Bugetarea veniturilor si a costurilor in sectorul energetic


ghidelectric.ro
Vineri, 19 Aprilie 2024
Ne gasiti si pe:            

Bugetarea veniturilor si a costurilor in sectorul energetic


Sistemul energetic este un sector de baza in economia unei tari, iar evolutia sa afecteaza mersul intregii economii.

enegie

Legea energiei electrice nr. 13/2007, cu modificarile si completarile ulterioare, defineste termenii si conditiile ce caracterizeaza activitatile desfasurate in sectorul energetic.

Astfel, sectorul energetic cuprinde ansamblul activitatilor de: producere a energiei electrice si a energiei termice in cogenerare, de transport, de servicii de sistem, de distributie, de furnizare a energiei electrice si termice, importul si exportul energiei electrice, schimburile naturale si/sau de avarie cu sistemele electroenergetice ale tarilor vecine, precum si instalatiile aferente acestora, potrivit Tribuna Economica.

Producerea energiei electrice se realizeaza de catre persoanele fizice sau juridice, titulare de licenta, avand ca specific activitatea de producere a energiei electrice, inclusiv producerea in cogenerare.

Din activitatea de cogenerare rezulta, atat energie electrica, cat si energie termica.

In vederea protectiei mediului si a promovarii resurselor regenerabile, productia de energie electrica realizata din surse regenerabile sau in cogenerare eficienta, preluata cu prioritate in retelele electrice, este catalogata drept „productie prioritara“, informeaza Tribuna Economica.

Transmiterea energiei electrice de la o capacitate energetica de producere a energiei electrice la un utilizator se realizeaza prin retelele electrice formate dintr-un ansamblu de linii, inclusiv elementele de sustinere si de protectie a acestora, statiile electrice si alte echipamente electroenergetice conectate intre ele. Reteaua electrica poate fi retea de transport sau retea de distributie. Astfel, utilizatorii de retea electrica pot fi: producatorii, operatorii de transport si de sistem, operatorii de distributie, furnizorii, consumatorii de energie electrica, racordati la o retea electrica.

Transportul energiei electrice reprezinta activitatea de transport al energiei electrice de la capacitatile energetice de producere, pana la instalatiile de distributie sau la instalatiile consumatorilor racordati direct la retelele electrice de transport, dar fara a include furnizarea.

Operatorul de transport si de sistem este orice persoana care detine, sub orice titlu, o retea electrica de transport si este titulara a unei licente de transport si de sistem, scrie Tribuna Economica.

Reteaua electrica de transport este reteaua electrica de interes national si strategic, cu tensiunea de linie nominala mai mare de 110 kV.

Serviciul de sistem este serviciul asigurat de operatorul de transport si de sistem pentru mentinerea nivelului de siguranta in functionare a sistemului electroenergetic, precum si a calitatii energiei electrice, conform reglementarilor in vigoare.

Serviciul tehnologic de sistem este serviciul de sistem asigurat, de regula, de catre producatori, la cererea operatorului de transport si de serviciu de sistem.

Distributia de energie electrica este transportul energiei electrice prin retelele de distributie de inalta tensiune, medie tensiune si joasa tensiune, cu tensiune de linie nominala pana la 110 kV inclusiv, in vederea livrarii acesteia catre clienti, fara a include furnizarea.

Operatorul de distributie este orice persoana care detine, sub orice titlu, o retea electrica de distributie si este titulara a unei licente de distributie prin care raspunde de: operarea, asigurarea intretinerii si, daca este necesar, dezvoltarea retelei de distributie intr-o anumita zona si, acolo unde este aplicabil, interconectarea acestuia cu alte sisteme, precum si de asigurarea capacitatii pe termen lung a sistemului de a raspunde cererilor rezonabile privind distributia energiei electrice.

Furnizarea de energie electrica este activitatea de comercializare a energiei electrice catre clienti.

Operatorii economici care desfasoara activitati liecentiate ANRE isi previzioneaza veniturile si cheltuielile conform regulilor cuprinse in Legea energiei electrice nr.13/2007, cu modificarile si completarile ulterioare, si in metodologiile ANRE de stabilire a preturilor si tarifelor specifice fiecarui tip de activitate in parte.

Determinarea veniturilor si a cheltuielilor

1.Determinarea veniturilor si cheltuielilor reglementate in domeniul energiei pentru activitatea de producere a energiei electrice si termice in cogenerare se realizeaza pe baza “Metodologiei de stabilire a preturilor si a cantitatilor de energie electrica vandute de producatori, pe baza de contracte reglementate, si a preturilor pentru energia termica si apa de adaos in sisteme de alimentare centralizata cu energie termica, livrate din centrale cu grupuri de cogenerare” (Ordinul presedintelui ANRE nr. 57/03.06. 2008, cu modificarile si completarile ulterioare).

Formula de calcul al preturilor presupune raportarea tuturor costurilor reglementate (recunoscute ca fiind justificate de catre ANRE) la cantitatile de energie produse.

Cantitatile de energie electrica si preturile stabilite trebuie sa asigure, in procesul de tranzitie spre liberalizarea pietei de energie electrica, veniturile producatorilor participanti la piata reglementata, la nivelul considerat justificat de autoritatea competenta.

Metodologia se aplica de catre autoritatea competenta:

a) producatorilor de energie electrica ce opteaza pentru participarea la piata reglementata sau sunt desemnati in acest sens de autoritatea competenta;

b) producatorilor de energie electrica din surse regenerabile de energie si producatorilor ce detin centrale cu grupuri de cogenerare fiind calificati pentru productie prioritara, conform prevederilor “Regulamentului pentru calificarea productiei prioritare de energie electrica”, aprobat prin Ordinul presedintelui ANRE nr. 33/2004, cu modificarile ulterioare, sau, dupa caz, conform prevederilor “Regulamentului pentru calificarea productiei prioritare de energie electrica din surse regenerabile”, aprobat prin Ordinul presedintelui ANRE nr. 39/2006;

c) operatorilor de distributie si furnizorilor impliciti pentru achizitia energiei electrice corespunzatoare acoperirii consumului propriu tehnologic al retelelor electrice de distributie si, respectiv, consumului consumatorilor captivi si al consumatorilor eligibili care nu au uzat de dreptul de alegere a furnizorului;

d) operatorului de transport, in vederea achizitiei energiei electrice corespunzatoare acoperirii consumului propriu tehnologic al retelei electrice de transport.

Dimensionarea veniturilor aferente activitatilor de pro-ducere a energiei electrice si, dupa caz, termice, se face in conditiile obtinerii unei incarcari optime la nivelul Sistemului Energetic National si functionarii eficiente a producatorilor de energie electrica (cu costuri minime de productie), de regula pe perioada unui an calendaristic.

Veniturile aferente activitatilor de producere a energiei electrice si, dupa caz, termice acopera urmatoarele categorii de costuri:

a) costuri variabile: cuprind, in principal, costurile de achizitie a combustibilului consumat, inclusiv transportul acestuia la centrala, precum si alte costuri variabile, inclusiv costurile/veniturile suplimentare aferente achizitionarii/vanzarii drepturilor de emisie CO2;

b) costuri fixe: cuprind, in principal, costurile de operare si mentenanta, costurile de personal, costurile cu amortizarea, inclusiv amortizarea investitiilor noi aprobate de autoritatea competenta, costurile pentru protectia mediului, costuri/venituri suplimentar inregistrate in anul precedent, determinate, precum si alte costuri fixe;

c) rentabilitatea activelor existente si a noilor investitii eficiente, aprobate de autoritatea competenta.

Costurile pentru protectia mediului cuprind taxele de mediu, inclusiv costurile pentru obtinerea autorizarilor si avizelor de mediu prevazute de legislatie.

Sursa: Tribuna economica

 
23/05/2011 - Acest articol a fost citit de 2787 ori Recomanda
 
 Nota acordata: 0 (data de 92 vizitatori)
 
Produse si servicii ale companiilor Companiile active sunt aici
Alte stiri din categoria "Legislatie"
Stirile anterioare
Guvernul a interzis amplasarea de echipamente...
Sisteme de automatizare aferente centralelor...
Guvernul a adoptat Hotararea privind deseurile...
Certificatul energetic ar putea deveni...
Certificat Energetic/Certificat de Performanta...
Stirile urmatoare
Legea ANRE a fost aprobata de Senat
Noua Directiva 2012/19/UE privind deseurile de...
Noua legislatie de colectare a deseurilor...
Noi reglementari pentru A.N.R.E.
Regulament privind cadrul organizat de...
 
Ghidelectric.ro | electrice si automatizari  | TOP STORY



Noua BSP41 pentru identificarea simplă a tablourilor electrice

imprimanta idenficare tablouri electrice
Firele, cablurile și componentele identificate corect vă oferă imediat o imagine clară privind modul de funcționare și de conectare a unui tablou electric.


Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.


Identificați toate blocurile terminale


Noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale și componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privința compatibilității cu noua BSP41.


... Citeste articolul
Login
E-mail:
Parola:
cont nou am uitat parola
Fumeaza electronic
Abonare la newsletter
E-mail:

Portal electric si automatizari din Romania pentru firme cu profil echipament electric si electricieni autorizati


Situri Partenere Portal Electric: https.www.avocatiasiduhnea.ro| fisamedicalaiasi.ro| Rocco Piese | studio 20 | www h2on ro | focusrent ro | melkior | komsitravel ro | www.plantmaster.ro | http www scauneonline ro | Rexed |
Pentru web masteri  |  Harta site  |  RSS Ghid Electric