Chinezii au inventat priza universala


ghidelectric.ro
Sambata, 27 Iulie 2024
Ne gasiti si pe:            

Chinezii au inventat priza universala


Trei gauri. Doua gauri. Gauri inclinate. Drepte. Circulare. Intr-o lume in care nu exista standard global pentru designul unei prize, sa iei dispozitive electrice cu tine in afara tarii poate implica multe dificultati.

priza universala

Dar a aparut o inovatie care rezolva simplu toate aceste situatii si care deja este folosita în China, anunta BBC.
 
Calatorii intenationali încarcati de echipamente electrice s-au declarat foarte frustrati de  protectionismul excesiv de care da dovada industria prizelor.
 
Sa ai propria priza care se potriveste într-un dispozitiv electric creat de o minte încâlcita, care sa fie absolut inaccesibila altor popoare, a devenit aproape ca o emblema nationala, similara unei companii aeriene nationale.
 
Americanii au fragila priza cu doua gauri, care uneori se poate adapta în alte tari. Gaurile rotunde ale prizelor din Europa, cu cele din Germania precis diferentiate de cele din Franta, pun piedica aparatelor de ras electrice.
 
De asemenea, exista si maretele prize britanice cu trei gauri, cu un dispozitiv care pare greu de folosit, acestea fiind înlocuitoarele din anii ’50 ale unor ciudate prize tot cu trei gauri, dar mai mici, care datau probabil din zilele în care electricitatea a fost inventata.
 
Australienii si neo-zeelandezii au propriile lor prize cu trei gauri, pentru a-i tine departe pe britanici (si pe toti ceilalti).
 
Excesul de standarde tine probabil de la începuturile energiei publice, de la sfârsitul secolului al XIX-lea, de la batalia dintre curentul alternativ si curentul direct. Marele pionier american al electricitatii, Thomas Edison sustinea curentul direct. Rivalul sau, George Westinghouse era pentru curentul alternativ, care s-a dezvoltat în Europa.
 
 
Cum s-a nascut priza universalat
 
Mark Coles de la Institutul de Energie si Tehnologie spune: „Este extrem de dificil pentru calatorii globali care viziteaza diferite tari sa gaseasca adaptoare potrivite care sa le permita conexiuni la prizele locale. Atâta timp cât nu exista nici un standard international potrivit caruia sa fie fabricate toate adaptoarele, un dispozitiv universal care sa accepte toate tipurile de prize pare a fi o idee foarte buna.
 
Totusi este important sa se adere la o serie de reguli. Priza trebuie sa fie tinuta ferm pentru a permite permanent un bun contact electric. Daca se va auzi o pârâitura priza sa fie deconectata imediat. Conexiunile electrice sau acele metalice ale prizei sa nu fie vizibile în timp ce aceasta este în uz, iar când dispozitivul nu mai este folosit sa fie dezactivate. ”
 
Astfel, în doua noi hoteluri din China problema prizelor a fost rezolvata. O simpla priza buna la toate întruneste standardele tuturor tarilor, inclusiv cele ale Marii Britanii. Trebuie sa fie minunat sa nu mai lupti cu acele convertoare care nu se potrivesc perfect niciodata.
 
Pare a fi o noua aplicatie a politicii „O tara, doua sisteme”, politica ce a fost aplicata pentru prima data când Hong Kong-ul a fost cedat Chinei în 1997.
 
Locuitorii Hong Kong-ului care vroiau sa mearga pe pamânt natal trebuiau sa poata folosi prizele cu trei gauri mostenite din acele decade de dominatie britanica, în loc de prizele chinezesti cu gauri bifurcate.
 
Chinezii însa, cu simtul lor practic, au considerat ca e mult mai usoara viata, atunci când te ghidezi dupa sloganul „O priza pentru toti.”

 

Sursa: Financiarul.ro

 
05/06/2012 - Acest articol a fost citit de 3448 ori Recomanda
 
 Nota acordata: 2 (data de 115 vizitatori)
 
Produse si servicii ale companiilor Companiile active sunt aici
Alte stiri din categoria "Cercetari electrice"
Stirile anterioare
Cercetatorii au generat energie prin mers
Studiu APC - 7 tipuri de probleme legate de...
Cresterea constanta a pietei romanesti de GPL...
Nu folositi echipamente electrice nefunctionale...
Cel mai mare laser din lume va fi construit la...
Stirile urmatoare
Copilul ELECTRIC
Primul bec cu LED-uri cu o luminozitate...
Miracolul luminii: becul inteligent LIFX
ABB rezolva un puzzle de 100 de ani de...
Becurile LED ar putea fi inlocuite cu unele din...
 
Ghidelectric.ro | electrice si automatizari  | TOP STORY



Noua BSP41 pentru identificarea simplă a tablourilor electrice

imprimanta idenficare tablouri electrice
Firele, cablurile și componentele identificate corect vă oferă imediat o imagine clară privind modul de funcționare și de conectare a unui tablou electric.


Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.


Identificați toate blocurile terminale


Noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale și componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privința compatibilității cu noua BSP41.


... Citeste articolul
Login
E-mail:
Parola:
cont nou am uitat parola
Fumeaza electronic
Abonare la newsletter
E-mail:

Portal electric si automatizari din Romania pentru firme cu profil echipament electric si electricieni autorizati


Situri Partenere Portal Electric: https.www.avocatiasiduhnea.ro| fisamedicalaiasi.ro| Rocco Piese | studio 20 | www h2on ro | focusrent ro | melkior | komsitravel ro | www.plantmaster.ro | http www scauneonline ro | Rexed |
Pentru web masteri  |  Harta site  |  RSS Ghid Electric