ICPE: Fulgere pe cale artificiala


ghidelectric.ro
Miercuri, 24 Aprilie 2024
Ne gasiti si pe:            

ICPE: Fulgere pe cale artificiala


Insititutul de Cercetari Electrotehnice (ICPE) a implinit 60 de ani. Primii 60 de ani inseamna si nenumarate contributii stiintifice, tehnice sau ingineresti la propasirea economica a Romaniei.

fulgere

De aproape doua decenii, o echipa de cercetatori condusi de dr. Mihai Badic lucreaza intens la o noua teorie, privind interactiunea campului electromagnetic cu substanta (un domeniu care are legatura, printre altele, cu protectia la efectele electromagnetice ale exploziilor nucleare si cu tehnologia avioanelor invizibile RADAR, de tip Stealth Technology-Low Observable Technology), scrie Ziarul Financiar.

Articolele publicate si prezentate deja in SUA (IEEE EMC Society), Anglia, Franta, Canada, Israel, urmate de discutii si dezbateri cu specialistii din strainatate, au confirmat faptul ca echipa se afla pe drumul cel bun. Acum a ajuns in faza finala, atat experimentala, cat si teoretica. Spre sfarsitul anului exista sanse pentru finalizarea acestei teorii care va deveni publica si va fi prezentata cel mai probabil in SUA.

De aceea, ICPE face - printr-un comunicat semnat de directorul dr Virgil Racicovschi - o invitatie la un experiment menit sa valideze o teorie stiintifica avansata de cercetatorii din domeniul compatibilitatii electromagnetice, care in mod sigur va duce la cresterea vizibilitatii stiintei si cercetarii romanesti in lume. Experimentul va avea loc in data de 05 august 2010, ora 11.00, in laboratorul ICPE de inalta tensiune, numit si Sala Turbinelor, de pe Splaiul Unirii, nr. 313, langa magazinul Real (locul in care in urma cu trei ani, Francis Ford Coppola a filmat scenele speciale stiintifico-fantastice pentru productia "Youth Without Youth", realizata dupa o carte a lui Mircea Eliade). Deoarece experimentul poate fi foarte periculos, publicul este rugat sa aiba casti de protectie si cizme de cauciuc. Cei care nu dispun de acest echipament de protectie sunt rugati sa anunte in timp util insititutul pentru a li se asigura protectia cu acest prilej grupul de organizatii ICPE va prezenta calendarul manifestarilor dedicate aniversarii a 60 de ani de activitate neintrerupta sub brandul ICPE. Se va putea vizita parcul industrial din INCINTA ICPE si nu se va rata sansa de a face o plimbare cu un automobil electric si un scooter electric realizate de ICPE, scrie Ziarul Financiar.

Dupa experimentul din Hala de Inalta Tensiune si cursele cu automobilul electric, pentru reechlibrarea nivelului adrenalinei, se va servi o masa linistita.


Realizari stiintifice ICPE

Infiintat in 1950, din necesitatea electrificarii tarii, ICPE a devenit de-a lungul celor 60 de ani de acivitate continua un actor pe piata mondiala de profil. Incepand din 1974, dupa criza petroliera, s-au inceput cercetarile privind energie regenerabila in ICPE.

ICPE a participat cu cercetari originale, patente, proiecte si dupa caz cu produse si echipamente la: punerea bazelor Sistemului Energetic National (1950-1954); telecomanda centralizata a iluminatului public in Romania (1955); fabricarea de celule cu seleniu (1956); fabricarea primelor tranzistoare cu germaniu si respectiv cu siliciu din Romania (1959); realizarea primei locomotive Diesel-electric dupa licenta Brown Boveri (1960); realizarea sistemului de reglare a hidrogeneratoarelor (1960); executarea in tara a primelor izolatoare si piese electroizolante din rasini epoxidice (1963); tehnologii pentru protectia metalelor contra coroziunii (1965); primul troleibuz articulat din Romania cu actionare electrica realizata la ICPE (1968); primul contactor de 6 kV cu stingerea arcului electric in aer (1969); Hidrocentrala Portile de Fier I (1972); primul tronson de metrou din Romania, pe traseul Piata Unirii - Podul Izvor (1975); componente pentru celule capsulate de 110 kV izolate cu SF6; prima platforma de foraj marin din Marea Neagra, Gloria, care devine operationala, intregul sistem de actionari electrice fiind realizat de ICPE (1976); Termocentrala Rovinari unde intra in functiune primul grup de 330 MW fabricat in Romania (1977); actionari electrice "la cheie" pentru platformele de foraj marin ORIZONT, ATLAS, FORTUNA si JUPITER din Marea Neagra (1977-1978); primele blocuri giroscopice pentru aplicatii terestre, cele mai complexe sisteme electromecanice cunoscute in tehnica (1979-1984); alte cinci generatii de sisteme giroscopice si MEMs au fost dezvoltate si produse ulterior (1884-1988); prima familie de resolvere din Romania (1980); executant unic de incercari si omologari pentru produsele destinate CNE-Cernavoda (1982); realizarea actionarii si exploatarea primelor sisteme de pozitionare a electrozilor pentru cuptoare cu arc electric din domeniul electrotermiei (1985); primii magneti din pamanturi rare, utilizati in constructia masinilor electrice (1980); serii se servomotoare brushless, care au fost si sunt in continuare fabricate in cantitati importante (2.000-3.000 buc./an) pentru piete din intreaga lume (incepand cu1980),

In perioada actuala ICPE participa la programe de cercetare nationale sau europene, la proiecte complexe in tara sau in lume cu tehnologii, produse sau servicii pentru: actionari platforme marine in Rusia, Ucraina si in alte parti ale lumii; actionari pentru mijloace de transport in comun; modernizarea sistemelor de irigatii; servicii ESCo - servicii energetice integrate incluzand audit energetic, imbunatatirea calitatii energiei, certificat de performanta energetica, management energetic, integrarea surselor de energie regenerabila, casa pasiva; tehnologii revolutionare pentru comunitatile locale; generatoare eoliene de puteri mici (pana la 100 kW); sisteme de transport cu vehicule electrice (automobil electric, vehicule electrice usoare, inclusiv infrastructura specifica, ambarcatiuni cu sistem de propulsie electrica); sisteme economice cu LED pentru iluminatul menajer si public; introducerea pe scara larga a sistemelor de producere a energiei din surse regenerabile (solar termic, solar fotovoltaic, eolian, biomasa, microhidro, cogenerare, ape termale); ecologizarea Romaniei prin colectarea selectiva si utilizarea deseurilor pentru producerea de energie; tehnologii IT&C pentru economisirea energiei; sisteme electrice de incalzire in pardoseala; instalatii economice cu microunde pentru industria alimentara; investigarea radiatiei electromagnetice la impactul cu substanta; incercarea produselor electrice in vederea calificarii sau certificarii.

Sursa: Ziarul Financiar

Comenteaza aici

 
29/07/2010 - Acest articol a fost citit de 3340 ori Recomanda
 
 Nota acordata: 0 (data de 80 vizitatori)
 
Produse si servicii ale companiilor Companiile active sunt aici
Alte stiri din categoria "Cercetari electrice"
Stirile anterioare
Tipuri de motoare electrice
Ministerul Economiei vrea sa infiinteze un...
Ce trebuie sa stiti despre becurile cu halogen
Ion Lungu: In energie, ar trebui sa nu se mai...
In cel mult trei ani, becul lui Edison ar putea...
Stirile urmatoare
Cata energie produce si consuma Romania
Cel mai mare laser din lume va fi construit la...
Nu folositi echipamente electrice nefunctionale...
Cresterea constanta a pietei romanesti de GPL...
Studiu APC - 7 tipuri de probleme legate de...
 
Ghidelectric.ro | electrice si automatizari  | TOP STORY



Noua BSP41 pentru identificarea simplă a tablourilor electrice

imprimanta idenficare tablouri electrice
Firele, cablurile și componentele identificate corect vă oferă imediat o imagine clară privind modul de funcționare și de conectare a unui tablou electric.


Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.


Identificați toate blocurile terminale


Noua imprimantă de identificare a firelor È™i tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale È™i componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privinÈ›a compatibilității cu noua BSP41.


... Citeste articolul
Login
E-mail:
Parola:
cont nou am uitat parola
Fumeaza electronic
Abonare la newsletter
E-mail:

Portal electric si automatizari din Romania pentru firme cu profil echipament electric si electricieni autorizati


Situri Partenere Portal Electric: https.www.avocatiasiduhnea.ro| fisamedicalaiasi.ro| Rocco Piese | studio 20 | www h2on ro | focusrent ro | melkior | komsitravel ro | www.plantmaster.ro | http www scauneonline ro | Rexed |
Pentru web masteri  |  Harta site  |  RSS Ghid Electric