunt biodegradabile si trebuie duse in locuri special amenajate si nu aruncate la gunoi pentru ca ele contin substante toxice. Odata aruncate la gramada cu celelalte deseuri, becurile ajung la groapa de gunoi, unde substantele care se scurg din ele polueaza solul si apa, explica Roxana Sunica de la Recolamp, scrie Evenimentul Zilei.

„Substantele necesare la producerea luminii de calitate nu sunt substante care se gasesc in stare libera in natura si, de aceea, ele trebuie administrate corespunzator”. Spre exemplu, becurile fluorescente, cele cu diverse tipuri de descarcare si cele pentru iluminatul stradal contin in arzator metale grele, substante care sunt toxice. Unele contin mercur, un element chimic foarte toxic.

De fapt, explica reprezentanta Recolamp, reciclarea becurilor inseamna separarea materialelor utile precum sticla sau metalul de materialul nociv, care deocamdata nu se recicleaza. Substantele nocive se depoziteaza in containere izolate, special construite pentru deseuri periculoase. In Romania exista un singur depozit de acest gen, la Slobozia.

Sticla contaminata se curata si se utilizeaza apoi, dar doar la producerea de noi surse de lumina. Spre exemplu, in privinta becurilor economice si a neoanelor, se pot recicla si refolosi materialele in proportie de 92%. Dar, pentru a putea recicla mai mult, este nevoie de un grad mare de colectare, o provocare cu care se lupta si Olanda, potrivit reprezentantului Philips, informeaza Evenimentul Zilei.

Astfel ei au investit resurse importante in educarea populatiei, pornind un popular program scolar, care a ajuns in multe gospodarii. Sub numele de Jekko ei au transformat colectarea selectiva a DEEE-urilor mici, inclusiv sursele de lumina si bateriile, intr-un joc. Cititi vinerea viitoare pe evz.ro povestea lui Jekko.

Unde se pot colecta becurile uzate

Recolamp a pus la dispozitie cateva mii de containere in institutii publice, firme de iluminat stradal, cladiri de birouri, retaileri, firme private etc.

Organizatia a pus la punct si un program national de preluare a DEEE de la populatie, denumit „Colt Verde”. In prezent, exista 241 de puncte de colectare, unde oamenii pot lasa becurile arse sau echipamente electrice si electronice uzate de mici dimensiuni. Consultati aici lista cu aceste puncte de colectare.

Odata colectate, sursele de lumina sunt duse la o fabrica din Germania, pentru ca in Romania nu este posibila reciclarea lor, din cauza costurilor mari ale utilajelor si a cantitatii mici de deseuri colectate.

In doi ani, Uniunea Europeana va interzice total becurile cu filament, care au inceput sa fie eliminate de pe piata inca din toamna anului trecut.

In locul becurilor cu filament, europenii vor folosi lampile cu halogen, LED-urile si becurile economice fluorescente CFL. Acest lucru ar putea insemna o economie initiala de 50 de euro anual, care ar putea creste odata cu ieftinirea becurilor cu durata de exploatare ridicata. Mai mult, facturile la curent ar putea scadea cu 5-10 miliarde de euro, potrivit Earth Times.

Sursa: Evenimentul Zilei

Comenteaza aici

 
27/07/2010 - Acest articol a fost citit de 2636 ori Recomanda
 
 Nota acordata: 3 (data de 33 vizitatori)
 
Produse si servicii ale companiilor Companiile active sunt aici
Alte stiri din categoria "Energie Verde"
Stirile anterioare
Legea 220/2008 privind promovarea energiei...
Energobit urca Romania in topul UE al...
2010, an decisiv pentru piata de energii...
Priza la vant
Puneti-va centrala si panouri solare pe banii...
Stirile urmatoare
Elevate si Asociatia RoRec colecteaza baterii...
Energobit construieste doua parcuri eoliene in...
Lucruri benefice legate de energia solara
Economisiti captand energia solara si...
Romanii vor putea vinde energie verde produsa...
 
Ghidelectric.ro | electrice si automatizari  | TOP STORYNoua BSP41 pentru identificarea simplă a tablourilor electrice

imprimanta idenficare tablouri electrice
Firele, cablurile și componentele identificate corect vă oferă imediat o imagine clară privind modul de funcționare și de conectare a unui tablou electric.


Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.


Identificați toate blocurile terminale


Noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale și componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privința compatibilității cu noua BSP41.


... Citeste articolul
Login
E-mail:
Parola:
cont nou am uitat parola
Fumeaza electronic
Abonare la newsletter
E-mail:

Portal electric si automatizari din Romania pentru firme cu profil echipament electric si electricieni autorizati


Situri Partenere Portal Electric: https.www.avocatiasiduhnea.ro| fisamedicalaiasi.ro| Rocco Piese | studio 20 | www h2on ro | focusrent ro | melkior | komsitravel ro | www.plantmaster.ro | http www scauneonline ro | Rexed |
Pentru web masteri  |  Harta site  |  RSS Ghid Electric