Materialul compozit din nanotuburi din carbon ar putea inlocui fibra de carbon


ghidelectric.ro
Vineri, 29 Martie 2024
Ne gasiti si pe:            

Materialul compozit din nanotuburi din carbon ar putea inlocui fibra de carbon


Cand oamenii au nevoie de un material care sa fie rezistent si usor, de obicei, privesc la fibra de carbon. Cu toate acestea, in viitorul apropiat, s-ar putea sa isi indrepte privirea catre materiale compozite realizate din nanotuburi din carbon intinse.

Material compozit din nanotuburi din carbon

Aceste materiale ar putea oferi, teoretic, aceeasi rezistenta ca si fibra de carbon la o zecime din greutate, sau aceeasi greutate de zece ori mai rezistenta. Cercetatorii de la Universitatea de Stat din Carolina de Nord au reusit sa creeze un astfel de compozit.

 

Potrivit universitatii, oamenii de stiinta au petrecut zeci de ani incercand sa atinga cele patru obiective care trebuiesc indeplinite pentru a crea compozite din nanotuburi de carbon (CNT) – nanotuburile trebuie sa fie lungi pentru a-si indeplini sarcina, acestea trebuie sa fie aliniate in randuri; trebuie sa fie un raport ridicat al CNT-urilor la polimer sau al materialului care le tine impreuna; si pentru ca materialul sa suporte greutatea uniform, nanotuburile trebuie sa fie cat mai drepte posibil

 

Dr. Yuntian Zhu, profesor de Stiinta si Ingineria Materialelor, este, conform relatarilor, primul care a venit cu o metoda care sa satisfaca toate aceste cerinte.

 

Procesul incepe prin crearea unei serii de nanotuburi de carbon lungi, subtiri dintr-un substrat plat. Deoarece nanotuburile nu sunt rigide, acestea tind sa se incline unul asupra celuilalt. Nanotuburile de la un capat al matricei sunt apoi trase lateral, determinand toate celelalte nanotuburi sa se rastoarne peste in aceeasi directie. Ca urmare, sfarsesc prin a fi aliniate toate.

 

Matricea aliniata este apoi infasurata pe un mosor rotativ, fiind in acelasi timp intinsa si stropita cu o solutie cu polimer care pastreaza nanotuburile legate impreuna. Acest procedeu duce la indreptarea nanotuburilor.

 

Produsul finit este o fasie de material, practic mai multe straturi lipite care se presupune ca ar putea fi folosite pentru a construi orice, de la cadre de biciclete la aeronave. Datorita procesului de intindere a CNT-urilor, materialul are cu 90% mai multa rezistenta la tractiune si este cu 100% mai acerb decat ar fi altfel. In plus, conductivitatea sa termica aproape s-a triplat, in timp ce conductivitatea sa electrica s-a amplificat cu 50%.

 
22/10/2012 - Acest articol a fost citit de 2881 ori Recomanda
 
 Nota acordata: 2 (data de 118 vizitatori)
 
Produse si servicii ale companiilor Companiile active sunt aici
Alte stiri din categoria "Electronica"
Stirile anterioare
LED-ul sarbatoreste a 50-a aniversare
Microcircuite electronice implantate in...
Sistemele de monitorizare si importanta lor
S-a lansat cel mai mare catalog de produse...
Un nou tip de anod, solutia catre o incarcare...
Stirile urmatoare
Un nou software imbunatateste masurarea...
IBM aduce nanotuburile din carbon cu un pas mai...
Piata globala pentru sistemele electronice de...
Am putea sa ne incarcam telefoanele mobile prin...
Impulsuri laser care trec de la un izolator la...
 
Ghidelectric.ro | electrice si automatizari  | TOP STORY



Noua BSP41 pentru identificarea simplă a tablourilor electrice

imprimanta idenficare tablouri electrice
Firele, cablurile și componentele identificate corect vă oferă imediat o imagine clară privind modul de funcționare și de conectare a unui tablou electric.


Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.


Identificați toate blocurile terminale


Noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale și componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privința compatibilității cu noua BSP41.


... Citeste articolul
Login
E-mail:
Parola:
cont nou am uitat parola
Fumeaza electronic
Abonare la newsletter
E-mail:

Portal electric si automatizari din Romania pentru firme cu profil echipament electric si electricieni autorizati


Situri Partenere Portal Electric: https.www.avocatiasiduhnea.ro| fisamedicalaiasi.ro| Rocco Piese | studio 20 | www h2on ro | focusrent ro | melkior | komsitravel ro | www.plantmaster.ro | http www scauneonline ro | Rexed |
Pentru web masteri  |  Harta site  |  RSS Ghid Electric