Inventii realizate de prefectul Clujului


ghidelectric.ro
Luni, 22 Iulie 2024
Ne gasiti si pe:            

Inventii realizate de prefectul Clujului


Prefectul Clujului, Profesorul universitar Gheorghe Vuscan, este realizatorul mai multor inventii pentru care a primit medalii de aur la saloane de inventica din Romania si din strainatate.

Gheorghe Vu║can

Gheorghe Vuscan, prefectul Clujului are brevete inregistrate la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM) si medalii de aur si argint obtinute la saloane de inventica din tara si din strainatate. Acesta a creat suruburi fara filet, motoare speciale pentru structura robotilor industriali si un dispozitiv de publicitate cu actiune eoliana.

 

Inginerul Gheorghe Vuscan (57 de ani) este profesor universitar la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, la Facultatea de Constructii de Masini, catedra Tehnologia Constructiilor de Masini. Acesta a obtinut, la alegerile din 10 iunie, al treilea mandat de consilier local, la care a renuntat pentru a fi prefect.

 

În 1995, in lucrarea sa de doctorat, a plecat de la ideea de a crea ceva nou, practic si original. Astfel, au aparut suruburile fara filet, în mai multe variante, reglabile, dupa cum se cere. Aceste tipuri de suruburi pot fi folosite la unelte si echipamente tehnice. „Aceste modele de suruburi fara filet, care difera si prin randamentul pe care îl dau, sunt foarte importante pentru specialisti”, afirma Vuscan.

 

Aceste suruburi, dar si crearea a doua tipuri de motoare speciale care pot fi utilizate în structura unor roboti industriali i-au adus inventatorului medalii de aur la saloane de inventica în tara si strainatate.

 

Ultima sa creatie, din 2011, recunoscuta de OSIM, e un dispozitiv de publicitate dinamica cu actiune eoliana, adica un panou care se monteaza pe un stâlp, în oras sau în afara lui, si transforma curentii de aer în energie. „Pe acel panou poate fi lipita o imagine publicitara precum Vizitati Clujul”, adauga Vuscan. Aceste inventii sunt proiecte de diploma/doctorat ale studentilor.

 

„Am acum în minte o idee care nu am spus-o la nimeni. E o idee atât de desteapta, încât mi-e teama sa v-o spun, le-am zis studentilor. De cet Pentru ca ideile se fura! Nu am depus-o înca nici ca si cerere pentru brevet”, afirma Vuscan.

 

Este vorba despre un proiect de a face turbine eoliene din materiale regenerabile. Constructia lor este foarte simpla, da asigurari prefectul, care spera ca aceasta inventie sa fie de mare impact, nu numai national. „Si fiecare îsi poate face o asemenea turbina în propria-i gospodarie, din materiale reciclabile. Energia obtinuta poate fi utilizata pentru consumul casnic. Vorbim de consumuri mici”, explica prefectul.

 

Inventii se pot fac si în administratia publica, crede prefectul. Cumt „Trebuie sa gasim acel traseu foarte scurt si sigur al documentelor de la intrare pâna la iesire”, sustine prefectul. Adica, gasirea unei metode de reducere a birocratiei, explica el.

 

Face parte din Senatul UTCN si e membru în mai multe asociatii cu profil tehnic: Asociatia Generala a Inginerilor din România (AGIR), Asociatia Universitara de Ingineria Fabricatiei (AUIF) si Asociatia de Roboti Industriali din România.

 

Gheorghe Vuscan se poate lauda cu 7 brevete de inventii, 4 depozite de brevete de inventii înregistrate la OSIM, dar si 7 diplome si medalii de aur s argint obtinute la Saloane de Inventica Nationale si Internationale, respectiv la Expozitii Europene ale Creativitatii si Inovarii. Actualul prefect a scris 10 carti si monografii în calitate de unic autor sau coautor, peste 120 de lucrari stiintifice publicate în reviste, buletine stiintifice si volume ale unor manifestari stintifice din tara si strainatate. A participat la 18 contracte de cercetare stiintifica nationale sau în colaborare cu unitați economice din industrie și servicii.

 
25/06/2012 - Acest articol a fost citit de 2573 ori Recomanda
 
 Nota acordata: 1 (data de 29 vizitatori)
 
Produse si servicii ale companiilor Companiile active sunt aici
Alte stiri din categoria "Club Inventica"
Stirile anterioare
Un roman castigator la cea mai mare competitie...
Economisiti energie atunci cand clipiti
Doua medalii de aur castigate de USV la un...
Periuta cu manivela si omul bionic, atractii la...
Stirile urmatoare
Chirurg premiat la Salonul de Inventica 2012
Mana bionica, inventata de un student roman
Studentii romani au creat un robot de 100 puncte
Pila lui Nicolae Karpen da energie de 62 de ani!
EnableTalk ľ Manusa care converteste semnele in...
 
Ghidelectric.ro | electrice si automatizari  | TOP STORYNoua BSP41 pentru identificarea simpl─â a tablourilor electrice

imprimanta idenficare tablouri electrice
Firele, cablurile ╚Öi componentele identificate corect v─â ofer─â imediat o imagine clar─â privind modul de func╚Ťionare ╚Öi de conectare a unui tablou electric.


Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.


Identifica╚Ťi toate blocurile terminale


Noua imprimant─â de identificare a firelor ╚Öi tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate m─ârcile majore de blocuri terminale ╚Öi componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimant─â de etichete rigide pentru fiecare marc─â utilizat─â. Brady Corporation ofer─â o list─â de m─ârci de blocuri terminale care au fost testate în privin╚Ťa compatibilit─â╚Ťii cu noua BSP41.


... Citeste articolul
Login
E-mail:
Parola:
cont nou am uitat parola
Fumeaza electronic
Abonare la newsletter
E-mail:

Portal electric si automatizari din Romania pentru firme cu profil echipament electric si electricieni autorizati


Situri Partenere Portal Electric: https.www.avocatiasiduhnea.ro| fisamedicalaiasi.ro| Rocco Piese | studio 20 | www h2on ro | focusrent ro | melkior | komsitravel ro | www.plantmaster.ro | http www scauneonline ro | Rexed |
Pentru web masteri  |  Harta site  |  RSS Ghid Electric