ANRE, bastionul risipei


ghidelectric.ro
Joi, 13 Iunie 2024
Ne gasiti si pe:            

ANRE, bastionul risipei


Restrictiile bugetare nu sunt aplicate pentru o serie de agentii - insule de prosperitate cu statut privilegiat bazat pe fluturarea unor reglementari europene, devenite scut antiracheta in fata oricarui program de restructurare.

anre

Un exemplu tipic de risipa a ba­nului public este Agentia Nationala de Reglemen­tare in Energie (ANRE). De la ince­putul anului, institutia condusa de pe­delistul Petre Lificiu si-a dublat cheltuielile materiale, au crescut cu 30% cheltuielile cu deplasarile si dele­gatiile, iar cele cu bunurile si serviciile s-au triplat, ajungand la nu mai putin de 7,71 milioane de lei. In­ves­titiile de criza constau in mutarea mo­bilei dintr-o cladire intr-alta si exter­nalizarea serviciilor IT. Institutia or­ganizeaza seminarii si team-buil­ding-uri pentru angajati gazduite la vila ginerelui lui Lificiu din Cheia. Acelasi Lificiu avand grija sa deschida un oficiu teritorial ANRE in orasul sau de bastina, Galati, scrie Jurnalul National.

Desi are un departament juridic de specialitate, ANRE are si contract de reprezentare juridica cu firma pedelistului Valeriu Stoica.  Sirul abuzurilor nu se opreste insa aici: un angajat din trei are o functie de conducere, pe statul de plata figureaza salariati-fantoma care nu se prezinta pe la birou sau pensionari cu pensii nesimtite, iar de la inceputul anului au fost create sase noi posturi de consilieri personali si secretare. Activitatea acestor "specialisti" este dublata de studiile in valoare de 600.000 de euro comandate de ANRE pentru identificarea efectelor eliminarii ta­rifelor reglementate la energie electrica si la gaze. Eficientizarea statului "prea gras" ar trebui sa inceapa la agentiile care fac "eco­no­misire" dupa ureche.  

Agentia Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) este reprezentata in justitie de casa de avocatura a lui Valeriu Stoica, membru al PDL si fost ministru al Justitiei, desi are in propria curte o intreaga directie juridica de 13 oameni, platita din bani publici. Da, este vorba de "Stoica & Asociatii". Desigur, ANRE nu apare in portofoliul de clienti cu care casa de avocatura se lauda pe propriul site, scrie Jurnalul National.

Colac peste pupaza, institutia condusa de pedelistul Petre Lificiu si-a dublat cheltuielile materiale, au crescut cu 30% cheltuielile cu deplasarile si delegatiile, iar cele cu bunurile si serviciile s-au triplat. Angajatii sunt nemultumiti de risipa facuta.

"Lificiu a calatorit acum o luna in Germania si Austria pe banii agentiei pentru a discuta cu E.ON si OMV despre majorarile de preturi la gaze naturale. Au fost organizate plimbari si seminarii pentru salariatii ANRE in Delta Dunarii si la Cheia, unde toata lumea a fost obligata sa mearga, ca sarcina de serviciu", au declarat pentru Jurnalul National persoane din cadrul institutiei.

Una din locatiile de cazare de la Cheia este vila care apartine exact ginerelui lui Petru Lificiu, a spus o alta sursa. Temele prezentate la aceste "seminarii" cu prezenta obligatorie nu sunt altele decat prezentarea noutatilor legislative ale Uniunii Europene din domeniul energetic. Cum ar fi, Lificiu vinde castraveti la gradinar, expertii ANRE fiind exact interfata UE cu sectorul energetic romanesc si cei care se consulta regulat cu organismele europene, scrie Jurnalul National.

In cifre si date, cheltuielile cu delegatiile si deplasarile in strainatate au crescut in bugetul ANRE cu 30%, de la 1,275 milioane de lei la 1,694 milioane de lei. Paralel, cheltuielile cu bunurile si serviciile au urcat fulminant, de la 2,817 milioane de lei la 7,717 milioane de lei. Investitii "de criza", bineinteles: se muta niste mobila dintr-o cladire in alta, se externalizeaza servicii IT. Cheltuielile materiale au crescut si ele fulminant, de la 6,085 milioane de lei in 2009 la 12,1 milioane de lei in acest an.

Cum Petre Lificiu este din Galati, ANRE a deschis un oficiu teritorial de control, pe langa cele de la Sibiu, Targu-Mures, Craiova, Iasi si Constanta, Cluj, Arad, Brasov si Bucuresti.

Agentia vrea ca acestea sa identifice care sunt efectele eliminarii tarifelor reglementate la energie electrica si la gaze. Asta in conditiile in care ANRE este doxa de specialisti care calculeaza trimestrial preturile celor doua. Valoarea tichiilor de margaritar: 300.000 de euro bucata.

Dar pentru ca e criza si ANRE se solidarizeaza cu poporul, sunt facute si economii. O data cu preluarea Agentiei Romane pentru Conservarea Energiei (ARCE) au fost concediati salariati care au familii de intretinut. Acestia se plang ca in acelasi timp sunt mentinuti salariati care cumuleaza salariul cu pensia. Cum ar fi Marin Strichea, directorul Directiei Economice.

Conform ultimei declaratii de avere, Strichea ia 30.000 de lei pe an numai din pensie, adica 2.500 de lei lunar. Si nu e singur, ca el mai cumuleaza pensia cu salariul alti trei angajati ai ANRE. Plus alti cinci care sunt pensionabili. Ca institutia lui Lificiu colcaie de ciudatenii salariale o dovedeste si faptul ca angajatii sunt foc si para pe Stan Gabriela si Voinea Georgeta, care exista pe statele de plata, dar lipsesc cu desavarsire din cadrul institutiei. Oamenii spun ca nu le-au vazut vreo ora la munca in ultimul an, scrie Jurnalul National.

Mai mult, agentia are in plan sa concedieze in acest an circa 50 de oameni deoarece fondurile pentru salarii nu mai ajung inca din martie. Concomitent, institutia a angajat, in 2009 si 2010, 21 de oameni pe langa personalul preluat de la fosta Agentie Romana pentru Conservarea Energiei (ARCE), cu care a fost comasata prin legea de restructurare a agentiilor statului.

Conform organigramei, in institutie exista 44 de functii de conducere in serviciile de baza si 40 in serviciile auxiliare dupa reorganizarea institutiei conform HG 1428/2009. Inainte existau 40 de sefi in serviciile de baza si 45 la auxiliar, care faceau 45% din personalul intregii agentii. Dupa reorganizare, proportia este 35%, dar asta numai pentru ca ANRE a preluat si personalul ARCE. Pe romaneste, un angajat din trei la ANRE este sef, scrie Jurnalul National.

Sursa: Jurnalul National

 
12/05/2010 - Acest articol a fost citit de 3667 ori Recomanda
 
 Nota acordata: 1 (data de 81 vizitatori)
 
Produse si servicii ale companiilor Companiile active sunt aici
Alte stiri din categoria "Productie energie electrica"
Stirile anterioare
ABB investeste 1 mld. de dolari intr-un software
Siemens va conecta termocentrala Petrom de la...
Electromagnetica intentioneaza sa construiasca...
Iberdrola poate sa vanda energie pe plan local
S-a dat startul la 14 proiecte energetice
Stirile urmatoare
Enel face investitii pentru imbunatatirea...
Compatibilitatea functionala a echipamentelor...
Tranzactie cu energie electrica de peste 1 mil....
Grupul InterAgro investeste in cinci centrale...
Compania elvetiana Repower a cumparat 80% din...
 
Ghidelectric.ro | electrice si automatizari  | TOP STORYNoua BSP41 pentru identificarea simpl─â a tablourilor electrice

imprimanta idenficare tablouri electrice
Firele, cablurile ╚Öi componentele identificate corect v─â ofer─â imediat o imagine clar─â privind modul de func╚Ťionare ╚Öi de conectare a unui tablou electric.


Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.


Identifica╚Ťi toate blocurile terminale


Noua imprimant─â de identificare a firelor ╚Öi tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate m─ârcile majore de blocuri terminale ╚Öi componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimant─â de etichete rigide pentru fiecare marc─â utilizat─â. Brady Corporation ofer─â o list─â de m─ârci de blocuri terminale care au fost testate în privin╚Ťa compatibilit─â╚Ťii cu noua BSP41.


... Citeste articolul
Login
E-mail:
Parola:
cont nou am uitat parola
Fumeaza electronic
Abonare la newsletter
E-mail:

Portal electric si automatizari din Romania pentru firme cu profil echipament electric si electricieni autorizati


Situri Partenere Portal Electric: https.www.avocatiasiduhnea.ro| fisamedicalaiasi.ro| Rocco Piese | studio 20 | www h2on ro | focusrent ro | melkior | komsitravel ro | www.plantmaster.ro | http www scauneonline ro | Rexed |
Pentru web masteri  |  Harta site  |  RSS Ghid Electric