Compania Energom infiintata in urma cu zece ani, cu capital francez la Cluj, intentioneaza sa angajeze 20 de ingineri si tehnicieni, anul acesta. Astfel, compania va ajunge sa aibe 100 de salariati.
Proiectul a fost realizat de un consortiu de firme format din Areva Energie Technik GmbH Germania si Electromontaj Romania. Valoarea contractului este de 24 milioane euro, finantarea fiind asigurata in proportie de 80% de catre Banca Mondiala, printr-un credit in cadrul Programului Pietei de Electricitate a Romaniei, iar restul investitiei - din surse proprii Transelectrica.
Proiectul “Trecerea la tensiunea de 400 kV a axului Moldova” a fost demarat in anul 2006 si a constat in lucrari de retehnologizare a celor patru statii - Gutinas, Bacau Sud, Roman Nord, Suceava - prin inlocuirea vechilor echipamente din anii ’70–’80 cu echipamente performante, care permit o functionare mai eficienta a sistemului si conduc la imbunatatirea tranzitului de puteri, reducerea costurilor de exploatare si a costurilor de transport.
Potrivit ministrului Economiei, Adriean Videanu, “punerea in functiunea a axului de 400 kV din Moldova reprezinta prima autostrada complet finalizata, dar pe care circula energie electrica.” Ministrul a mai adaugat ca proiectul reprezinta o etapa importanta in finalizarea inelului national de 400 kV al sistemului energetic, creand infrastructura necesara pentru accesul la sursele de alimentare cu energie de pe intreg teritoriul tarii si contribuind astfel la sporirea gradului de securitate si independenta energetica a Romaniei.
Urmatoarea etapa este linia de 400 kV spre zona deficitara Transilvania (statia Gadalin), ceea ce va spori siguranta in alimentare pentru consumatorii din partea nordica a Romaniei.
Proiectul de retehnologizare a axului de 400 kV Moldova va permite racordarea unei linii de 400 kV de la Suceava la Balti (R. Moldova), ceea ce va crea noi oportunitati pentru transferul de energie. Un alt avantaj al investitiei este reducerea pierderilor la nivelul SEN pe liniile trecute de la 220 kV la 400 kV cu aproximativ 2 MW, aducand un beneficiu anual de aproximativ 0.24 milioane euro.
Transelectrica este Operatorul de Transport si de Sistem din Romania care gestioneaza, opereaza, intretine, modernizeaza si dezvolta reteaua de transport, care este formata din 78 de statii electrice de transformare, cu o capacitate de circa 35.000 MVA, si 8.990 km de linii electrice aeriene de 110/220 kV, 400 kV si 750 kV, aflate in gestiunea a 8 sucursale de transport.
Sursa: www.promptmedia.ro
23/06/2009 - Acest articol a fost citit de 2498 ori | Tweet Recomanda |
Nota acordata: 2 (data de 50 vizitatori)
|
Produse si servicii ale companiilor | Companiile active sunt aici |
Alte stiri din categoria "Productie energie electrica" |
| TOP STORY |
Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.
Identificați toate blocurile terminale
Noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale și componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privința compatibilității cu noua BSP41.
Pentru web masteri | Harta site | |