Compania Energom infiintata in urma cu zece ani, cu capital francez la Cluj, intentioneaza sa angajeze 20 de ingineri si tehnicieni, anul acesta. Astfel, compania va ajunge sa aibe 100 de salariati.
Fractionarea hidraulica are potentialul de a genera profituri enorme pentru companiile de forare, deoarece elibereaza gazele naturale prinse in rocile de sist, acestea fiind o alternativa mai ieftina la combustibilii fosili. Procedura este insa criticata vehement de grupurile de activisti de mediu, care sustin ca aceasta poate contamina panza freatica, polua atmosfera si genera cutremure. Fractionarea presupune pomparea de apa, nisip si substante chimice in rocile de sist, la presiuni foarte mari.
Din aceste motive unii ingineri prefera metodele nehidraulice. Unul dintre acestea, folosite recent in statul New York, schimba apa pentru propan gelifiat. Propanul revine la un gaz la sfarsitul procesului si poate fi pompat afara, lasand alti aditivi in sonda, exact asa cum apa de mare fiarta lasa pe fundul unui vas sare.
Compania Chimera duce acest procedeu un pas inainte prin eliminarea oricarui lichid de lucru. Detaliile intregului proces nu au fost facute publice din cauza brevetelor de inventie, dar compania Chimera Energy utilizeaza ceea ce poarta numele de „fracturare uscata” sau „extractie exoterma”. Dezvoltata pentru prima data in China, aceasta implica utilizarea gazelor fierbinti in loc de lichid pentru fracturarea sisturilor. Acest procedeu a fost conceput prima data pentru puturile din zonele arctice unde apa folosita la fracturare ingheata, insa Chimera Energy l-a dezvoltat pentru uz general.
In fracturarea uscata, oxizi metalici, evaporatori foarte scumpi si piatra ponce sunt pompate in sonda. Oxizi de metal reactioneaza unii cu altii pentru a forma o reactie exoterma. Gaze extrem de fierbinti sunt generate, apoi se extind si sparg sistul. Intre timp, piatra ponce se trage inauntru si consolideaza fracturile, mentinandu-le deschise pentru a permite gazului sau petrolului sa curga.
Chimera Energy sustine ca acest proces nu este doar o tehnica ecologica, ci este si compatibila cu orice sonda existenta in lume.
29/08/2012 - Acest articol a fost citit de 2003 ori | Tweet Recomanda |
Nota acordata: 2 (data de 37 vizitatori)
|
Produse si servicii ale companiilor | Companiile active sunt aici |
Alte stiri din categoria "Automatizari" |
| TOP STORY |
Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.
Identificați toate blocurile terminale
Noua imprimantă de identificare a firelor È™i tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale È™i componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privinÈ›a compatibilității cu noua BSP41.
Pentru web masteri | Harta site | |