Roboti care instaleaza panouri solare


ghidelectric.ro
Vineri, 26 Aprilie 2024
Ne gasiti si pe:            

Roboti care instaleaza panouri solare


Un brat robotic plaseaza un panou fotovoltaic mare pe o rama, in timpul constructiei unei centrale solare in apropiere de Leipzig, Germania. Panoul are aproape sase metri patrati si cantareste aproape 120 de kilograme.

Robot mobil

Pe masura ce pretul panourilor solare a scazut, cantitatea de energie solara generata la nivel mondial este in crestere. Cu toate acestea, energia solara reprezinta, in continuare, mai putin de 2% din capacitatea totala de energie electrica din lume. Fiecare metru patrat de panou solar genereaza aproximativ 145 de wati de energie electrica, suficienta pentru a activa doua sau trei becuri.

 

In prezent, companii precum PV Kraftwerker si Gehrlicher, din Germania, dezvolta roboti mobili care pot instala in mod automat panouri solare, ziua si noaptea, indiferent de vremea de afara. Robotul PV Kraftwerker este proiectat sa asambleze panouri solare care au dimensiunea de patru ori mai mare decat cele pe care le vedem pe case.

 

Ideea principala din spatele acestor roboti este de a economisi bani cu forta de munca, care reprezinta o fractiune importanta din costul panourilor solare. Potrivit PV Kraftwerker, o firma de constructii specializata in parcuri solare, poate realiza aceeasi lucrare care necesita 35 de lucratori cu doar trei muncitori si de opt ori mai repede.

 

Pentru o centrala solara cu o putere instalata de 14 MW, compania estimeaza ca ar putea costa circa 2 milioane de dolari instalarea panourilor manual. Utilizarea unui robot ar putea reduce costurile pana la 50%. Compania sustine ca robotul, care costa in jur de 900.000 de dolari, se amortizeaza in mai putin de un an de utilizare constanta.

 

Ajutoarele robotizate ar putea aduce un plus Germaniei, dat fiind faptul ca acest stat are ambitia de a obtine o treime din energia electrica din surse regenerabile in urmatorii opt ani si 80% pana in 2050 (a se vedea „Marele experiment energetic german”). Germania a condus lumea in instalatii solare in 2011, prin montarea de panouri solare capabile sa genereze in jur de 7,5 gigawati si care acopera aproximativ 50 de kilometri patrati de teren si acoperis.

 

PV Kraftwerker a construit robotul sau cu componente fabricate in Japonia. Masinaria consta intr-un brat robotic montat pe un vehicul de teren cu senile. Prinderea se face prin niste cupe care aspira fata de sticla a panoului solar iar mai apoi bratul se leagana si fixeaza panoul intr-un loc ghidat de o camera care ofera robotului o vedere tridimensionala a procesului.

 

Limitarile robotului ofera o imagine a cat de greu va fi pentru a automatiza complet procesul de instalare. Multa energie electrica din surse regenerabile, in Germania, este data de panourile montate pe acoperis, iar forma si orientarea acoperisurilor este mult prea variata pentru ca robotii sa se poata descurca.

 

Christian Hoepfner, director stiintific la Centrul Fraunhofer pentru Sisteme de energie durabila, este de acord ca rolul robotilor va fi limitat. „Dar pot aprecia utilizarea lor pentru instalatiile montate pe suprafete mari, la sol”, a precizat acesta. „Cand iti imaginezi un teren imens acoperit cu panouri solare, te gandesti `Un robot ar putea face astat` Pe masura ce dimensiunile panourilor vor creste acest lucru va fi inevitabil.”

 

Pana in prezent robotul de la PV Kraftwerker poate face doar un singur lucru: sa puna panourile pe un cadru metalic deja instalat de oameni. Doi oameni care merg de-o parte si de alta a robotului insurubeaza panourile de cadru si fac conexiunile electrice.

 

Cu toate acestea, utilizarea unui robot ar putea deveni mai frecventa daca vor fi adaptate componentele la procesul de automatizare. PV Kraftwerker, impreuna cu alte companii, sunt in curs de dezvoltare a unor roboti care, ghidati prin GPS, pot bate stalpi in pamant si monta panouri solare pe ei, eliminand astfel necesitatea ca muncitorii sa instaleze cadrele.

 

Roboti ca acestia ar putea fi folositi pentru a aduce energie electrica in mediile ostile. Guvernul Japoniei a comandat PV Kraftwerker sa dezvolte o versiune a robotului sau, care ar putea instala o centrala solara in zonele radioactive de langa Fukushima, unde a avut loc in 2011 un dezastru nuclear. Gattenlöhner spune ca Guvernul japonez vrea robotul in sase luni.

 
15/08/2012 - Acest articol a fost citit de 2428 ori Recomanda
 
 Nota acordata: 2 (data de 41 vizitatori)
 
Produse si servicii ale companiilor Companiile active sunt aici
Alte stiri din categoria "Energie Verde"
Stirile anterioare
Americanii au inventat panourile solare 3D
Parc fotovoltaic la Mizil
Parc fotovoltaic de doua milioane de euro la...
Romania ar putea primi un imprumut de 58.2 mil....
Turbinele eoliene urbane ar putea schimba...
Stirile urmatoare
Cea mai mare instalatie eoliana integrata...
Casa solara inteligenta, construita de studenti...
Energie regenerabila prin osmoza
Parc solar pe acoperisul magazinului Selgros...
Noi nanocristale permit panourilor solare sa...
 
Ghidelectric.ro | electrice si automatizari  | TOP STORY



Noua BSP41 pentru identificarea simplă a tablourilor electrice

imprimanta idenficare tablouri electrice
Firele, cablurile și componentele identificate corect vă oferă imediat o imagine clară privind modul de funcționare și de conectare a unui tablou electric.


Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.


Identificați toate blocurile terminale


Noua imprimantă de identificare a firelor È™i tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale È™i componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privinÈ›a compatibilității cu noua BSP41.


... Citeste articolul
Login
E-mail:
Parola:
cont nou am uitat parola
Fumeaza electronic
Abonare la newsletter
E-mail:

Portal electric si automatizari din Romania pentru firme cu profil echipament electric si electricieni autorizati


Situri Partenere Portal Electric: https.www.avocatiasiduhnea.ro| fisamedicalaiasi.ro| Rocco Piese | studio 20 | www h2on ro | focusrent ro | melkior | komsitravel ro | www.plantmaster.ro | http www scauneonline ro | Rexed |
Pentru web masteri  |  Harta site  |  RSS Ghid Electric