Ce solutii au gasit autoritatile romane pentru a creste exportul de energie


ghidelectric.ro
Vineri, 23 Februarie 2024
Ne gasiti si pe:            

Ce solutii au gasit autoritatile romane pentru a creste exportul de energie


Raportul lunar al Institutului National de Statistica privind resursele de energie dat publicitatii marti, 7 decembrie, ne da o veste imbucuratoare privind cresterea exportului de energie electrica.

telecomunicatii

Astfel, daca in luna august a acestui an exportul de energie scazuse cu 1106.8 milioane kWh, respectiv 48.1%, in luna septembrie scaderea a fost diminuata la  863.9 milioane kWh(35.1%), pentru ca in luna octombrie reusindu-se recordul ca scaderea sa fie injumatatita fata de scaderea lunii august, adica la 538,7 milioane kWh(20,6%). Desi presedintele Basescu si guvernatorul BNR Mugur Isarescu au evidentiat in permanenta necesitatea stimularii exporturilor, acest lucru se dovedeste din ce in ce mai greu de realizat in toate domeniile. In domeniul delicat al energiei reprezentantii Electrica si ai Ministerului Economiei au gasit solutia prin care se poate creste exportul: incheierea de  contracte de energie exclusiv pentru export, scrie Curentul.ro.

Astfel, Electrica SA se aprovizioneaza din „cosul de energie“ si vinde mai departe in vederea exportului. In luna septembrie a acestui an, Electrica a reusit incheierea a doua contracte, unul de 300 si altul de 200 MWh, ambele pentru Serbia, ceea ce a dus la cresterea exportului si intern la stimularea productiei de energie termica, in conditiile in care 2010 a fost un an hidrologic foarte bun, inregistråndu-se o productie record de energie hidro.

In acest context, producatorii de energie termica ce utilizeaza carbunele ca materie prima nu-si mai gaseau loc pe piata energiei, hidroenergia fiind preferata de cumparatori datorita pretului mai scazut. Crearea cosului de energie produsa din diverse surse a facut ca energia ofertata pentru export sa devina competitiva din punctul de vedere al pretului pe piata energiei electrice din tara vecina, scrie Curentul.ro.

Cei patru producatori de energie Complexul Energetic Turceni, Complexul Energetic Rovinari, Nuclearelectrica si Hidroelectrica inregistreaza profit prin vånzarea celor 500 MWh, iar Complexul Turceni vinde in cadrul celor doua contracte la cel mai mare pret cu care a våndut vreodata sau ar vinde pe piata sau direct, conform biroului de presa al Electrica SA. De asemenea, Electrica SA „a dat lovitura“ prin incheierea celor doua contracte, profitul obtinut din acestea asigurånd fondul de salarii pentru tot personalul companiei pe toata durata contractului!
Totodata, in momentul in care firma sårbeasca a inceput exportul energiei, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia si-a marit productia si a evitat disponibilizarile de personal pe care le preconiza in acest an.
Evident ca imediat ce Electrica a incheiat contractele, mogulii Vintu si Voiculescu au atacat imediat, prin trusturile lor de presa, sustinand ca aceasta energie trebuia vånduta intern si nu extern, „eventual baietilor destepti din energie“, la jumatate de pret am adauga noi. Ceea ce nu vor sa recunoasca jurnalistii „obiectivi“ ai mogulilor este ca prin incheierea de contracte pentru export se stimuleaza productia interna de energie, mentinåndu-se astfel locurile de munca, societatile producatoare de energie isi cresc profiturile, ceea ce inseamna taxe supli-mentare platite la stat.

In plus, in momentul exportului, Serbia nefiind tara membra UE sau CEFTA, statul incaseaza comision vamal, iar Transelectrica, de asemenea companie de stat, incaseaza sume importante din transportul energiei si a taxelor de alocare a capacitatii transfrontaliere. Aceste cresteri ale veniturilor Transelectrica s-au reflectat in raportarile aferente trimestrului III, cånd profitul operational s-a majorat spectaculos de 10 ori fata de aceeasi perioada a anului trecut. Rudnap SRL, firma care exporta energia in Serbia, este filiala romåneasca a concernului sårbesc Rudnap Group AD, avånd o experienta de peste 60 de ani in comertul exterior, acest export fiind unul extrem de avantajos pentru Romånia, scrie Curentul.ro.

Incheierea de catre companiile aflate in subordinea Ministerului Economiei a cåt mai multor contracte profitabile pentru export ar putea fi solutia de iesire cåt mai repede a Romåniei din criza.

Sursa: Curentul

Comenteaza aici

 
09/12/2010 - Acest articol a fost citit de 2908 ori Recomanda
 
 Nota acordata: 1 (data de 69 vizitatori)
 
Produse si servicii ale companiilor Companiile active sunt aici
Alte stiri din categoria "Afaceri"
Stirile anterioare
Ministrul Economiei a prezentat structura celor...
Profit brut de 3,82 milioane euro la Electroputere
De ce nu v-ati primit banii de la stat !t!
Criza din metalurgie naste disperare
Securitatea energetica pe primul loc intre...
Stirile urmatoare
ENERGOBIT va prelua compania Elm Electromontaj...
ABB a economisit 3 miliarde USD prin programul...
ABB se astepta la cresteri ale vanzarilor
ABB a avut o crestere de 8% a vanzarilor, in...
Fii prezent in Ghidelectric!
 
Ghidelectric.ro | electrice si automatizari  | TOP STORYNoua BSP41 pentru identificarea simplă a tablourilor electrice

imprimanta idenficare tablouri electrice
Firele, cablurile și componentele identificate corect vă oferă imediat o imagine clară privind modul de funcționare și de conectare a unui tablou electric.


Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.


Identificați toate blocurile terminale


Noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale și componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privința compatibilității cu noua BSP41.


... Citeste articolul
Login
E-mail:
Parola:
cont nou am uitat parola
Fumeaza electronic
Abonare la newsletter
E-mail:

Portal electric si automatizari din Romania pentru firme cu profil echipament electric si electricieni autorizati


Situri Partenere Portal Electric: https.www.avocatiasiduhnea.ro| fisamedicalaiasi.ro| Rocco Piese | studio 20 | www h2on ro | focusrent ro | melkior | komsitravel ro | www.plantmaster.ro | http www scauneonline ro | Rexed |
Pentru web masteri  |  Harta site  |  RSS Ghid Electric