Energobit construieste doua parcuri eoliene in Vrancea


ghidelectric.ro
Miercuri, 12 Iunie 2024
Ne gasiti si pe:            

Energobit construieste doua parcuri eoliene in Vrancea


Sectorul energiei eoliene este unul dintre putinele in care lucrurile merg bine chiar si in vremuri de criza.

Energobit

EnergoBit, una dintre cele mai mari companii clujene din sectorul industriei energetice, se afla in cursa pentru realizarea a doua parcuri eoliene in judetul Vrancea. In total, investitia se va ridica la aproape 100 de milioane de euro si vizeaza construirea a 70-80 de turbine eoliene, scrie Ziua de Cluj.

“Daca in alte locuri este criza, la noi, in sectorul energiei eoliene, este briza”, glumeste vicepresedintele grupului EnergoBit, ªtefan Gadola. Dupa ce in prima parte a anului grupul a semnat contractul pentru lucrarile electrice in cel mai mare parc eolian din Europa, ce va fi construit in Dobrogea de compania CEZ, acum clujenii mai au pe agenda doua proiecte de anvergura.

Primul dintre acestea va fi construit la Marasesti, in judetul Vrancea. “Primaria a concesionat pentru acest proiect o suprafata de 430 de hectare de pasune. Potrivit proiectului, vor fi instalate 40 de turbine eoliene, cu o putere totala de 80 MW. Orasul va avea mult de castigat de pe urma acestui proiect. Vor castiga firmele locale, care vor furniza materiale de constructii, forta de munca. in plus, dupa construirea parcului eolian, vor trebui ridicate transformatoare, noduri de legatura la reteaua nationala. Sunt o multime de noi investitii care vor antrena si firmele locale”, declara primarul orasului Marasesti, Constantin Vlase, potrivit Ziua de Cluj.

Potrivit caietului de sarcini, turbinele eoliene vor trebui ridicate in 36 de luni. Edilul din Marasesti a marturisit ca se gandeste la acest proiect de doi ani, de cand a ajuns la conducerea primariei. Construirea parcului ar urma sa aduca anual in vistieria celui mai sarac oras din judetul Vrancea in jur de 100.000 de euro, bani din care se vor plati ratele unui imprumut contractat in urma cu cativa ani de autoritatile locale.

La numai cativa kilometri distanta de Marasesti, catre Focsani, EnergoBit vrea sa mai construiasca un parc eolian, pe raza comunei Garoafa. “Noi am concesionat 224 de hectare de teren agricol, pe care urmeaza sa fie ridicate turbinele. S-a masurat intensitatea vantului in zona si s-a constatat ca se incadreaza in clasa A, deci este foarte potrivita pentru astfel de proiecte. Daca acest proiect va fi realizat, primaria va castiga numai din redevente 270.000 de lei (circa 63.000 de euro – n. red.) anual”, declara primarul comunei, Gheorghe Maghiaru.

Caietul de sarcini pentru parcul de la Garoafa a fost achizitionat de trei firme: doua din Cluj (EnergoBit si Electromontaj) si una din Bucuresti (Viarom). Potrivit proiectului, aici ar urma sa fie construite in jur de 20-30 de turbine eoliene. Edilul din comuna Garoafa spune ca EnergoBit a castigat si aceasta licitatie, insa acum trebuie sa treaca perioada de doua saptamani in care se pot depune contestatii, scrie Ziua de Cluj.

“Toate acestea sunt proiecte. Noi suntem interesati de tot ceea ce inseamna proiecte eoliene si, oriunde se anunta astfel de constructii, suntem prezenti. Pentru aceste zone ne aflam in faza licitatiilor. Dupa aceea urmeaza insa sa facem masuratori. Noi detinem informatii, dar nu suficient de detaliate. Trebuie sa masuram efectiv, la fata locului, unde pot fi amplasate turbinele, cate pot fi amplasate”, a declarat ªtefan Gadola, vicepresedintele grupului EnergoBit.

Potrivit acestuia, compania clujeana a inceput deja discutiile cu BERD si cu mai multe banci internationale pentru a obtine finantare pentru aceste proiecte, evaluate la 100 de milioane de euro. EnergoBit si-a bugetat pentru acest an o cifra de afaceri de 100 de milioane de euro, 30% fiind lucrari la unitatile de energie regenerabila.

Proiecte eoliene in Vrancea

1. Corbita si Tanasoaia: Compania Energycum W SRL, detinuta de oamenii de afaceri Mirela si Dorinel Umbrarescu, vrea sa construiasca un parc eolian de 200 de turbine.

2. Marasesti si Garoafa: Grupul EnergoBit ar putea inalta pana la 80 de turbine.

3. Adjud: Doua turbine au fost puse deja in functiune.

Sursa: Ziua de Cluj

Comenteaza aici

 
29/07/2010 - Acest articol a fost citit de 3585 ori Recomanda
 
 Nota acordata: 0 (data de 71 vizitatori)
 
Produse si servicii ale companiilor Companiile active sunt aici
Alte stiri din categoria "Energie Verde"
Stirile anterioare
Elevate si Asociatia RoRec colecteaza baterii...
Lectie de ecologie: De ce trebuie sa reciclam...
Legea 220/2008 privind promovarea energiei...
Energobit urca Romania in topul UE al...
2010, an decisiv pentru piata de energii...
Stirile urmatoare
Lucruri benefice legate de energia solara
Economisiti captand energia solara si...
Romanii vor putea vinde energie verde produsa...
Forclum ofera o solutie de economisire de...
Care sunt cele mai mari 20 de parcuri eoliene...
 
Ghidelectric.ro | electrice si automatizari  | TOP STORYNoua BSP41 pentru identificarea simplă a tablourilor electrice

imprimanta idenficare tablouri electrice
Firele, cablurile și componentele identificate corect vă oferă imediat o imagine clară privind modul de funcționare și de conectare a unui tablou electric.


Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.


Identificați toate blocurile terminale


Noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale și componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privința compatibilității cu noua BSP41.


... Citeste articolul
Login
E-mail:
Parola:
cont nou am uitat parola
Fumeaza electronic
Abonare la newsletter
E-mail:

Portal electric si automatizari din Romania pentru firme cu profil echipament electric si electricieni autorizati


Situri Partenere Portal Electric: https.www.avocatiasiduhnea.ro| fisamedicalaiasi.ro| Rocco Piese | studio 20 | www h2on ro | focusrent ro | melkior | komsitravel ro | www.plantmaster.ro | http www scauneonline ro | Rexed |
Pentru web masteri  |  Harta site  |  RSS Ghid Electric