A inceput a treia etapa a proiectului Casa Verde!


ghidelectric.ro
Marti, 25 Iunie 2024
Ne gasiti si pe:            

A inceput a treia etapa a proiectului Casa Verde!


Administratia Fondului de Mediu (AFM) a demarat, in perioada 9-27 noiembrie, a treia etapa a Programului "Casa Verde", care se adreseaza hotelierilor denumiti "operatorii economici", pentru noua sesiune fiind alocata suma de 100.000 de lei.

panouri solare

Potrivit unei dispozitii parafate in data de 3 noiembrie 2009, AFM organizeaza sesiunea de depunere a proiectelor pentru operatorii economici, in cadrul Programului inlocuire sau de completare a sistemelor clasice de incalzire cu sisteme care utilizeaza energie solara, energie geotermala si energie eoliana, ori alte sisteme care conduc la imbunatatirea calitatii aerului, apei si solului, derulat in anul 2009, informeaza Financiarul.

Ghidul pentru accesarea fondurilor, finalizat in data de 9 octombrie, prevede faptul ca “sunt considerati eligib ili operatorii economici, constituiti potrivit Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, cu obiect principal de activitate “Hoteluri si alte facilitati de cazare similare”, conform CAEN…

De asemenea, unitatile administrativ-teritoriale sunt explicate dupa cum urmeaza: comune, orase/municipii si judete, legal infiintate si delimitate, administrate conform Legii nr. 215/2001 a administratiei publice locale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, dar si subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiului Bucuresti”, scrie Financiarul.

La inceputul lunii octombrie, ministrul interimar al Mediului, Elena Udrea, a declarat ca Programul “Casa Verde” ar putea fi extins in vederea co-finantarii unor proiecte destinate hotelurilor de pe Litoral. “Am cerut extinderea acestui program (n.r. Casa Verde) si pentru mediul privat, iar hotelurile de pe litoral vor avea prioritate in accesarea acestor fonduri. Vreau ca, pana la deschiderea sezonului estival de anul viitor, hotelurile sa aiba deja instalate panouri solare. Fondurile pentru Casa Verde ar putea fi suplimentate de la anul daca va fi nevoie”, a precizat Udrea.

In etapa a doua a programului, incheiata la 9 octombrie 2009, numarul de proiecte depuse a fost de 140, releva datele oficiale ale AFM. Initial, etapa secunda “Casa Verde” ar fi trebuit sa se incheie la data de 30 septembrie 2009, insa conducerea Administratiei a decis prelungirea perioadei de aplicare cu 10 zile. Sulfina Barbu, presedintele Comisiei pentru administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic (CAPATEE) din Camera Deputatilor, a apreciat ca obiectivele programului “Casa Verde” sunt departe de a fi atinse, iar numarul redus de aplicatii demonstreaza acest lucru.

“Toate bunele intentii sfarsesc rau daca lucrurile nu sunt planificate si evaluate corect din faza initiala. Cred ca obiectivele acestui program sunt departe de a fi atinse, iar numarul redus de aplicatii denota acest lucru”, a spus Barbu. In opinia deputatului, in derularea programului “Casa Verde” nu s-a tinut cont de o adaptare a acestuia la nevoile din Romania, scrie Financiarul.

“Ne amintim care a fost tensiunea creata cu ocazia lansarii pripite si propagandistice a programului la finele anului 2008. Cred ca s-au folosit instrumente prost dimensionate fata de cerintele normale ale unei astfel de actiuni, pe fond binevenite in Romania”, a apreciat presedintele CAPATEE.

“Casa Verde” reprezinta un program de inlocuire sau completare a sistemelor clasice de incalzire cu sisteme ecologice de incalzire, care utilizeaza energie alternativa (energie solara, energie eoliana, energie fotovoltaica, etc.) ce va costa, in acest an, 310 milioane lei (circa 75 milioane euro).

Finantarea proiectelor aprobate se face din Fondul de Mediu, iar Ghidul privind utilizarea si implementarea sistemelor de energie alternativa a fost publicat in data de 18 mai a.c, in Monitorul Oficial. Subventia alocata fiecarui proiect din suma colectata la Fondul de Mediu pentru taxa auto, este de 80% din valoarea totala, in care este inclusa atat racordarea la sistemul termic, cat si TVA-ul, scrie Financiarul.

Finantarea nu trebuie sa depaseasca anumite limite. Aceasta porneste de la maximum patru milioane lei pentru administratiile locale care deservesc orase sau municipii de peste 100.000 de locuitori si ajunge pana la 500.000 lei pentru cele cu sub 3.000 de locuitori.

In prima etapa a programului, derulata in perioada 15 iulie – 14 august 2009, unitatile administrativ-teritoriale (UAT) au depus 151 proiecte, aflate in acest moment in procedura de analiza. Dosarele selectate vor primi banii alocati cel tarziu la finele lunii noiembrie, conform ministrului Elena Udrea.Sursa: Financiarul.

 
13/11/2009 - Acest articol a fost citit de 3136 ori Recomanda
 
 Nota acordata: 0 (data de 54 vizitatori)
 
Produse si servicii ale companiilor Companiile active sunt aici
Alte stiri din categoria "Energie Verde"
Stirile anterioare
Certificate verzi pentru producatorii de...
Hidroelectrica SA vrea sa cumpere un proiect...
Contracte nesemnate pentru energie regenerabila...
Petrom doreste sa investeasca in energie...
Investitii in energie verde
Stirile urmatoare
Romstal investeste in energie eoliana
CIS solicita urgentarea aplicarii legii pentru...
Candino Swiss Watch opteaza pentru energie solara
Lege neaplicabila pentru energii alternative
Prea multa energie verde ar putea da peste cap...
 
Ghidelectric.ro | electrice si automatizari  | TOP STORYNoua BSP41 pentru identificarea simplă a tablourilor electrice

imprimanta idenficare tablouri electrice
Firele, cablurile și componentele identificate corect vă oferă imediat o imagine clară privind modul de funcționare și de conectare a unui tablou electric.


Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.


Identificați toate blocurile terminale


Noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale și componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privința compatibilității cu noua BSP41.


... Citeste articolul
Login
E-mail:
Parola:
cont nou am uitat parola
Fumeaza electronic
Abonare la newsletter
E-mail:

Portal electric si automatizari din Romania pentru firme cu profil echipament electric si electricieni autorizati


Situri Partenere Portal Electric: https.www.avocatiasiduhnea.ro| fisamedicalaiasi.ro| Rocco Piese | studio 20 | www h2on ro | focusrent ro | melkior | komsitravel ro | www.plantmaster.ro | http www scauneonline ro | Rexed |
Pentru web masteri  |  Harta site  |  RSS Ghid Electric