Cum ajuta parcurile eoliene si alte afaceri sa infloreasca


ghidelectric.ro
Miercuri, 17 Aprilie 2024
Ne gasiti si pe:            

Cum ajuta parcurile eoliene si alte afaceri sa infloreasca


Parcurile eoliene, care sunt cel mai fierbinte domeniu de investitii al momentului in Romania, reprezinta afaceri bune nu doar pentru traşditionalii furnizori de echipaşmente, ci si pentru domenii cum ar fi asigurarile, transportul, constructii etc.

energie_eoliana

Totodata, necesitatile care apar in momentul instalarii unui parc eolian nasc noi business-uri in zona, cum ar fi de exemplu monitorizarea zgomotului produs de morile de vant, potrivit Ziarul Financiar.

Poate una dintre primele afaceri dezvoltate in jurul investitiilor eoliene a fost aceea a serviciilor de consultanta. Potrivit unor date furnizate de Wind Expert, cea mai mare firma de consultanta romaneasca din domeniu, dar tinand cont si de statisticile europene, costurile pentru aceasta etapa de dezvoltare a unui parc eolian variaza intre 1% si 5% din valoarea totala a unei investitii. Wind Expert a inceput sa devina cunoscuta in anii 2007-2008, cand a inceput febra investitiilor in acest domeniu, a doua dupa cea imobiliara.

Cat costa asigurarea unui MW

Unul dintre serviciile care incep sa prinda contur ca urmare a construirii de parcuri eoliene este cel al asigurarilor pentru aceste proiecte, scrie Ziarul Financiar.
"Principalele riscuri despre care vorbim in cazul unei astfel de investitii sunt riscurile de construire, pierderea veniturilor cauzata de daunele asupra echipamentelor, riscurile produse de daunele provocate de o terta parte, daunele care pot fi aduse mediului inconjurator sau pierderile cauzate de absenta vantului. De obicei cele mai cerute servicii sunt cele privind asigurarea impotriva unor probleme tehnice ale generatorului, actele de hotie sau defectele de productie", explica Steven Muray, repre­zentant al Marsh, cel mai mare broker de asigurari la nivel mondial si consultant de risc.
Muray spune ca deocamdata compania sa nu a incheiat polite de asigurare pentru proiecte in Romania, dar este o piata pe care o analizeaza tinand cont de numarul mare de investitii eoliene anuntate.
"De obicei, asigurarea unui MW in energie eoliana pentru toate riscurile mentionate mai sus costa intre 20.000 si 30.000 de euro", spune reprezentantul Marsh.

Avem o turbina. Cum o transportam?

Tinand cont de dimensiunile foarte mari ale acestor echipamente, care ajung pana la 100 de metri inaltime cu un diametru la fel de mare, companiile de transport au sesizat oportu­nitatea de afaceri si au inceput sa cumpere autovehicule speciale pentru turbinele eoliene.
"Inca din 2008 am inceput sa ne pregatim. Acum avem o flota de 14 camioane destinate pentru acest tip de transport. Este o investitie buna pentru ca este o industrie in dezvoltare", spune Catalin Morcov, directorul general al companiei de transport agabaritic intern si international Improdex 3M. Un astfel de camion special poate ajunge sa masoare 55 de metri lungime si sa care circa 100 de tone, masinile fiind importate din tari precum Olanda sau Germania, zone cu traditie in ceea ce priveste industria eoliana, scrie Ziarul FInanciar.
"Costurile pentru un astfel de camion variaza. Astfel vorbim de sume pornind de la 100.000 pana la 600.000 de euro pe semi­remorca, in timp ce un cap-tractor costa de la 70.000 de euro pana la 250.000 de euro", spune reprezentantul Improdex 3M, firma de familie infiintata in urma cu 18 ani. Acesta nu a precizat cat costa transportul unei turbine din portul Constanta, de exemplu, pana in comuna Fan­tanele, acolo unde cehii de la CEZ construiesc un parc eolian, dar a precizat ca "nota de plata" se factureaza in functie de kilometri si de anu­mite studii de traseu.
Improdex Autotransport 3M, companie detinuta de Gheorghe Morcov, a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de un milion de euro si avea 18 angajati, potrivit datelor Registrului Comertului.

Microfoane pentru linistea satelor

O alta afacere care incepe sa prinda aripi este cea a sistemelor de supraveghere pentru parcurile eoliene.
"In general, investitia pentru montarea unui sistem de supraveghere video costa intre 6.000 si 15.000 de euro pe turbina, investitia in aceste echipamente fiind dependenta de dimensiunea parcului eolian. Monitorizarea video se poate face la dispeceratul nostru sau al clientului. Nu este vorba numai de securitatea unui parc, dar si de cresterea productivitatii. Mai mult, un parc supravegheat video este mai atractiv cand un dezvoltator vrea sa-l vanda", spune Sebastian Enache, director general al Wind Power Energy, companie care face parte din grupul Mon­sson, controlat de omul de afaceri Emanuel Munt­mark, unul dintre cei mai cunoscuti dezvoltatori locali de proiecte eoliene, scrie Ziarul Financiar.

Pana si monitorizarea zgomotului produs de centralele eoliene devine o afa­cere in con­textul in care acesta tre­buie sa se incadreze intre anumite limite. Astfel, in loc ca un in­vestitor sa renunte la montarea unei tur­bine eoliene din motivul ca este prea aproape de un sat, o poate monta, dar o ope­reaza astfel incat aceasta sa nu produca un disconfort acustic locuitorilor respectivei localitati.
"Practic, vorbim despre niste stalpi cu mi­cro­foane care sunt amplasati de jur imprejurul unei localitati si care permit mo­nitorizarea zgomotului produs de un parc eolian. Aceste microfoane trimit o serie de date catre un soft care mai departe regleaza turbina astfel incat aceasta sa nu produca un zgomot mai mare decat cel permis. Astfel, nu mai trebuie sa renunti la o turbina si o poti controla mo­dificandu-i puterea. Sistemul costa intre 50.000 si 150.000 de euro in functie de dimensiunea localitatii", explica Enache.

Sursa: Ziarul Financiar

Comenteaza aici

 
27/10/2010 - Acest articol a fost citit de 2349 ori Recomanda
 
 Nota acordata: 1 (data de 50 vizitatori)
 
Produse si servicii ale companiilor Companiile active sunt aici
Alte stiri din categoria "Energie Verde"
Stirile anterioare
Cum va bate vantul in urmatorii 10 ani
Lampi stradale ce functioneaza cu energie solara
GE instaleaza turbine eoliene in Polonia
Cea mai mare intalnire a Romaniei din domeniul...
Cea de-a treia editie a campaniei Marea...
Stirile urmatoare
GE a anuntat ca intentioneaza sa achizitioneze...
Putem folosi energia gratis?
Unda verde celui mai mare parc fotovoltaic din...
Succes nemaipomenit al energiilor regenerabila...
GE Energy: In 2015 energia regenerabila din...
 
Ghidelectric.ro | electrice si automatizari  | TOP STORYNoua BSP41 pentru identificarea simpl─â a tablourilor electrice

imprimanta idenficare tablouri electrice
Firele, cablurile ╚Öi componentele identificate corect v─â ofer─â imediat o imagine clar─â privind modul de func╚Ťionare ╚Öi de conectare a unui tablou electric.


Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.


Identifica╚Ťi toate blocurile terminale


Noua imprimant─â de identificare a firelor ╚Öi tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate m─ârcile majore de blocuri terminale ╚Öi componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimant─â de etichete rigide pentru fiecare marc─â utilizat─â. Brady Corporation ofer─â o list─â de m─ârci de blocuri terminale care au fost testate în privin╚Ťa compatibilit─â╚Ťii cu noua BSP41.


... Citeste articolul
Login
E-mail:
Parola:
cont nou am uitat parola
Fumeaza electronic
Abonare la newsletter
E-mail:

Portal electric si automatizari din Romania pentru firme cu profil echipament electric si electricieni autorizati


Situri Partenere Portal Electric: https.www.avocatiasiduhnea.ro| fisamedicalaiasi.ro| Rocco Piese | studio 20 | www h2on ro | focusrent ro | melkior | komsitravel ro | www.plantmaster.ro | http www scauneonline ro | Rexed |
Pentru web masteri  |  Harta site  |  RSS Ghid Electric