Piata constructiilor ar putea redeveni principalul motor al economiei nationale


ghidelectric.ro
Vineri, 23 Februarie 2024
Ne gasiti si pe:            

Piata constructiilor ar putea redeveni principalul motor al economiei nationale


Comisia Nationala de Prognoza (CNP) a reanalizat, la sfarsitul anului trecut, datele incluse in documentul intitulat -Proiectia principalilor indicatori macroeconomici pentru perioada 2012-2016- in conformitate cu noile realitati economice.

constructii

De remarcat este faptul ca majorarea cea mai semnificativa a valorii adaugate brute (VAB) va fi consemnata - in premiera dupa finalizarea recesiunii - in ramura de constructii (+2,4%), sector urmat de cel tertiar sau al serviciilor (+1,7%) si de industrie (+0,5%), in timp ce agricultura va fi singurul domeniu unde se va inregistra o scadere drastica (-15%). Preconizarile se afla, de altfel, in concordanta cu estimarile actuale ale Executivului si ale principalilor parteneri internationali (FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana).

 

"Cresterea VAB din constructii se bazeaza primordial pe majorarea indicatorului productiei, cu 2,2%, dupa ce in 2011, la acest capitol, a avut loc un salt de 2,8%. Pe elemente de structura, pentru 2012 se asteapta o majorare cu 8% a lucrarilor de constructii noi, o stagnare a celor de reparatii capitale (0%) si o diminuare a volumului lucrarilor de intretinere si reparatii curente (-12%). Din punct de vedere al tipurilor de constructii, singura sporire se observa in 2012 la constructiile ingineresti (+9,5%), iar la cladirile rezidentiale (-13%) si la cele nerezidentiale (-5%) se vor constata scaderi, inclusiv intr-o linie mediana a constructiilor de imobile in general (-8%). Pe termen mediu, in conformitate cu proiectia actuala a principalilor indicatori macroeconomici (varianta de toamna, publicata in luna noiembrie 2012), se asteapta ca in intervalul 2013-2016 PIB sa evolueze in marje pozitive, astfel: +2% in 2013, +2,5% in 2014, +3,3% in 2015 si +3,2% in 2016", se arata in documentul CNP.

 

Piata constructiilor ar putea redeveni principalul motor al economiei nationale

 

Piata constructiilor va redeveni, incepand cu 2013, principalul motor al economiei nationale, indicele VAB urmand a spori succesiv, pana in 2016, cu niveluri superioare tuturor celorlalte ramuri economice, mai precis de +5,1%, +5,7%, +6,1% si +5%, pe baza cresterii productiei (+5%, +5,5%, +6% si +5%), sunt de parere expertii CNP. Prin urmare, contributia ramurii de constructii la cresterea reala a PIB va fi cuprinsa intre +0,5% si +0,7%, fiind plasata sub cea a serviciilor (+0,6% pana la +1,4%), insa la un nivel comparabil celui din industrie (+0,4% pana la +0,8%).

 

Observand modificarile procentuale fata de precedentele 12 luni, volumul prognozat al lucrarilor de constructii, pe elemente de structura, dezvaluie pentru intreaga perioada de referinta (2013-2016) o dinamica accelerata a lucrarilor de constructii noi (+7,5%, +7%, +6,5% si +5%), in timp ce lucrarile de reparatii capitale vor progresa intr-un ritm ceva mai ponderat (+0,5%, +3%, +6%, respectiv +6,5%), fiind urmate de lucrarile de intretinere si reparatii curente (ce au asigurat supravietuirea firmelor specializate in perioada de maxima intensitate a crizei economice), intrucat CNP estimeaza ca acestea vor stagna in 2013, dupa care vor creste cu +2%, +4% si +4,4%.

 

Daca se evalueaza principalele tipuri de constructii, specialistii institutiei sustin ca la categoria A (cladiri) salturile vor fi de +0,5%, +2%, +3,5% si +4%, din care 0%, +1,5%, +2,5% si +3% la imobilele rezidentiale, respectiv +0,8%, +2,2%, +4% si +4,5% la cele cu alta destinatie fata de cea de locuinta. La randul sau, categoria B – constructii ingineresti – reflecta un progres succesiv mult mai puternic, sustinut probabil de investitiile in infrastructura, respectiv de +7,8%, +7,5%, +7,3% si +5,5%. Avand in vedere posibilele modificari structurale ale pietei, este de asteptat ca numerosi antreprenori, in deosebii dintre cei ce dispun de potential financiar insemnat, sa se reorienteze, daca nu cumva au facut-o deja, spre accesarea pietei de constructii ingineresti.

 
21/01/2013 - Acest articol a fost citit de 3647 ori Recomanda
 
 Nota acordata: 1 (data de 79 vizitatori)
 
Produse si servicii ale companiilor Companiile active sunt aici
Alte stiri din categoria "Constructii"
Stirile anterioare
S-a inventat acoperisul care permite cladirilor...
General electric va produce echipamente miniere
Vremea se raceste si o solutie pentru...
Mega-constructie in derulare: Turn de 35 de...
Estimari: Crestere de peste 10% a pietei...
Stirile urmatoare
AAEC organizeaza un nou curs intensiv pentru...
APMCR implementeaza proiectul PinE in Romania
 
Ghidelectric.ro | electrice si automatizari  | TOP STORYNoua BSP41 pentru identificarea simplă a tablourilor electrice

imprimanta idenficare tablouri electrice
Firele, cablurile și componentele identificate corect vă oferă imediat o imagine clară privind modul de funcționare și de conectare a unui tablou electric.


Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.


Identificați toate blocurile terminale


Noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale și componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privința compatibilității cu noua BSP41.


... Citeste articolul
Login
E-mail:
Parola:
cont nou am uitat parola
Fumeaza electronic
Abonare la newsletter
E-mail:

Portal electric si automatizari din Romania pentru firme cu profil echipament electric si electricieni autorizati


Situri Partenere Portal Electric: https.www.avocatiasiduhnea.ro| fisamedicalaiasi.ro| Rocco Piese | studio 20 | www h2on ro | focusrent ro | melkior | komsitravel ro | www.plantmaster.ro | http www scauneonline ro | Rexed |
Pentru web masteri  |  Harta site  |  RSS Ghid Electric