IBM aduce nanotuburile din carbon cu un pas mai aproape de uzurparea siliciului


ghidelectric.ro
Luni, 26 Septembrie 2022
Ne gasiti si pe:            

IBM aduce nanotuburile din carbon cu un pas mai aproape de uzurparea siliciului


Domnia siliciului ca material standard pentru semiconductori se apropie de sfarsit. Cercetatorii de la IBM au reusit sa plaseze cu precizie peste 10.000 de tranzistori realizati din nanotuburi din carbon pe o suprafata rotunda.

nanotuburi din carbon semiconductoare

Potrivit IBM, „Aceste dispozitive din carbon sunt gata sa inlocuiasca si sa depaseasca tehnologia de siliciu permitand miniaturizarea in viitor a componentelor calculatorului si indreptand calea spre microelectronica din viitor.”


Tranzistorii de siliciu au devenit din ce in ce mai mici de-a lungul timpului, in acelasi timp devenind mai performanti. Acest lucru a alimentat dezvoltarea microelectronicii, permitand dispozitivelor sa fie mai mici, sa foloseasca mai putina energie si sa functioneze mai rapid. Datorita proprietatilor fizice ale siliciului, exista totusi o limita de cat de mic se poate face un obiect din el. Cercetatorii IBM cred ca ne apropiem de acea limita, si ca un alt material trebuie utilizat daca nu vrem ca evolutia smartphone-urilor, calculatorelor si altor electronice sa ramana pe loc.


Nanotuburile din carbon au sanse sa devina materialul viitorului. In primul rand, acestea sunt mici – un tranzistor facut din ele masoara 10 nm. De asemenea, sunt mult mai conductive decat siliciul, permit electronilor sa treaca prin ele mai repede – modelele de calculatoare au sugerat ca circuitele electronice care incorporeaza nanotuburi ar trebui sa functioneze de la 5 pana la 10 ori mai repede decat circuitele pe baza de siliciu. In plus, forma lor de tub le face „ideale pentru tranzistori la scara atomica”, sustin cercetatorii de la IBM.


Compania a declarat ca, in cele din urma, peste un miliard de tranzistori pe cip vor fi necesari pentru electronica comerciala. Anterior, oamenii de stiinta au reusit sa plaseze nu mai mult de cateva sute pe o suprafata. Provocarile au inclus si gasirea unei modalitati precise de a le plasa si asigurarea ca acestea sunt semiconductoare – de obicei, in orice lot de nanotuburi din carbon, unele sfarsesc prin a fi semiconductoare, in timp ce altele sunt metalice.


IBM se pare ca a gasit solutii pentru toate aceste provocari.


Procesul incepe cu nanotuburi din carbon care sunt amestecate cu un agent tensioactiv. Un substrat special preparat este apoi cufundat in aceasta solutie. Substratul are o baza de oxid de siliciu, cu randuri modificate din punct de vedere chimic cu oxid de hafniu, care ruleaza uniform pe ele. Nanotuburile semiconductoare se leaga chimic de acele randuri, in timp ce restul bazei ramane limpede. Rezultatul sunt randuri de nanotuburi din carbon semiconductoare pure, ambalate pe o baza la o densitate care ar trebui sa permita aproximativ un miliard pe centimetru patrat.


Cercetatorii sustin ca tehnica ar putea fi usor implementata folosind produse chimice comune si facilitati existente de fabricatie a semiconductoarelor. 

 
31/10/2012 - Acest articol a fost citit de 2372 ori Recomanda
 
 Nota acordata: 1 (data de 38 vizitatori)
 
Produse si servicii ale companiilor Companiile active sunt aici
Alte stiri din categoria "Electronica"
Stirile anterioare
Un nou software imbunatateste masurarea...
Materialul compozit din nanotuburi din carbon...
LED-ul sarbatoreste a 50-a aniversare
Microcircuite electronice implantate in...
Sistemele de monitorizare si importanta lor
Stirile urmatoare
Piata globala pentru sistemele electronice de...
Am putea sa ne incarcam telefoanele mobile prin...
Impulsuri laser care trec de la un izolator la...
Firele din metal lichid pot fi intinse fara sa...
Celula solara cu nanotuburi de carbon si...
 
Ghidelectric.ro | electrice si automatizari  | TOP STORYNoua BSP41 pentru identificarea simplă a tablourilor electrice

imprimanta idenficare tablouri electrice
Firele, cablurile și componentele identificate corect vă oferă imediat o imagine clară privind modul de funcționare și de conectare a unui tablou electric.


Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.


Identificați toate blocurile terminale


Noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale și componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privința compatibilității cu noua BSP41.


... Citeste articolul
Login
E-mail:
Parola:
cont nou am uitat parola
Fumeaza electronic
Abonare la newsletter
E-mail:

Portal electric si automatizari din Romania pentru firme cu profil echipament electric si electricieni autorizati


Situri Partenere Portal Electric: https.www.avocatiasiduhnea.ro| Alo Deces| fisamedicalaiasi.ro| Rocco Piese | studio 20 | dentalexcellence.ro | www h2on ro | focusrent ro | melkior | https www funerarii bucuresti ro | https hbsontime com | buy4baby ro | www quickshop ro | bookzone | www ezera ro | komsitravel ro | www criando ro |
Pentru web masteri  |  Harta site  |  RSS Ghid Electric