Materiale ce promit sa revolutioneze pe viitor electronica


ghidelectric.ro
Vineri, 14 Iunie 2024
Ne gasiti si pe:            

Materiale ce promit sa revolutioneze pe viitor electronica


Sa ne imaginam o lume in care camerele sunt luminate de zidurile lor, hainele sunt telefoane inteligente si in locul ferestrelor sa avem ecrane video. Desigur ca aceasta lume poate parea un pic science fiction, dar nu pentru mult timp.

Structura bisulfura de molibden 2D

Cercetatorii de la MIT utilizeaza o versiune bidimensionala de bisulfura de molibden (MoS2) pentru a construi circuite electrice ce pot revolutiona curand electronica.

 

In ultima perioada s-au auzit tot mai multe lucruri despre grafen. Acesta reprezinta o versiune bidimensionala de grafit, un foarte bun conductor de electricitate si caldura, ce se dovedeste a fi o substanta minune careia inginerii ii descopera noi utilizari, de la panouri solare la lifturi spatiale.

 

Prin comparatie, bisulfura de molibden este o substanta utilizata in mare parte ca baza pentru lubrifianti sau ca un catalizator in rafinarea petrolului. Cu toate ca acestea i-au fost destinatiile uzuale, lucrurile sunt in schimbare. Anul trecut, oamenii de stiinta elvetieni au descris o versiune de bisulfura de molibden care a avut acelasi stil 2D ca structura iar acum cercetatorii de la MIT folosesc grafenul pentru a construi circuite electrice.

 

Pana de curand,  MIT a incercat fara prea mare succes sa creeze circuite electrice din grafen, pentru ca desi acesta este un conductor natural, probabil cel mai bun descoperit vreodata, s-a dovedit a fi foarte greu de utilizat pentru electronica. Pentru a face un tranzistor din grafen, de exemplu, este nevoie de unele dopaje foarte inteligente si totodata problematice cu diverse elemente, care au dat rezultate chiar dezamagitoare in primele faze ale proiectului.

 

Bisulfura de molibden, pe de alta parte, este un semiconductor natural, ceea ce o transforma foarte usor intr-un „tranzistor”. Acesta a fost cazul special in care Yi-Hsien Lee, un student post-doctorand, a experimentat folosirea unui proces chimic de depunere de vapori pentru a face foi mari de bisulfura de molibden. Aceste foi de material au format baza pentru circuitele descrise recent în revista Nano Letters.

 

Lista de circuite produse de care echipa de la MIT pana in prezent este impresionanta. Bisulfura de molibden a fost folosita pentru a crea porti NAND, un circuit invertor, un dispozitiv de memorie si un oscilator inel alcatuit din doisprezece tranzistori.

 

Cercetatorii avanseaza ipoteza prin care bisulfura de molibden sub forma de foi va deschide aplicatii noi spre crearea de materiale bidimensionale, si chiar geamuri, oglinzi, blaturi pentru mese sau chiar ochelari ai caror lentile pot deveni un ecran digital interactiv sau chiar tricouri permanent conectate la Internet.

Cand sau daca
va veni acea zi, avem cu totii de asteptat si chiar de sperat.

 

 

 
07/09/2012 - Acest articol a fost citit de 2424 ori Recomanda
 
 Nota acordata: 0 (data de 82 vizitatori)
 
Produse si servicii ale companiilor Companiile active sunt aici
Alte stiri din categoria "Electronica"
Stirile anterioare
Primele tesuturi umane cu senzori electronici...
Bateriile fier-aer pot fi o solutie mai ieftina...
Bateriile NanoTritium pot alimenta...
Oamenii de stiinta de la Harvard au dezvoltat...
Conductoare din nanofire de argint, mai elastice
Stirile urmatoare
Un nou tip de anod, solutia catre o incarcare...
S-a lansat cel mai mare catalog de produse...
Sistemele de monitorizare si importanta lor
Microcircuite electronice implantate in...
LED-ul sarbatoreste a 50-a aniversare
 
Ghidelectric.ro | electrice si automatizari  | TOP STORYNoua BSP41 pentru identificarea simplă a tablourilor electrice

imprimanta idenficare tablouri electrice
Firele, cablurile și componentele identificate corect vă oferă imediat o imagine clară privind modul de funcționare și de conectare a unui tablou electric.


Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.


Identificați toate blocurile terminale


Noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale și componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privința compatibilității cu noua BSP41.


... Citeste articolul
Login
E-mail:
Parola:
cont nou am uitat parola
Fumeaza electronic
Abonare la newsletter
E-mail:

Portal electric si automatizari din Romania pentru firme cu profil echipament electric si electricieni autorizati


Situri Partenere Portal Electric: https.www.avocatiasiduhnea.ro| fisamedicalaiasi.ro| Rocco Piese | studio 20 | www h2on ro | focusrent ro | melkior | komsitravel ro | www.plantmaster.ro | http www scauneonline ro | Rexed |
Pentru web masteri  |  Harta site  |  RSS Ghid Electric