Putem folosi energia gratis?


ghidelectric.ro
Sambata, 27 Iulie 2024
Ne gasiti si pe:            

Putem folosi energia gratis?


Carbunele trebuie sa-l scoatem din pamant, petrolul sa-l extragem, lemnele sa le taiem si sa le aprindem, curentul elecric sa-l producem. Numai caldura de la soare ne vine gratis, de mii, zeci de mii si de milioane de ani.

energie_electrica

S-a calculat ca energia solara, care ajunge pe Pamant in 40 de minute, ar fi suficienta pentru a acoperi intreaga nevoia de energie a lumii civilizate pe timp de un an. Nu trebuie decat s-o captam si s-o folosim. Si, bineinteles, sa vrem, scrie Ziare.com.

Petrolul si carbunele se vor termina odata - si nu mai e mult pana atunci - problema lemnelor de foc nici nu se mai pune, dupa ce civilizatia a ras o buna parte din paduri - iar energia atomica, cea in care isi pusesera nadejdile parintii nostri, devine o primejdie de moarte pentru urmasii nostri, prin riscurile ei si prin deseurile de neinlaturat.

In mod ciudat, sursa de energie cea mai accesibila, cea a soarelui, este neglijata astazi. In vechime, nu. Vechii greci aprindeau focul, folosind energia soarelui inca din anul 400 i.e.n, cu ajutorul unor globuri de sticla, umplute cu apa. In anul 200 i.e.n. chinezii faceau cam acelasi lucru, folosind oglinzi concave.

Patru motive sa batem pasul pe loc

In epoca noastra, fermierii occidentali pot folosi cuptorul solar de uz gospodaresc, o inventie modesta, cu o oglinda concava care focalizeaza razele soarelui spre vasul cu mancare. Este mult prea putin, fata de cat am fi indreptatiti sa pretindem de la energia solara, scrie Ziare.com.

Mai de amploare, a aparut furnalul solar, realizat la Mont Luis (Franta). Acolo, functioneaza un sistem de oglinzi, astfel incat totalitatea lor sa formeze o uriasa oglinda concava, cu posibilitatea de a focaliza razele soarelui intr-o anumita zona. Se pot obtine, in focar, pana la 3.000 grade C, mai mult decat este necesar pentru elaborarea sticlei sau a majoritatii metalelor.

Este o performanta satisfacatoare, aflata, insa in stare de experiment. In mod firesc, s-ar intreba oricine: daca este atat de simplu, de ce ne zbatem sa extragem hidrocarburi, de ce ne certam cu arabii, ne risipim mijloacele financiare, nervii si forta de munca?

Din patru motive: primul - pentru ca avem deja o industrie construita sa utilizeze hidrocarburile; al doilea - pentru ca energia solara, atat de generos oferita, depinde de anotimp, de latitudine, de nori, de capriciile naturii; al treilea - pentru ca inca mai avem hidrocarburi si, deci, nu ne strange nimeni cu usa; al patrulea - pentru ca, vrem sa recunoastem sau nu, magnatii petrolului si gazelor s-ar ruina daca, in locul lor, ar apare, din senin, magnatii soarelui.

Asteptam, cu rabdare, anul 2040

Pe de alta parte, este usor de observat ca orice casa este incalzita de soare intr-o anumita parte a anului. Daca vrem sa fie incalzita si in rest, n-avem decat sa-i adaptam captatoare de energie, instalatii de transformare a acesteia in apa calda, ferestre mari care sa primeasca ziua energia soarelui (energie activa) si obloane izolatoare care s-o pastreze noaptea (energie pasiva).

In ultimii ani, atentia lumii civilizate este tot mai mult atrasa de panorile solare. Ele ofera o siguranta mare si, odata montate, aproape nu necesita revizie in continuare. Ani intregi pot functiona fara nici o supraveghere. In Marea Britanie panourile solare furnizeaza energie electrica pentru numeroase faruri izolate, neprevazute cu personal de intretinere, scrie Ziare.com.

Fotocelulele demonstreaza ca se poate obtine energie electrica din lumina, nu din caldura solara. Pe aceasta baza, functioneaza de aproape o jumatate de veac, farul de 360 kw al unei piste de aterizare in mijlocul unei pustietati inghetate din Alaska.

Cel mai interesant proiect al viitorului apartine, in prezent, inginerului american dr. Peter Glaser, care a conceput un sistem de centrale cosmice, capabile sa ofere o buna parte din energia necesara omenirii.

El prevede, intr- prima etapa, o flota de 40 sateliti, fiecare constituind o centrala generatoare de energie din radiatia solara, ceea ce, conform proiectului, ar trebui sa acopere un sfert din necesarul de enegie al Uniunii Europene. Desi conceptul pare simplu, punerea lui in practica nu se prevede, totusi, mai devreme de anul 2040.

Sursa: Ziare.com

Comenteaza aici

 
30/11/2010 - Acest articol a fost citit de 2947 ori Recomanda
 
 Nota acordata: 2 (data de 34 vizitatori)
 
Produse si servicii ale companiilor Companiile active sunt aici
Alte stiri din categoria "Energie Verde"
Stirile anterioare
GE a anuntat ca intentioneaza sa achizitioneze...
Cum ajuta parcurile eoliene si alte afaceri sa...
Cum va bate vantul in urmatorii 10 ani
Lampi stradale ce functioneaza cu energie solara
GE instaleaza turbine eoliene in Polonia
Stirile urmatoare
Unda verde celui mai mare parc fotovoltaic din...
Succes nemaipomenit al energiilor regenerabila...
GE Energy: In 2015 energia regenerabila din...
Vestas intra oficial pe piata de turbine...
Electrica va cumpara in toamna tubinele pentru...
 
Ghidelectric.ro | electrice si automatizari  | TOP STORY



Noua BSP41 pentru identificarea simplă a tablourilor electrice

imprimanta idenficare tablouri electrice
Firele, cablurile și componentele identificate corect vă oferă imediat o imagine clară privind modul de funcționare și de conectare a unui tablou electric.


Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.


Identificați toate blocurile terminale


Noua imprimantă de identificare a firelor È™i tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale È™i componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privinÈ›a compatibilității cu noua BSP41.


... Citeste articolul
Login
E-mail:
Parola:
cont nou am uitat parola
Fumeaza electronic
Abonare la newsletter
E-mail:

Portal electric si automatizari din Romania pentru firme cu profil echipament electric si electricieni autorizati


Situri Partenere Portal Electric: https.www.avocatiasiduhnea.ro| fisamedicalaiasi.ro| Rocco Piese | studio 20 | www h2on ro | focusrent ro | melkior | komsitravel ro | www.plantmaster.ro | http www scauneonline ro | Rexed |
Pentru web masteri  |  Harta site  |  RSS Ghid Electric