Energie electrica din spatiu cosmic


ghidelectric.ro
Marti, 23 Iulie 2024
Ne gasiti si pe:            

Energie electrica din spatiu cosmic


Cererea pentru energie electrica este in continua crestere insa, din nefericire resursele naturale, conventionale, cu ajutorul carora producem cea mai mare parte din energie, sunt limitate.

energie electrica din spatiu cosmic

Specialistii din industrie sunt in continua cautare a unor metode de producere a energiei. Astfel a luat nastere o noua idee: obtinerea energiei electrice din spatiul cosmic.


Aceasta idee de a obtine energie electrica din spatiul cosmic nu este una recenta. Ea a luat nastere inca, de cand a fost trimis primul om in spatiu, pe la mijlocul secolului al XX-lea. Atat SUA cat si URSS au dezbatut intens pe aceasta tema in timpul Razboiului Rece insa, au ajuns la concluzia ca, din cauza dezvoltarii tehnologiei necesare pentru realizarea proiectului, costurile ar deveni uriase. Cu toate acestea, SUA a adus din nou in discutii aceasta idee si, in anul 2009, Solaren, o companie cu sediul in California, a oferit garantii ca va lansa in spatiu o centrala electrica solara de 200 MW pana in 2016. Potrivit specialistilor, aceasta centrala electrica va oferi energie electrica pentru 250.000 de gospodarii din Fresno. Astfel, acest proiect ar putea deveni prima centrala solara orbitala din lume. Insa, de la a-ti dori pana la a face, este un pas mare.


Aceasta idee este luata in considerare si de Japonia, dar si de Rusia. Cea din urma este de parere ca trebuie sa ia atitudine rapid in fata acestei provocari. Tocmai de aceea, profesorul Vitali Melnikov, expert la Institutul Central de Cercetare pentru Constructia de Masini, declara la un Congres International Aerospatial ca, avand in vedere ca rezervele fosile se vor epuiza rapid, Rusia va fi capabila sa puna in practica acest proiect si sa il finalizeze in scurt timp. "Pentru punerea in aplicare a acestui proiect trebuie sa fie folosite tehnologiile cu laser", a precizat Vitali Melnikov. "Avem baza materiala cea mai dezvoltata in tehnologiile cu laser. Avem si posibilitati spatiale suficiente. Pentru crearea prototipului sunt necesare 300 de milioane de dolari, ceea ce este foarte putin la nivelul preturilor mondiale, atata vreme cat japonezii planifica 22 de miliarde de dolari". Acesta a mai adaugat ca "un prototip de statie electrica solara cosmica de 100 kW este deja functional in Rusia. "


Practic, discutam despre o aparatura plasata pe orbita circumterestra geostationara pentru a stoca radiatia solara care apoi va fi convertita in energie solara direct in electricitate. Energia rezultata va fi trimisa pe Terra cu ajutorul unui laser, sau al unui transmitator cu microunde. Potrivit cercetatorilor rusi, laserul este mai sigur si mai folosit, tocmai de aceea ei opteaza pentru aceasta varianta.


Energia electrica obtinuta din spatiul cosmic ar fi mult mai eficienta. In principal pentru ca apa atmosferica si moleculele de gaz consuma cam 35 % din energia continuta in fotoni. Totodata, centralele solare terestre sunt functionabile doar in timpul zilei si in conditii meteo favorabile. Potrivit specialistilor din domeniu, acesti factori reduc potentialul total al bateriilor solare terestre cu 75-90%, in timp ce centralele solare din spatiu nu ar intampina aceste bariere.


In Japonia 16 companii, printre care si Mitsubishi Heavy Industries, s-au alaturat pentru a incerca sa realizeze prima centrala electrica solara orbitala. Aceste companii doresc sa plaseze pe orbita un grup de panouri solare cu o suprafata totala de 4 km patrati care ar putea furniza 1-1,6 GW de electricitate spre Pamant, suficienta pentru a alimenta 300.000 de gospodarii din zona orasului Tokio. Din nefericire, punerea in aplicare a acestui proiect ar cost in jur de 22 de miliard de dolari tocmai de aceea multi il considera nerentabil. Practic, acesta este principalul obstacol in cazul acestei idei futuriste.


Potrivit lui Sergei Kondratiev, un expert rus in domeniul Energiei si Finantelor, costurile unui astfel de proiect sunt mai mari de zece ori decat cele ale unei centrale electrice terestre conventionale. Iar pe langa asta, sunt necesare materiale speciale dar si bani pentru a le amplasa pe orbita. "Ideea e buna in principiu, dar numai intr-o perspectiva pe termen lung", sustine Kondratiev. Pe langa aceste lucruri mai exista o problema de ordin fizic: de cate astfel de centrale amplasate pe orbita, ar fi nevoie pentru a asigura necesarul de energie electrica al planeteit


Pana cand nu se vor gasi raspunsuri la aceste intrebari proiectul va ramane la stadiul de idee.

 
11/10/2012 - Acest articol a fost citit de 2886 ori Recomanda
 
 Nota acordata: 1 (data de 105 vizitatori)
 
Produse si servicii ale companiilor Companiile active sunt aici
Alte stiri din categoria "Productie energie electrica"
Stirile anterioare
Cum isi pot reduce companiile costurile cu...
Fukushima din nou in vizor dupa catastrofa: se...
Noi standarde de monitorizare a echipamentelor...
Sistemele centralizate de telecitire, prin...
Toamna vine cu scumpiri la energie electrica si...
Stirile urmatoare
Pelamis, sistemul care transforma puterea...
Generator care ofera hidroelectricitate la o...
2013 aduce scumpiri la energie electrica si...
InterAgro a inaugurat astazi o centrala in...
Guvernul Ponta impune suprataxe in domeniul...
 
Ghidelectric.ro | electrice si automatizari  | TOP STORYNoua BSP41 pentru identificarea simplă a tablourilor electrice

imprimanta idenficare tablouri electrice
Firele, cablurile și componentele identificate corect vă oferă imediat o imagine clară privind modul de funcționare și de conectare a unui tablou electric.


Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.


Identificați toate blocurile terminale


Noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale și componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privința compatibilității cu noua BSP41.


... Citeste articolul
Login
E-mail:
Parola:
cont nou am uitat parola
Fumeaza electronic
Abonare la newsletter
E-mail:

Portal electric si automatizari din Romania pentru firme cu profil echipament electric si electricieni autorizati


Situri Partenere Portal Electric: https.www.avocatiasiduhnea.ro| fisamedicalaiasi.ro| Rocco Piese | studio 20 | www h2on ro | focusrent ro | melkior | komsitravel ro | www.plantmaster.ro | http www scauneonline ro | Rexed |
Pentru web masteri  |  Harta site  |  RSS Ghid Electric