LED-ul sarbatoreste a 50-a aniversare


ghidelectric.ro
Sambata, 27 Aprilie 2024
Ne gasiti si pe:            

LED-ul sarbatoreste a 50-a aniversare


Acum 50 de ani, in octombrie 1962, fizicianul Nick Holonyak devenea „parintele fondator al LED-ului”. Jeanine Chrobak-Kando, Business Development Manager de la Verbatim vorbeste despre cum a evoluat aceasta tehnologie de atunci.

LED

LED-urile, sau diodele emitatoare de lumina, sunt folosite deseori in aplicatiile din viata de zi cu zi. Statisticile arata ca, in 2011, piata de LED-uri a fost dominata de aplicatiile generale de iluminat (35%), fiind urmate de dispozitivele mobile (30%) si aplicatiile de semnalizare (18%). Potrivit unor estimari realizate de MarketWatch, pana in 2020 pretul unui bec LED va scadea la jumatate din pretul actual.

 

Istoria LED-ului

In urma cu 50 de ani, in octombrie 1962, fizicianul Nick Holonyak a devenit „parintele fondator al LED-ului”. Pe vremea cand lucra la General Electric Company, acesta a prezentat o lucrare privind crearea unui LED cu spectru rosu vizibil bazat pe fosfura galiu-arseniu (GaAsP)- la Institutul American de fizica.

 

Dupa inventia lui Nick Holonyak au fost concepute si display-urile LED, la inceputul anului 1964.

 

In primul deceniu, au fost disponibile numai LED-urile rosii. Acestea erau apreciate pentru dimensiunile reduse, dar si pentru faptul ca aveau o intensitate si o durata de viata suficiente pentru a putea fi folosite ca indicatori in calculatoarele de buzunar, dar si ca afisaje la ceasurile digitale.

 


Iluminat global

 


Dezvoltarea aplicatiilor LED a fost accentuata de inovatia stiintelor materiale, optice si evolutia tehnologiilor semiconductoare, sporind intensitatea luminii, eficienta si marind gama de culori.


Intrebuitarea compusilor semiconductori precum galiu aluminiu arseniu fosfura (GaAlAsP), indiu galiu nitrura (InGaN), aluminiu galiu fosfura (AlGaP) si aluminiu galiu fosfura (AlGaP) impreuna cu straturile de fosfor, a contribuit la crearea LED-urilor ce dezvolta spectru larg.


De-a lungul ultimilor 50 de ani, tehnologia a evoluat de la rosu, la portocaliu, galben si verde in 1980, pana la primul LED de inalta intensitate bazat pe pe nitrura de galiu albastru (Gan), un deceniu mai tarziu. In anul 1991, profesorul japonez Shuji Nakamura a facut o descoperire epocala o data cu crearea LED-ului cu lumina alba.
Intrebuintarea LED-urilor pentru iluminarea ecranelor LCD a crescut pana la telefoanele mobile, aparatele foto digitale, playerele MP3 si televizoare, avand avantaje uriase in comparatie cu iluminatul cu catod fluorescent rece (CCFL), precum costul redus, alimentarea eficienta, unghi de vizualizare larg, contrast mare si o gama vasta de culori, pe langa capacitatea de a fi extrem de flexibile.


Conducerea eficienta cu LED-uri


LED-urile au devenit standard in iluminatul public precum semafoarele, semnele de avertizare rutiere si indicatoarele.


Industria de automobile, in special, depune eforturi pentru a schimba lampile incandescente cu lampile LED. Acestea sunt mai potrivite pentru automobilele electrice si hibride deoarece sunt eficiente din punct de vedere energetic. Exista experti care sustin ca folosirea farurilor LED ar extinde autonomia automobilelor electrice cu aproape 10 km.


Se preconizeaza ca in urmatorii ani LED-urile vor deveni principalele dispozitive de iluminare eficienta-energetica, astfel vor prelua piata detinuta de tehnologiile de iluminat cu incandescenta, halogen si compact fluorescente. Punctul de inflexiune va aparea atunci când LED-urile vor fi disponibile la un pret care le va plasa în top.


Potrivit Electronics.ca Research Network, piata LED-urilor pentru iluminare generala ar putea ajunge la $19.5 miliarde (€ 15.5 miliarde) in 2012 si $31.4 miliarde (€25 miliarde) in 2017. Analistii se asteapta ca iluminatul cu LED-uri sa domine piata in 2014. In prezent monitorul LCD si aplicatiile LED de iluminare TV detin deja aceasta pozitie. Pana la sfarsitul anului 2012, se estimeaza ca iluminatul LED va reusi sa detina mai mult de 50% din piata de constructii comerciale.


Mizati pe LED

Uniunea Europeana a interzis in septembrie 2012 exportul si fabricarea de becuri cu incandescenta in toate tarile membre. Aceasta decizie a fost adoptata deoarece becurile cu incandescenta au un nivel slab de eficienta energetica, practic utilizeaza mai putin de 10% din energie transmisa pentru a crea lumina vizibila. Tocmai de aceea profesionistii si consumatorii vor fi nevoiti sa apeleze la alternative economice, precum diode de emitere lumina (LED-uri) si lampi compacte fluorescente (CFL). In comparatie cu CFL-uri, LED-urile au o durata de viata de 5 ori mai mare, se aprind instantaneu si nu contin materiale periculoase cum ar fi mercurul. Lampile LED ofera o rezistenta sporita la socuri si vibratii.

 
09/10/2012 - Acest articol a fost citit de 2549 ori Recomanda
 
 Nota acordata: 1 (data de 39 vizitatori)
 
Produse si servicii ale companiilor Companiile active sunt aici
Alte stiri din categoria "Electronica"
Stirile anterioare
Microcircuite electronice implantate in...
Sistemele de monitorizare si importanta lor
S-a lansat cel mai mare catalog de produse...
Un nou tip de anod, solutia catre o incarcare...
Materiale ce promit sa revolutioneze pe viitor...
Stirile urmatoare
Materialul compozit din nanotuburi din carbon...
Un nou software imbunatateste masurarea...
IBM aduce nanotuburile din carbon cu un pas mai...
Piata globala pentru sistemele electronice de...
Am putea sa ne incarcam telefoanele mobile prin...
 
Ghidelectric.ro | electrice si automatizari  | TOP STORY



Noua BSP41 pentru identificarea simplă a tablourilor electrice

imprimanta idenficare tablouri electrice
Firele, cablurile și componentele identificate corect vă oferă imediat o imagine clară privind modul de funcționare și de conectare a unui tablou electric.


Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.


Identificați toate blocurile terminale


Noua imprimantă de identificare a firelor È™i tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale È™i componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privinÈ›a compatibilității cu noua BSP41.


... Citeste articolul
Login
E-mail:
Parola:
cont nou am uitat parola
Fumeaza electronic
Abonare la newsletter
E-mail:

Portal electric si automatizari din Romania pentru firme cu profil echipament electric si electricieni autorizati


Situri Partenere Portal Electric: https.www.avocatiasiduhnea.ro| fisamedicalaiasi.ro| Rocco Piese | studio 20 | www h2on ro | focusrent ro | melkior | komsitravel ro | www.plantmaster.ro | http www scauneonline ro | Rexed |
Pentru web masteri  |  Harta site  |  RSS Ghid Electric