Studiu APC - 7 tipuri de probleme legate de alimentarea electrica


ghidelectric.ro
Sambata, 20 Aprilie 2024
Ne gasiti si pe:            

Studiu APC - 7 tipuri de probleme legate de alimentarea electrica


Multe dintre misterele defectiunilor tehnice, ale timpilor de nefunctionare, ale software-ului si ale coruperilor de date, sunt rezultatele unei alimentari electrice problematice.

APC

Exista, de asemenea, un inconvenient comun referitor la descrierea intr-o maniera standard a problemelor legate de alimentarea electrica a echipamentelor. „Investitia in echipamente care asigura protectia la supratensiuni sau in UPS-uri genereaza profit mai repede decat ne-am putea astepta. De exemplu, pentru a proteja un computer sau un echipament electronic, o protectie la supratensiuni tranzitorii este cea mai ieftina solutie. Daca aveti nevoie de protectie in plus in ceea ce priveste securitatea datelor, ar trebui sa cumparati o sursa neintreruptibila de alimentare (UPS), care alimenteaza computerul pana la oprirea in siguranta a acestuia, in cazul in care caderea de tensiune din retea se prelungeste. Fiind constienti de riscurile generate de diferitele tipuri de probleme de alimentare, putem alege cea mai potrivita modalitate de protectie, in functie de echipamentul pe care dorim sa il protejam", explica Mirela Danciu, vicepresedinte IT Business Schneider Electric.

„Posibilitatea de a vorbi eficient despre energie, facand diferenta dintre o intrerupere si un soc de supratensiune oscilatorie, ne poate influenta in mod pozitiv deciziile de cumparare in ceea ce priveste dispozitivele de corectare a alimentarii electrice. O greseala de comunicare poate avea consecinte grave atunci cand se achizitioneaza un dispozitiv pentru corectie care nu vine in intampinarea nevoilor clientilor, printre care se numara timpi de nefunctionare, pierderi banesti sau chiar defectiuni ale echipamentelor", afirma Mirela Danciu, vicepresedinte IT Business, Schneider Electric Romania.

Exista numeroase tipuri de pene de curent, iar in mediul nostru ne intalnim mai frecvent cu unele dintre ele. Aceste perturbari ale calitatii energiei definite de Institutul Inginerilor Electronisti si Electricieni (IEEE), au fost impartite in sapte categorii, in functie de forma de unda a tensiunii:

1.Socuri de supratensiune – Socurile de supratensiune accidentale reprezinta evenimente bruste de crestere a tensiunii si/sau ale curentului intr-o directie pozitiva sau negativa. Aceste socuri sunt cele la care se refera majoritatea persoanelor atunci cand spun ca au experimentat o supratensiune sau o pana de curent. Pentru a descrie socurile de supratensiune au fost folositi diferiti termeni precum: varf de tensiune, distorsiune, pana de curent . O supratensiune oscilatorie reprezinta o schimbare brusca in starea stabila a tensiunii unui semnal, atat pe partea pozitiva, cat si pe cea negativa a undei, osciland cu frecventa naturala a sistemului.

2.Intreruperi – O intrerupere este definita drept pierderea completa a tensiunii de alimentare sau a curentului de sarcina. In functie de durata sa, o intrerupere poate fi instantanee, momentana, temporara sau sustinuta. Cauzele intreruperii pot varia, dar de cele mai multe ori, sunt rezultatul unei daune provocate retelei de alimentare, cum ar fi cele cauzate de: fulgere, animale, copaci, accidente de masina, fenomene naturale distructive (vanturi puternice, zapezi, gheata pe firele de tensiune etc.), defectarii echipamentelor sau a declansariia unui disjunctor de baza.

3.Subtensiune/Tensiune nula – Subtensiunea reprezinta o reducere a voltajului AC la o frecventa prestabilita pentru o durata cuprinsa intre 0.5 cicluri si 1 minut. Subtensiunile sunt cauzate, de regula, de erori de sistem, dar, adeseori, pot fi si rezultatul actionarii unor echipamente care absorb curenti de valoare foarte mare la pornire.

 

4.Supratensiune - Supratensiunea este inversul subtensiunii, si reprezinta o crestere a tensiunii alternative pe o durata cuprinsa intre 0.5 cicluri si 1 minut. Conexiunile de nul cu impedanta mare, reducerile neasteptate de sarcina (mai ales cele mari), dar si intreruperea unei singure faze dintr-un sistem trifazat, reprezinta cel mai des intalnite motive de aparitie a supratensiunilor.

5.Distorsiune a formei de unda – Exista cinci tipuri principale de distorsiuni ale formei de unda:
•Aplatizarea formei de unda
•Distorsiunea armonica
•Distorsiunea interarmonica
•Zimtuirea formei de unda
•Zgomotul pe retea

6.Fluctuatii de tensiune – O fluctuatie de tensiune este o variatie sistematica a undei de tensiune electrica sau o serie de schimbari aleatorii ale valorii tensiunii, de mici dimensiuni, adica intre 95 si 105% fata de nominal, la o frecventa scazuta, de regula sub 25 Hz. Orice sarcina care prezinta variatii de curent semnificative poate cauza fluctuatii de voltaj.

7.Variatii de frecventa – Variatia frecventei este extrem de rar intalnita in cazul utilizarii sistemelor de alimentare stabile, in special, sistemele interconectate intre ele. Variatiile de frecventa pot face ca un motor sa functioneze mai repede sau mai incet pentru a se adapta la frecventa tensiunii de alimentare.

Raspandirea vasta a utilizarii echipamentelor electronice a crescut constientizarea populatiei asupra calitatii alimentarii electrice si a efectelor acesteia asupra echipamentelor vitale, utilizate in special de catre companii. Lumea noastra este din ce in ce mai mult conditionata de microprocesoare care sunt sensibile chiar si la fluctuatiile electrice mici. Aceste microprocesoare pot controla linii de asamblare robotizate si sisteme automate de impachetare care nu permit nici un fel de intreruperi ale alimentarii electrice.

 
04/05/2012 - Acest articol a fost citit de 2227 ori Recomanda
 
 Nota acordata: 1 (data de 29 vizitatori)
 
Produse si servicii ale companiilor Companiile active sunt aici
Alte stiri din categoria "Cercetari electrice"
Stirile anterioare
Cresterea constanta a pietei romanesti de GPL...
Nu folositi echipamente electrice nefunctionale...
Cel mai mare laser din lume va fi construit la...
Cata energie produce si consuma Romania
ICPE: Fulgere pe cale artificiala
Stirile urmatoare
Cercetatorii au generat energie prin mers
Chinezii au inventat priza universala
Copilul ELECTRIC
Primul bec cu LED-uri cu o luminozitate...
Miracolul luminii: becul inteligent LIFX
 
Ghidelectric.ro | electrice si automatizari  | TOP STORY



Noua BSP41 pentru identificarea simplă a tablourilor electrice

imprimanta idenficare tablouri electrice
Firele, cablurile și componentele identificate corect vă oferă imediat o imagine clară privind modul de funcționare și de conectare a unui tablou electric.


Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.


Identificați toate blocurile terminale


Noua imprimantă de identificare a firelor È™i tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale È™i componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privinÈ›a compatibilității cu noua BSP41.


... Citeste articolul
Login
E-mail:
Parola:
cont nou am uitat parola
Fumeaza electronic
Abonare la newsletter
E-mail:

Portal electric si automatizari din Romania pentru firme cu profil echipament electric si electricieni autorizati


Situri Partenere Portal Electric: https.www.avocatiasiduhnea.ro| fisamedicalaiasi.ro| Rocco Piese | studio 20 | www h2on ro | focusrent ro | melkior | komsitravel ro | www.plantmaster.ro | http www scauneonline ro | Rexed |
Pentru web masteri  |  Harta site  |  RSS Ghid Electric