Compania Energom infiintata in urma cu zece ani, cu capital francez la Cluj, intentioneaza sa angajeze 20 de ingineri si tehnicieni, anul acesta. Astfel, compania va ajunge sa aibe 100 de salariati.
Guvernul a adoptat miercuri o ordonanta de Urgenta privind cresterea eficientei energetice, a anuntat ministrul Dezvoltarii Regionale si a Locuintei, Vasile Blaga, la briefingul de presa sustinut la Palatul Victoria.
Actul normativ stabileste lucrarile de interventie pentru izolarea termica a blocurilor de locuinte construite dupa proiecte elaborate in perioada 1950-1990, etapele necesare realizarii lucrarilor, modul de finantare a acestora, precum si obligatiile si raspunderile autoritatilor administratiei publice si ale asociatiilor de proprietari.
Realizarea lucrarilor de interventie are ca scop cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte si, implicit, reducerea consumurilor energetice necesare climatizarii locuintei, atat pe perioada iernii cat si pe timp de canicula. Prin lucrarile efectuate se vizeaza reducerea consumului anual specific pentru incalzire - sub 100 kwh/mp, in conditiile in care, consumul de energie este cuprins in prezent intre 180 kWh/mp si 240 kWh/mp.
Actul normativ adoptat de Guvern modifica actualul mecanism de implementare a programelor si proiectelor individuale de izolare termica a blocurilor de locuinte. Concret, noile reglementari vizeaza, in principal, reducerea perioadei de implementare a proiectelor, sprijinirea financiara a familiilor in dificultate si a asociatiilor de proprietari cu resurse insuficiente, asigurarea unor standarde superioare de calitate a lucrarilor efectuate.
Un element de noutate il reprezinta extinderea programului la toate blocurile de locuinte construite dupa proiecte elaborate in perioada 1950-1990.
De asemenea, noul act normativ stabileste ca finantarea executarii lucrarilor de interventie se asigura astfel:
- In proportie de 50% din alocatii de la bugetul de stat, in limita fondurilor aprobate anual cu aceasta destinatie in bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Locuintei,
- In proportie de 30% din fonduri aprobate anual cu aceasta destinatie in bugetele locale si/sau din alte surse legal constituite,
- 20% din fondul de reparatii al asociatiei de proprietari si/sau din alte surse legal constituite.
Costurile de proiectare a lucrarilor de interventie vor fi suportate integral din bugetele locale.
Ministrul Blaga a explicat ca, prin exceptie, procentul de 20 care trebuie platit de asociatia de proprietari poate fi platit de primarie, prin decizii ale Consiliilor locale, care vor stabili si modul de recuperare ulterioara a banilor. De asemenea, daca una sau mai multe familii sunt in imposibilitatea de a plati, partea acestora poate fi platita de primarie, a mai precizat ministrul Dezvoltarii.
Lucrarile de interventie stabilite prin noile reglementari sunt:
- Izolarea termica a peretilor exteriori,
- Inlocuirea ferestrelor si usilor exterioare existente, inclusiv tamplaria aferenta accesului in blocul de locuinte, cu tamplarie performanta energetic,
- Termo-hidroizolarea terasei/termoizolarea planseului peste ultimul nivel in cazul existentei sarpantei,
- Izolarea termica a planseului peste subsol, in cazul in care prin proiectarea blocului sunt prevazute apartamente la parter,
- Lucrari de demontare a instalatiilor si echipamentelor montate aparent pe fatadele/terasa blocului de locuinte precum si remontarea acestora dupa efectuarea lucrarilor de izolare termica,
- Lucrari de refacere a finisajelor anvelopei.
Odata cu efectuarea acestor lucrari de interventie se pot executa si urmatoarele lucrari, justificate din punct de vedere tehnic in expertiza tehnica si/sau auditul energetic:
- Lucrari de reparatii la elementele de constructie care prezinta potential pericol de desprindere si/sau afecteaza functionalitatea blocului de locuinte, inclusiv de refacere in zonele de interventie,
- Lucrari de interventie la instalatia de distributie a agentului termic pentru incalzire aferenta partilor comune ale blocului de locuinte.
- Etapele necesare implementarii programelor locale sunt urmatoarele:
- Identificarea si inventarierea blocurilor de locuinte,
- Instiintarea asociatiilor de proprietari de catre primarii privind posibilitatea inscrierii in programul local,
- Hotararea adunarii generale a proprietarilor de inscriere in programul local si semnarea contractului de mandat,
- Proiectarea lucrarilor de interventie,
- Executarea lucrarilor de interventie,
- Receptia la terminarea lucrarilor si eliberarea certificatului de performanta energetica cu evidentierea consumului anual specific de energie calculat pentru incalzire,
- Receptia finala dupa expirarea perioadei de gratie de buna executie de 3 ani.
Asociatiile de locatari din blocurile de locuinte se pot inscrie in program prin solicitare scrisa adresata primariei de care apartine, insotita de contractul de mandat semnat, hotararea privind inscrierea in programul local, adoptata in adunarea generala cu acordul majoritatii proprietarilor, lista proprietarilor din imobil.
Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei organizeaza controlul propriu, prin sondaj, al documentelor elaborate in etapa de proiectare a lucrarilor de interventie. Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei, prin Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Constructii si Economia Constructiilor, monitorizeaza performanta energetica a blocurilor de locuinte si constituie banci de date specifice.
Sursa: www.PROMPTMEDIA.ro
06/03/2009 - Acest articol a fost citit de 2204 ori | Tweet Recomanda |
Nota acordata: 3 (data de 35 vizitatori)
|
Produse si servicii ale companiilor | Companiile active sunt aici |
Alte stiri din categoria "Energie Verde" |
| TOP STORY |
Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.
Identificați toate blocurile terminale
Noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale și componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privința compatibilității cu noua BSP41.
Pentru web masteri | Harta site | |