Ambasadorul SUA: Romania trebuie sa liberalizeze pretul energiei electrice


ghidelectric.ro
Vineri, 8 Noiembrie 2024
Ne gasiti si pe:            

Ambasadorul SUA: Romania trebuie sa liberalizeze pretul energiei electrice


Statele Unite cer, prin vocea ambasadorului Mark Gitenstein, liberalizarea pretului energiei electrice in Romania. Ce s-ar putea intampla daca Guvernul ar da curs solicitarii diplomatiei americane?

Mark Gitenstein

Romania este unul dintre statele europene care livreaza energia electrica la cele mai mici preturi, atat consumatorilor casnici, cat si celor industriali. Conform portalului energy.eu, in septembrie 2010, pretul mediu al kilowattului ora era, in Romania, 0,1027 euro pentru consumatorii casnici, respectiv 0,0847 euro pentru consumatorii industriali. Doar Bulgaria, Estonia si Lituania aveau preturi mai mici pentru consumatorii casnici. In cazul consumului industrial, in afara de cele trei state enumerate, si in Finlanda, Franta, Suedia si Letonia kilowattul ora este mai ieftin ca Romania, scrie Gandul.

Conform Eurostat, Romanii au, intre europeni, veniturile cu cea mai mica putere de cumparare.

Gitenstein: "Nu mai este acceptabil ca pretul la energie sa fie mentinut artificial la un nivel scazut"

In acest context, Mark Gitenstein, ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti, a cerut, ieri, Guvernului Romaniei, sa liberalizeze piata energiei. Din discursul tinut la Bursa de Valori Bucuresti, reiese ca Gitenstein s-a referit, implicit, la liberalizarea pretului energiei electrice pentru populatie.

"Pentru ca Romania sa-si poata valorifica deplin resursele energetice, guvernul trebuie de asemenea sa-si respecte angajamentul de a liberaliza piata energiei. Inteleg ingrijorarea cu privire la impactul asupra consumatorilor individuali, mai ales asupra celor aflati sub pragul saraciei. Insa puteti aborda acest aspect, apeland la o reglementare eficienta, asa cum facem noi in SUA, si acordand subventii categoriilor sociale cele mai sarace, asa cum se intampla in SUA si in Ungaria, tara vecina Romaniei. Nu mai este acceptabil ca pretul la energie sa fie mentinut artificial la un nivel scazut pentru toti consumatorii, chiar si pentru cei care isi pot permite sa plateasca", a declarat ambasadorul SUA, potrivit Gandul.

Director ANRE: "Modificam Legea Gazelor si Legea Energiei electrice, pentru a defini consumatorul vulnerabil"

Executivul nu a avut o reactie oficiala la solicitarile lui Gitenstein. Totusi, ce s-ar putea intampla daca Guvernul ar da curs solicitarii diplomatiei americane?

Zoltan Nagy-Bege, director general al Departamentului reglementare in domeniul eficientei energetice din ANRE, a declarat, pentru Gandul, ca pretul liberalizat al energiei electrice este, in acest moment, imprevizibil: "Ne-am angajat, in fata Uniunii Europene, ca vom liberaliza, treptat, pretul energiei electrice si al gazelor pentru consumatorii industriali. Avem alocate in bugetul pe anul acesta sumele necesare pentru studiile de impact necesare, care ne vor spune cat va urca pretul energiei electrice si al gazelor dupa liberalizare. Dupa aceea, ne vom prezenta in fata Uniunii Europene cu un plan cu obiective clare, asumat pe o perioada de 4-5 ani", spune Zoltan Nagy-Bege. In ceea ce priveste pretul la energie electrica pentru populatie, oficialul ANRE sustine ca e posibil ca acesta sa sufere modificari, dar nu in viitorul apropiat: "Pentru a fi in acord cu directivele europene, trebuie sa modificam Legea Gazelor si Legea Energiei electrice, pentru a defini consumatorul vulnerabil".

Zoltan Nagy-Bege opineaza ca in categoria consumatorilor vulnerabili vor fi incadrati "o mare parte a consumatorilor casnici". Pentru consumatorii vulnerabili, pretul energiei electrice si al gazelor ar urma sa ramana reglementat, insa ceilalti vor plati kilowattul ora la pretul liberalizat. Aceasta se va intampla, insa, treptat, asigura directorul din ANRE.

Gitenstein: Infiintand Electra si Hidroenergetica, Guvernul s-a angajat pe un drum gresit

Un alt punct atacat de ambasadorul SUA s-a referit la drumul gresit pe care s-a angajat Executivul de la Bucuresti, atunci cand a decis, acum un an, infiintarea celor doi giganti din energie: Electra si Hidroenergetica.

Efortul actual de reorganizare a companiilor energetice de stat in doi "campioni energetici nationali" in loc sa se analizeze optiunea de a le privatiza total sau partial, este nu doar un mod ineficient de utilizare a unor resurse valoroase. Cum afirma un expert extern, "contrar declaratiilor guvernului, politica ar restrictiona considerabil competitia, ar indeparta investitiile private si ar determina cresterea preturilor". Asa cum am spune in America, acesta este un efort de "rearanjare a sezlongurilor de pe Titanic" pentru ca nu ia in considerare problema fundamentala a companiilor energetice de stat, faptul ca nu sunt administrate cu adevarat ca niste afaceri". Gitenstein a indicat ca modelul de urmat este cel al Poloniei, scrie Gandul.

"In domeniul energetic aveti nevoie de aproximativ 10 miliarde de dolari pentru a moderniza sectorul astfel incat sa folositi la capacitate maxima cele mai importante active strategice ale Romaniei. Acest lucru NU poate fi realizat doar cu veniturile obtinute din taxe. Iar acest lucru nu se va realiza atat timp cat aceste active apartin unor intreprinderi de stat conduse de oameni lipsiti de experienta, apropiati de mediul politic, care iau decizii nu in functie de ceea ce este mai bine pentru companie, ci in functie de interesele proprii. Cred ca modelul potrivit pentru Romania este Polonia, al carei guvern a anuntat in 2009 ca va demara un program pentru a strange peste 10 miliarde de euro prin vanzarea unei cote din participatia sa in companiile de stat. Polonia a facut acest lucru fara ca guvernul sa piarda controlul activelor esentiale. Asa ar trebui sa se intample aici, in Romania. Romanii obisnuiti ar trebui sa detina aceste companii", a spus ambasadorul, care a salutat demersurile in Justitie efectuate de Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, impotriva infiintarii "campionilor energetici".


Cu doar o saptamana in urma, Ion Ariton, ministrul Economiei, a anuntat ca nu va renunta la infiintarea Electra si Hidroenergetica, in pofida contestatiilor in Justitie formulate de Fondul Proprietatea si SN Nuclearelectrica SA si a rezervelor formulate de Consiliul Concurentei, cu privire la avizul Comisiei Europene. Ariton a declarat ca se va folosi de caile legale de atac impotriva Curtii de Apel Bucuresti, care a dat dreptate contestatarului infiintarii Electra, SN Nuclearelectrica. In decursul zilei de ieri, nici ministrul Ariton, nici biroul de presa al Guvernului nu au raspuns solicitarii gandul de a emite un punct de vedere fata de declaratiile ambasadorului Gitenstein. Acesta declarase, in conferinta de presa care a urmat declaratiilor sale de la Bursa de Valori Bucuresti, ca le-a transmis direct acelasi mesaj oficialilor romani, dar ca nu a inregistrat nicio reactie - fie pozitiva sau negativa.

Gitenstein spune cum trebuie sa scapam de "baietii destepti"

"Relatarile presei au aratat ca de cel putin 10 ani, peste 50% din productia energetica a companiei Hidroelectrica a fost indreptata spre contracte preferentiale de energie la preturi considerabil mai mici decat costurile de productie. Acest lucru a determinat pierderi semnificative de profit si insuficiente investitii in companie, fortand guvernul sa redirectioneze fondurile publice reduse pentru a sustine compania. S-au facut afirmatii similare si despre complexurile energetice. Desi acordarea de reduceri de pret pentru consumatorii de cantitati mari de energie nu este neaparat o practica de afaceri incorecta, extinderea acestui beneficiu de catre o companie de stat inseamna subventionarea unui numar mic de utilizatori, in detrimentul celorlalti consumatori. In cazul Romaniei, o distinctie importanta este ca aceste tipuri de reduceri de pret speciale par a fi acordate adesea in functie de legaturile politice mai degraba decat tinand cont de practici de afaceri rationale", a declarat ambasadorul Gitenstein, care a oferit si solutia, din experienta americana: "In anii 1890 aveam "baroni ai cailor ferate" care isi conduceau companiile ca pe niste imperii politice, controland ziare, partide politice si politicieni. Acestia beneficiau de pomeni generoase din partea guvernului federal. Va suna cunoscut? Am adoptat noi legi antitrust stricte si am creat piete de capital. Prin detinerea de actiuni, in cele din urma aceste companii au ajuns sa fie controlate de actionari independenti".

Sursa: Gandul

 
01/04/2011 - Acest articol a fost citit de 2873 ori Recomanda
 
 Nota acordata: 1 (data de 29 vizitatori)
 
Produse si servicii ale companiilor Companiile active sunt aici
Alte stiri din categoria "Productie energie electrica"
Stirile anterioare
Hidroelectrica a inaugurat Hidrocentrala...
ABB a castigat comenzi in valoare de 24...
Hidroelectrica va anula contractul de...
ABB a finalizat proiectul de modernizare a...
Consumatorii vor fi informati in privinta...
Stirile urmatoare
Electromagnetica, companie romaneasca...
CEZ va investi 30 mil. euro pentru reabilitarea...
Electrica va produce energie verde incepand cu...
General Electric, rezultate financiare foarte...
Pretul energiei electrice ar putea creste in...
 
Ghidelectric.ro | electrice si automatizari  | TOP STORY



Noua BSP41 pentru identificarea simplă a tablourilor electrice

imprimanta idenficare tablouri electrice
Firele, cablurile și componentele identificate corect vă oferă imediat o imagine clară privind modul de funcționare și de conectare a unui tablou electric.


Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.


Identificați toate blocurile terminale


Noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale și componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privința compatibilității cu noua BSP41.


... Citeste articolul
Login
E-mail:
Parola:
cont nou am uitat parola
Fumeaza electronic
Abonare la newsletter
E-mail:

Portal electric si automatizari din Romania pentru firme cu profil echipament electric si electricieni autorizati


Situri Partenere Portal Electric: https.www.avocatiasiduhnea.ro| fisamedicalaiasi.ro| Rocco Piese | studio 20 | www h2on ro | focusrent ro | melkior | komsitravel ro | www.plantmaster.ro | http www scauneonline ro | Rexed |
Pentru web masteri  |  Harta site  |  RSS Ghid Electric