Compania Energom infiintata in urma cu zece ani, cu capital francez la Cluj, intentioneaza sa angajeze 20 de ingineri si tehnicieni, anul acesta. Astfel, compania va ajunge sa aibe 100 de salariati.
Tara noastra este in top 3 ca cea mai mare piata a energiei electrice din Europa Centrala si de Sud-Est, este cotata cu sanse mari, dupa Grecia, pentru implementarea infrastructurii necesare sistemelor de telecitire.
Sa vedem care sunt beneficiile acestor sisteme.
Intr-un studiul numit "Advanced Metering Infrastructure in CSE (Europa Centrala si de Sud-Est) countries", compania Ernst & Young analizeaza avantajele acestor sisteme de telecitire care folosesc contoare inteligente si asigura astfel o comunicare de tip bidirectional intre consumator si furnizorul sau operatorul de electricitate.
Adoptarea acestui sistem se va vedea in servicii ce faciliteaza eficienta energetica pentru consumatorii finali, pentru fiecare dintre noi. Sistemul are totodata scopul de a stoca date despre nivelul consumului de energie si despre alti parametri de la consumatorii finali. Sistemele de telecitire ofera fiabilitate contoarelor, economisind energie electrica si eliminand riscul citirii incorecte a contorului.
Tehnologia despre care discutam va imbunatati semnificativ eficienta si va ajuta operatorii sistemelor de distributie sa monitorizeze permanent consumul de energie, ajutand la identificarea cauzelor care duc la pierderi de energie, fie datorate fraudarii de catre consumatorii finali a contoarelor, fie din cauza infrastructurii. De asemenea, sistemele de telecitire vin in sprijinul operatorilor sistemului de transmitere a energiei electrice prin monitorizarea online a statiilor de inalta tensiune, reducand astfel costurile de mentenanta.
Cum vor ajuta Romania sistemele de telecitiret
Romania este a treia cea mai mare piata de electricitate din Europa Centrala si de Sud-Est (CSE) cu peste 8 milioane de consumatori finali, fiind precedata doar de Turcia si Polonia cu aproximatic 32 respectiv 16 milioane de consumatori, dar peste Bulgaria – cu peste 5 milioane si Ungaria – cu aproximativ 5 milioane de consumatori.
In pofida acestui clasament, media anuala a consumului de energie in Romania este de 1,4 MWh/locuita, mai mica decat media anuala a tuturor tarilor analizate din CSE, care este de 2,0 MWh/locuinta. Mai mult, potrivit Eurostat, pretul mediu al energiei electrice in Romania (excluzand desigur costurile de distributie si TVA) este de 33 euro/MWh, cel mai mic pret din regiunea CSE, care are o medie de 76 euro/MWh. Asadar, valoarea medie estimativa a unei facturi este de 46 euro/locuinta/an.
Valorile mentionate arata un mare potential al pietei din Romania, infrastructura sistemului de distributie a electricitatii este ineficienta, avand in vedere ca 13% din energia livrata in sistem se pierde (in 2010, pierderile inregistrate pe retele au insumat 7058 GWh), iar nivelul calitatii aprovizionarii cu energie este mai scazut decat al multor tari din regiune.
Forumul Economic Mondial a plasat Romania ca fiind a 12-a intre tarile din CSE la capitolul calitatea serviciilor de aprovizionare, dupa Republica Ceha, Cipru, Slovacia, Slovenia, Estonia, Lituania, Polonia, Letonia, Ungaria, Malta si Grecia.
Care va fi impactul implementarii sistemelor de telecitiret
Implementarea sistemului de telecitire este sustinuta de operatorii sistemelor de distributie, de operatorii sistemelor de transmitere a energiei, de Guvern si de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE). Operatorii sistemelor de distributie anticipeaza o crestere a eficientei si a calitatii aprovizionarii cu energie electrica odata cu implementarea solutiilor inteligente pentru retele.
Chiar daca Electrica SA deruleaza un proiect care implica instalarea a 59.000 de contoare inteligente in diferite regiuni ale tarii, Romania mai are de facut cativa pasi in viitorul apropiat pentru a implementa acest sistem de telecitire si anume: in primul rand sa adopte legislatia referitoare la implementarea acestui sistem si sa realizeze analiza oficiala cost-beneficiu a proiectului, asa cum este ceruta de Directiva 2009/72/EC.
Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri lucreaza in acest moment la transpunerea Directivei 2009/72/EC in legislatia noastra. Documentul elaborat in acest sens are un capitol dedicat administrarii sistemului de implementare, in care este definit urmatorul program in doua etape:
1 - ANRE trebuie sa evalueze efectele implementarii sistemelor de telecitire pe piata energiei electrice si a gazului (analiza cost-beneficiu) - evaluarea fi gata in al treilea trimestru al acestui an
si
2 - Daca rezultatele analizelor cost-beneficiu sunt pozitive, ANRE va stabili un program pentru implementarea sistemelor de inteligente, luand in calcul cele mai bune practici, tehnologia de ultima generatie, standardele adecvate si importanta dezvoltarii pietei electricitatii si a gazului.
Conform ANRE, retelele de electricitate inteligente reprezinta o necesitate in realizarea coexistentei dintre productia si distributia centralizata, prin promovarea tehnologiilor eficiente, cu emisii de carbon scazute, cu un cost optimizat si un sistem de tarifare inbunatatit si, in cele din urma, prin integrarea consumatorilor finali in comercializarea energiei, asigurand o comunicare bilaterala si punand la dispozitie informatii ce privesc diferite niveluri.
20/09/2012 - Acest articol a fost citit de 3718 ori | Tweet Recomanda |
Nota acordata: 3 (data de 118 vizitatori)
|
Produse si servicii ale companiilor | Companiile active sunt aici |
Alte stiri din categoria "Productie energie electrica" |
| TOP STORY |
Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.
Identificați toate blocurile terminale
Noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale și componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privința compatibilității cu noua BSP41.
Pentru web masteri | Harta site | |