Submarinul are o lungime de 74,3 metri, o latime de zece metri si pescaj de 6,6 metri, poate ambarca 18 torpile sau 36 de mine, dispune de patru tuburi lansatoare si poate cobori la o adancime de 240 de metri.
Performantele sale nu se opresc insa aici, el are un deplasament de 2.325 de tone la suprafata si 3.076 tone in imersiune si dezvolta o viteza de zece noduri la suprafata si 20 de noduri in imersiune, avand o autonomie de 6.000 de mile marine (noua zile si opt ore - n.r.), la o viteza de trei noduri.
Performantele sale se datoreaza in mare parte invelisului exterior, special conceput dintr-un cauciuc rezistent, similar cu cel al submarinelor atomice, si tehnicii de proiectare (picatura de apa alungita - n.r.), care il face, practic, nedetectabil de sistemele de monitorizare inamice.
Submersibilul este, in acelasi timp, o arma de temut impotriva submarinelor nucleare. Invelisul exterior al acestuia are orificii dispuse sub forma curbei lui Arhimede care preiau emisiile cu ultrasunete si le disperseaza, fapt care face imposibila detectarea sa. In acelasi timp, „Delfinul” a fost prima nava din flota militara romaneasca dotata cu calculator universal de bord BIUS (sistem integrat de prelucrare a informatiilor pentru conducerea luptei) care are capacitatea de a prelua toate informatiile primite de la senzorii interni si externi, putand urmari tintele submerse de la o distanta de 80 de km.
„Delfinul” dispune de un complex automatizat de lansare torpile calibru 533,4, iar de la bordul sau, se pot lansa sapte tipuri de torpile (18 torpile in 6,4 minute - n.r.). „Delfinul” are performante remarcabile si in ceea ce priveste conditiile de habitat la bord, existand posibilitatea amenajarii unei sali de operatie intr-un spatiu dotat cu sisteme de monitorizare si alimentare cu oxigen. In plus, submarinul are un sistem care permite salvarea echipajului de la o adancime de 120 de metri.
Articol complet in
Submarinului Delfinul i s-au consumat bateriile. Inlocuirea costa 20 de milioane de euro. pe Financiarul.COM