Lucruri benefice legate de energia solara


ghidelectric.ro
Vineri, 26 Aprilie 2024
Ne gasiti si pe:            

Lucruri benefice legate de energia solara


Asfalt incins in Bucuresti, 35 de grade in aer pe litoral, ore intregi de canicula si avertismente meteorologice aproape in fiecare zi. Iata cum arata o zi obisnuita de vara, in Romania de astazi. Totusi, energia solara are si efecte benefice.

energie regenerabila

Gandeste-te doar la alimentarea cu electricitate provenita din cea mai larg raspandita sursa regenerabila de energie. Sau la faptul ca energia solara este mai ieftina decat energia produsa de centralele nucleare. Apropo, stii unde se afla localizata cea mai mare centrala de energie solara din Romania? Sau unde se afla cea mai mare cladire din lume, prevazuta cu panouri fotovoltaice? Descopera toate aceste informatii, plus multe alte date interesante, in randurile de mai jos!


1. Potrivit ultimelor studii in domeniu, Romania are un potential de energie solara cuprins intre 1.000 si 1.300 kWh pe metru patrat, anual. Cele mai optime zone pentru amplasarea de platforme de energie solara sunt coasta Marii Negre, Dobrogea si Oltenia, scrie hitechpedia.ro.

2. Un kiloWat-ora (kWh) reprezinta echivalentul de energie consumat de un bec de 100 de wati in 10 ore.

3. Instalarea modulelor fotovoltaice reprezinta, de obicei, intre 40 si 50% din pretul total de instalare a unui sistem de preluare a energiei solare si transformarea in electricitate.

4. Intr-un oras preponderent acoperita de nori, precum Hamburg (Germania), panourile solare pot prelua pana la doua ore si jumatate de energie solara pe zi, anual potrivit hitechpedia.ro.

5. Datorita bateriilor incluse si folosite pentru stocarea energiei, sistemele de energie solara pot produce electricitate fara intrerupere, timp de 24 de ore.

6. Un sistem de energie solara compus din 10-12 module fotovoltaice poate genera 1.600 kWh de electricitate pe an in zonele insorite si aproximativ 750 kWh daca este amplasat intr-o zona preponderent acoperita de nori.

7. Energia solara care ajunge pe Pamant depaseste la orice ora si in orice zi consumul anual de electricitate al intregii planete.

8. Desi durata de viata a unui panou solar este de 20 de ani, celelalte componente asamblate fac ca durata de viata a unui sistem de energie solara sa fie de aproximativ 5 ani.

9. Sistemele de energie solara reprezinta la ora actuala cele mai evoluate tehnologii pentru generarea de energie electrica provenita din surse regenerabile.

10. In prezent, 9.324 kilometri patrati din teritoriul SUA au fost rezervati pentru constructia si punerea in functiune a sistemelor de energie solara.

11. Cu o suprafata totala de peste noua milioane de kilometri patrati acoperita cu panouri solare Sahara ar putea produce un maxim de 750 terawati de electricitate anual.

12. Cel mai mare parc de energie solara din lume este localizata in Olmedilla de Alarcon (Spania) si se numeste Olmedilla Photovoltaic Park. Aceasta platforma energetica are peste 160.000 de panouri fotovoltaice si genereaza peste 60 megawati de electricitate, anual.

13. Cea mai mare platforma de energie solara din Germania se afla localizata in apropiere de Strasskirchen si se numeste Strasskirchen Solar Park. Reprezinta al doilea parc fotovoltaic ca marime, din lume si produce 54 megawati de electricitate, anual.

14. Un modul fotovoltaic fabricat din silicon poate fi folosit pentru o perioada de aproximativ 20 de ani. De-a lungul duratei de viata a acestui produs, capacitatea de preluare a energiei solare poate fi diminuata cu pana la 20%.

15. Primul ceas elvetian din lume alimentat cu energie solara se numeste Cabestan Sol Invictus si costa aproximativ 422.000 de euro.

16. Cea mai mare platforma de energie solara din Romania se afla inca in faza de constructie si este situata la nord de Timisoara. Denumit Covaci Solar Park, acest amplasament va fi pus in functiune in 2011 si va avea o productie de electricitate estimata la 35 de megawati, anual, potrivit hitechpedia.ro.

17. Cea mai mare cladire din lume alimentata cu electricitate provenita din energia solara are o suprafata totala de 75.000 de metri patrati si se afla localizata in orasul Dezhou din provincia Shangdong (China).

18. Cel mai mare proiect pentru o platforma de energie solara din lume se numeste Desertec si implica 20 de constructori, printre care si Siemens. Cu o capacitate totala estimata la 100 de gigawati anual, aceasta platforma din nordul Africii va putea alimenta toata Europa cu energie electrica provenita din surse regenerabile.

19. Prima centrala de energie solara pe baza de sare topita, din lume, a fost inaugurata anul acesta in Sicilia (Italia). Datorita faptului ca sarea topita poate retine agentul termic pentru mai mult timp, aceasta centrala are o particularitate importanta: produce electricitate chiar si pe timpul noptii, scrie hitechpedia.ro.

20. Potrivit unui studiu efectuat de specialisti de la Duke University (SUA), energia provenita de pe platformele cu panouri fotovoltaice poate fi mai ieftina decat cea produsa de centralele nucleare.

Sursa: hitechpedia.ro

Comenteaza aici

 
03/08/2010 - Acest articol a fost citit de 3278 ori Recomanda
 
 Nota acordata: 1 (data de 67 vizitatori)
 
Produse si servicii ale companiilor Companiile active sunt aici
Alte stiri din categoria "Energie Verde"
Stirile anterioare
Energobit construieste doua parcuri eoliene in...
Elevate si Asociatia RoRec colecteaza baterii...
Lectie de ecologie: De ce trebuie sa reciclam...
Legea 220/2008 privind promovarea energiei...
Energobit urca Romania in topul UE al...
Stirile urmatoare
Economisiti captand energia solara si...
Romanii vor putea vinde energie verde produsa...
Forclum ofera o solutie de economisire de...
Care sunt cele mai mari 20 de parcuri eoliene...
Cea de-a treia editie a campaniei Marea...
 
Ghidelectric.ro | electrice si automatizari  | TOP STORY



Noua BSP41 pentru identificarea simplă a tablourilor electrice

imprimanta idenficare tablouri electrice
Firele, cablurile și componentele identificate corect vă oferă imediat o imagine clară privind modul de funcționare și de conectare a unui tablou electric.


Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.


Identificați toate blocurile terminale


Noua imprimantă de identificare a firelor È™i tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale È™i componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privinÈ›a compatibilității cu noua BSP41.


... Citeste articolul
Login
E-mail:
Parola:
cont nou am uitat parola
Fumeaza electronic
Abonare la newsletter
E-mail:

Portal electric si automatizari din Romania pentru firme cu profil echipament electric si electricieni autorizati


Situri Partenere Portal Electric: https.www.avocatiasiduhnea.ro| fisamedicalaiasi.ro| Rocco Piese | studio 20 | www h2on ro | focusrent ro | melkior | komsitravel ro | www.plantmaster.ro | http www scauneonline ro | Rexed |
Pentru web masteri  |  Harta site  |  RSS Ghid Electric