Robotii, angajati cu calificare


ghidelectric.ro
Sambata, 13 Aprilie 2024
Ne gasiti si pe:            

Robotii, angajati cu calificare


In timp ce robotii din fabricile auto, de obicei, efectueaza o singura operatiune, in noua fabrica Tesla din Fremont, California, un robot poate executa chiar si patru operatiuni: sudare, nituire, lipire si instalarea unei componente.

roboti industriali

China, fabrica Philips Electronics, pe vremuri aici sute de muncitori isi foloseau mainile pentru a asambla aparate electrice de ras. De partea cealalta a lumii, in Olanda la Drachten, intr-o fabrica cu acelasi profil, 128 de maini de roboti executa aceleasi operatiuni cu o flexibilitate asemanatoare miscarilor de yoga. Acestia sunt supravegheati de camere video iar precizia lor o depaseste pe cea a oamenilor. Robotii muncesc 365 de zile pa an, fara pauza.

 

La fabrica de automobile Tesla din Fremont, California a inceput productia pentru modelul Tesla S. Mai mult de jumatate din fabrica este inchisa deoarece aceasta cuprinde o linie de productie nefolosita Toyota Corolla, unde, acum ceva timp, sute de muncitori produceau 1 milion de automobile anual. Pe de alta parte, unde se fabrica modelul Tesla S, roboti cu cate un brat cu multiple articulatii, se misca de zor intr-un ritm alert. Bratele lor seamana foarte bine cu cele umane atunci cand se intind spre un raft sau isi schimba mana pentru a realiza o operatiune diferita. In timp ce robotii din fabricile auto, de obicei, efectueaza o singura operatiune, in noua fabrica Tesla, un robot poate executa chiar si patru operatiuni: sudare, nituire, lipire si instalarea unei componente.

 

Robotii viitorului schimba industria mondiala


Noii roboti, mult mai performanti decat cei pe care ii foloseau pana acum producatorii de automobile sau din alte industrii, ii inlocuiesc pe muncitorii in productie, cat si in distributie.


Fabrici, ca si cea din Olanda, sunt mult mai productive decat cele de la Apple sau alte companii de electrocasnice, care angajeaza sute de mii de muncitori subcalificati. Cu toate acestea, Foxconn, care produce iPhone-urile de la Apple intentioneaza sa instaleze mai mult de 1 milion de roboti pentru a-si suplimenta forta de munca din China.


Producatorul Foxconn nu a precizat cand se va intampla asta si nici cati muncitori vor fi concediati. Insa Terry Gou, presedintele companiei, s-a afirmat de nenumarate ori in public sustinand utilizarea robotilor, una din declaratiile acestuia fiind de-a dreptul socanta: “Pentru ca oamenii sunt si animale, sa conduc 1 milion de animale imi da dureri de cap”.


Astfel revine in discutie o dezbatere mai veche intre economisti si tehnicieni despre cate locuri de munca se vor pierde. Acest progres rapid al robotilor cu abilitati umane aduce cu sine implicatii economice profunde.
Automatizarea cu cost redus aminteste de schimbarile la scala mare care au avut loc odata cu revolutia din agricultura din secolul trecut, cand in Statele Unite gradul de ocupare a fortei de munca a scazut in agricultura de la 40% la 2% in prezent. Analogia poate fi mentionata si cu referire la procesul de productie din secolului XX.

Acest progres in tehnologia de productie incepe sa aduca schimbari si in alte sectoare care angajeaza milioane de muncitori peste tot in lume. Un exemplu ar fi distributia, unde robotii se misca cu o viteza uluitoare pentru a depozita, recupera si impacheta bunurile pentru livrare, mult mai eficient decat oamenii. In curand vor putea fi folositi robotii pentru a indeplinii aceste sarcini.

 
22/08/2012 - Acest articol a fost citit de 2058 ori Recomanda
 
 Nota acordata: 1 (data de 30 vizitatori)
 
Produse si servicii ale companiilor Companiile active sunt aici
Alte stiri din categoria "Automatizari"
Stirile anterioare
Robotul Curiosity ce cauta indicii de viata pe...
Robotii isi extind utilitatea catre Spatiu
Putem construi roboti industriali capabili sa...
Avem nevoie de un cod moral pentru roboti
Robotii, parte din viata noastra
Stirile urmatoare
O noua tehnica de fracturare a sisturilor, fara...
Nou record la atletism: un robot este mai rapid...
Automatizarea devine tot mai mobila
Atentia sporita pentru eficienta energetica si...
GE: Conectarea operatiunilor industriale la...
 
Ghidelectric.ro | electrice si automatizari  | TOP STORYNoua BSP41 pentru identificarea simplă a tablourilor electrice

imprimanta idenficare tablouri electrice
Firele, cablurile și componentele identificate corect vă oferă imediat o imagine clară privind modul de funcționare și de conectare a unui tablou electric.


Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.


Identificați toate blocurile terminale


Noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale și componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privința compatibilității cu noua BSP41.


... Citeste articolul
Login
E-mail:
Parola:
cont nou am uitat parola
Fumeaza electronic
Abonare la newsletter
E-mail:

Portal electric si automatizari din Romania pentru firme cu profil echipament electric si electricieni autorizati


Situri Partenere Portal Electric: https.www.avocatiasiduhnea.ro| fisamedicalaiasi.ro| Rocco Piese | studio 20 | www h2on ro | focusrent ro | melkior | komsitravel ro | www.plantmaster.ro | http www scauneonline ro | Rexed |
Pentru web masteri  |  Harta site  |  RSS Ghid Electric