Noua legislatie de colectare a deseurilor echipamentelor electrice si electronice (DEEE)


ghidelectric.ro
Sambata, 24 Februarie 2024
Ne gasiti si pe:            

Noua legislatie de colectare a deseurilor echipamentelor electrice si electronice (DEEE)


Directiva 2012/19/UE ce a fost publicata saptamana trecuta in Official Journal of the EU obliga toate Statele Membre U.E. ca in 18 luni sa integreze noile mentionari in legislatiile nationale

Reciclarea deseurilor DEEE

Avem noi directii legislative privind deseurile de echipamente electrice si electronice (DEEE), date de directiva 2012/19/UE ce a fost publicata saptamana trecuta in Official Journal of the EU. Din momentul intrarii in vigoare a noii directive, toate Statele Membre U.E. au la dispozitie 1 an si jumatate pentru transpunerea noilor mentionari in legislatiile nationale.

 

Prezenta directiva europeana urmareste imbunatatirea performantelor de mediu ale tuturor operatorilor implicati in durata efectiva de viata a echipamentelor electrice si electronice (EEE), precum producatori, distribuitori si consumatori si, in principal, operatorii implicati in colectarea si tratarea DEEE. Noua direcctiva se refera la toate EEE utilizate de consumatori, precum si cele destinate utilizarii profesionale. Precum mentioneaza art.1, "Prezenta directiva stabileste masuri vizand protejarea mediului si a sanatatii umane prin prevenirea sau reducerea efectelor negative ale generarii si gestionarii DEEE, precum si prin reducerea efectelor globale ale utilizarii resurselor si imbunatatirea eficientei utilizarii acestora". Directiva introduce normative speciale de colectare DEEE.

 

Pana la introducerea prezentei directive in legislatiile nationale, rata de colectare actuala de 4 kg/loc ramane in vigoare, urmand ca, de la mijlocul anului 2016, rata de colectare minima sa fie de 45%, calculata pe baza greutatii totale a DEEE colectate intr-un an, exprimata ca procent din greutatea medie a EEE introduse pe piata in cei trei ani precedenti. In cea de-a doua etapa prevazuta de directiva, incepand cu 2019, rata de colectare minima care trebuie realizata anual este de 65% din greutatea medie a EEE introduse pe piata in cei trei ani precedenti in fiecare Stat Membru sau, alternativ, 85% din volumul DEEE generate pe teritorul statului respectiv.

 

Trebuie mentionat faptul ca Romania, ca si alte tari din centrul si estul Europei, va beneficia de o perioada de tranzitie, tradusa prin realizarea, in prima etapa (2016-2019), a unei rate de colectare intre 40% si 45%, si amanarea realizarii ratei de colectare de 65% (aplicabila in UE din 2019) pana la o data decisa de Statul Membru, dar nu mai tarziu de anul 2021. ECOTIC, prima organizatie de gestionare a DEEE infiintata in tara noastra, beneficiaza de o bogata experienta acumulata in cei peste sase ani de activitate de management al DEEE, precum si de know-how-ul si suportul constant al WEEE Forum, platforma organizatiilor de profil din Europa. Avand in vedere experianta ECOTIC, ca membru al Grupului de coordonare a Standardului WEEELABEX, organizatia este pregatita sa implementeze in Romania acest standard de calitate in operatiunile de colectare selectiva si tratare a DEEE, in deplina concordanta cu prevederile specifice ale prezentei directive europene. In acest context, ECOTIC vede in ambitioasele tinte stabilite de prezenta directiva o noua si binevenita provocare pentru viitor, atat pentru cresterea cantitatilor de DEEE colectate, cat si pentru cresterea gradului de valorificare a acestui tip de deseuri, considerate ca o resursa importanta pentru viitoarele procese de productie. Acestea sunt, de altfel, si imperativele definitorii ale noii Societati a reciclarii, sintagma propusa de Comisia europeana pentru recenta viziune asupra utilizarii eficiente a resurselor naturale ale continentului.

 
02/08/2012 - Acest articol a fost citit de 3898 ori Recomanda
 
 Nota acordata: 2 (data de 117 vizitatori)
 
Produse si servicii ale companiilor Companiile active sunt aici
Alte stiri din categoria "Legislatie"
Stirile anterioare
Noua Directiva 2012/19/UE privind deseurile de...
Legea ANRE a fost aprobata de Senat
Bugetarea veniturilor si a costurilor in...
Guvernul a interzis amplasarea de echipamente...
Sisteme de automatizare aferente centralelor...
Stirile urmatoare
Noi reglementari pentru A.N.R.E.
Regulament privind cadrul organizat de...
 
Ghidelectric.ro | electrice si automatizari  | TOP STORYNoua BSP41 pentru identificarea simpl─â a tablourilor electrice

imprimanta idenficare tablouri electrice
Firele, cablurile ╚Öi componentele identificate corect v─â ofer─â imediat o imagine clar─â privind modul de func╚Ťionare ╚Öi de conectare a unui tablou electric.


Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.


Identifica╚Ťi toate blocurile terminale


Noua imprimant─â de identificare a firelor ╚Öi tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate m─ârcile majore de blocuri terminale ╚Öi componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimant─â de etichete rigide pentru fiecare marc─â utilizat─â. Brady Corporation ofer─â o list─â de m─ârci de blocuri terminale care au fost testate în privin╚Ťa compatibilit─â╚Ťii cu noua BSP41.


... Citeste articolul
Login
E-mail:
Parola:
cont nou am uitat parola
Fumeaza electronic
Abonare la newsletter
E-mail:

Portal electric si automatizari din Romania pentru firme cu profil echipament electric si electricieni autorizati


Situri Partenere Portal Electric: https.www.avocatiasiduhnea.ro| fisamedicalaiasi.ro| Rocco Piese | studio 20 | www h2on ro | focusrent ro | melkior | komsitravel ro | www.plantmaster.ro | http www scauneonline ro | Rexed |
Pentru web masteri  |  Harta site  |  RSS Ghid Electric