Hidroelectrica va anula contractul de privatizare cu Eviva


ghidelectric.ro
Joi, 13 Iunie 2024
Ne gasiti si pe:            

Hidroelectrica va anula contractul de privatizare cu Eviva


La patru ani de la privatizarea unor microhidrocentrale, Hidroelectrica a anuntat ca va anula contractul incheiat cu portughezii de la Eviva, din grupul Martifer, pentru ca aceasta nu s-a achitat de obligatiile de mediu si cele investitionale.

centrale_hidroelectrice

Compania portugheza nu si-a indeplinit obligatiile de mediu si pe cele investitionale.
Mihai David: Am vandut, din pacate, 80 de microhidrocentrale.

"Vrem sa aducem inapoi 4-5 microhidrocentrale, pentru ca Eviva nu si-a onorat obligatiile contractuale privind mediul si programul de investitii", a afirmat, ieri, Mihai David, directorul general al Hidroelectrica, adaugand ca, din nefericire, compania a privatizat 80 de microhidrocentrale, domeniu care reprezinta insa potentialul de dezvoltare in zona energiei hidro, scrie Curierul National.

"Este o greseala sa vinzi din averea ta si astfel sa-ti creezi singur competitie in piata. Am vandut, din pacate, 80 de microhidrocentrale. Apoi, capacitatile din microhidrocentrale ne ajuta la atingerea tintei de energie regenerabila. (...) Frisca nu mai e in alea mari (hidrocentralele mari - n.r.), s-a terminat demult, acum a ramas doar blatul. Cel mai mare potential de dezvoltare pe hidro este in microhidrocentrale. Daca am mai fi avut 2-3 Dunari ar fi fost perfect", a continuat David, citat de Mediafax.

In 2006, Eviva a cumparat cinci microhidrocentrale in cadrul unui proces de privatizare a acestor unitati derulat de conducerea de la acea vreme a Hidroelectrica.

Hidroelectrica are in functiune 162 de microhidrocentrale, care au o capacitate instalata totala de 300 MW, pentru care Hidroelectrica primeste certificate verzi. Hidroelectrica este controlata de stat, prin intermediul Ministerului Economiei, scrie Curierul National.

Potrivit declaratiilor directorului general al Hidroelectrica, costul de productie a energiei in hidrocentrale ar putea creste cu 9-10% anul viitor, in urma deciziei Administratiei Nationale Apele Romane de a majora de patru ori redeventele pentru apa utilizata, la 1,1 lei pe 1.000 metri cubi. "Ne-au crescut pretul apei de la 0,26 lei la 1,1 lei pe 1.000 metri cubi. Asta va insemna costuri mai mari cu 9-10%, care vor trebui recunoscute in tarife de catre ANRE (Agentia Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei)",  a spus ieri David, precizand ca principala provocare a companiei pentru anul viitor va fi reducerea costurilor cu 10%.

In ceea ce priveste profitul, Mihai David a estimat ieri ca anul acesta Hidroelectrica va avea un profit brut de aproximativ 110 milioane euro, in crestere de peste sapte ori comparativ cu castigul de 15 milioane euro (65 milioane de lei) din 2009. "Am avut un an hidrologic bun si ne-am gospodarit mai bine", a afirmat ieri Mihai David. Hidroelectrica a acoperit anul trecut 27% din productia de energie electrica a tarii si foloseste sursele regenerabile. Compania administreaza 326 centrale hidroelectrice si statii de pompare, cu o putere instalata de peste 6.300 MW, scrie Curierul National.

Hidroelectrica a imprumutat saptamana trecuta de la BCR 50 milioane euro pentru finantarea retehnologizarilor la mai multe unitati de productie a energiei. "Fondurile vor fi utilizate pentru retehnologizarile centralelor Olt, Lotru si Portile de Fier", a declarat ieri David.

In vara acestui an, directorul general al Hidroelectrica anunta ca va investi in microhidrocentrale 300 mil. euro in urmatorii cinci ani, astfel incat acestea sa nu mai fie scoase la vanzare. "De asemenea, vrem sa construim si microhidrocentrale noi. Luam multe certificate verzi datorita acestora", a precizat atunci David.

Sursa: Curierul National

Comenteaza aici

 
14/12/2010 - Acest articol a fost citit de 3526 ori Recomanda
 
 Nota acordata: 0 (data de 62 vizitatori)
 
Produse si servicii ale companiilor Companiile active sunt aici
Alte stiri din categoria "Productie energie electrica"
Stirile anterioare
ABB a finalizat proiectul de modernizare a...
Consumatorii vor fi informati in privinta...
Mihai David: Singurul lucru care ne-a mai ramas...
A doua centrala nucleara din Romania nu va mai...
Hidroelectrica, productie de energie record...
Stirile urmatoare
ABB a castigat comenzi in valoare de 24...
Hidroelectrica a inaugurat Hidrocentrala...
Ambasadorul SUA: Romania trebuie sa...
Electromagnetica, companie romaneasca...
CEZ va investi 30 mil. euro pentru reabilitarea...
 
Ghidelectric.ro | electrice si automatizari  | TOP STORYNoua BSP41 pentru identificarea simplă a tablourilor electrice

imprimanta idenficare tablouri electrice
Firele, cablurile și componentele identificate corect vă oferă imediat o imagine clară privind modul de funcționare și de conectare a unui tablou electric.


Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.


Identificați toate blocurile terminale


Noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale și componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privința compatibilității cu noua BSP41.


... Citeste articolul
Login
E-mail:
Parola:
cont nou am uitat parola
Fumeaza electronic
Abonare la newsletter
E-mail:

Portal electric si automatizari din Romania pentru firme cu profil echipament electric si electricieni autorizati


Situri Partenere Portal Electric: https.www.avocatiasiduhnea.ro| fisamedicalaiasi.ro| Rocco Piese | studio 20 | www h2on ro | focusrent ro | melkior | komsitravel ro | www.plantmaster.ro | http www scauneonline ro | Rexed |
Pentru web masteri  |  Harta site  |  RSS Ghid Electric