Compania Energom infiintata in urma cu zece ani, cu capital francez la Cluj, intentioneaza sa angajeze 20 de ingineri si tehnicieni, anul acesta. Astfel, compania va ajunge sa aibe 100 de salariati.
Potrivit rezultatelor unui studiu recent, publicat in premiera in cadrul periodicului Environmental Science & Technology, o noua clasa de de centrale energetice va putea produce mai eficient electricitate pentru un numar de peste o jumatate de miliard de oameni. Sursa de energie pentru aprovizionarea cu energie electrica a unui numar mare de gospodarii, este una mai putin cunoscuta si poate fi intalnita in locul unde fluviile se varsa in mari si oceane.
Aceasta solutie este regenerabila, nu emite dioxid de carbon si nu necesita consum preliminar de combustibili. Cercetatorii sunt de parere ca actiunea in cauza, denumita osmoza prin presiune intarziata (PRO), exploateaza gradientul salin, adica diferenta de salinitate dintre apele dulci si apele sarate din regiunile costiere unde fluviile se varsa in mari si oceane.
“In cadrul PRO, apa dulce trece in mod natural, prin osmoza, printr-o membrana speciala pentru a dilua apa sarata aflata de cealalta parte a membranei. Presiunea fluxului de apa actioneaza o turbina a unui generator care produce electricitate”, declara Menachem Elimelech, profesor inginerie chimica si ingineria mediului in cadrul Universitatii Yale.
Un astfel de prototip de centrala a fost inaugurat pentru prima data in Norvegia, in anul 2009. Uimitor este faptul ca, aceste centrale de tip PRO, cu doar o zecime din apa fluviilor din lume care curg in oceane, ar putea produce energie electrica pentru aproximativ 520 milioane persoane, fara emisii de dioxid de carbon. O comparatie cu termocentralele pe baza de carbuni arata ca aceeasi cantitate de curent electric duce la eliberarea in atmosfera a peste un miliard de tone de gaze cu efect de sera, in fiecare an.
27/08/2012 - Acest articol a fost citit de 2406 ori | Tweet Recomanda |
Nota acordata: 1 (data de 29 vizitatori)
|
Produse si servicii ale companiilor | Companiile active sunt aici |
Alte stiri din categoria "Energie Verde" |
| TOP STORY |
Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.
Identificați toate blocurile terminale
Noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale și componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privința compatibilității cu noua BSP41.
Pentru web masteri | Harta site | |