Primele tesuturi umane cu senzori electronici integrati


ghidelectric.ro
Vineri, 1 Decembrie 2023
Ne gasiti si pe:            

Primele tesuturi umane cu senzori electronici integrati


Niste cercetatori americani au cultivat in premiera mondiala in laboratorul lor, celule umane ce au in structurile lor senzori electronici integrati.

laborator cercetari electronice

Refacerea corpului uman cu ajutorul unor celule cultivate in laborator reprezinta marea ambitie a medicinei regenerative. Terapiile celulare fac progrese majore, iar productia de tesuturi artificiale este deja o realitate, dar echipa americana a indraznit si mai mult: a creat primele tesuturi umane in care au fost integrate minicabluri electrice.
De aici, oamenii de stiinta considera ca s-a dat startul catre obtinerea unor senzori biologici tot mai sofisticati.

 

La crearea acestor tesuturi speciale, cercetatorii au integrat fire minuscule de siliciu, cu diametre de 80 de nanometri, intr-un burete asemanator vatei pe bat, produs din molecule organice, precum colagenul. Apoi, au integrat pe aceasta armatura, celule musculare si cardiace, dar si neuroni de soareci. Pentru prima data in istorie, un tesut hibrid, jumatate celular si jumatate electronic, a fost redat in 3D.

 

Nanosenzorii din siliciu sunt supli, biocompatibili, netoxici si nu incomodeaza cresterea tesuturilor, structura ramanand intacta si avand chiar un rol activ. Multi senzori pot fi asociati acelor nanocabluri, iar oamenii de stiinta au putut face masuratori cum ar fi de exemplu bataile celulelor cardiace.
Ajutandu-se mai departe de celule umane, cercetatorii au creat si un vas sangvin lung de 1,5 centimetri, cu senzori integrati care supervizeaza echilibrul aciditatii din sange.

 

Urmatoarea etapa vizata de americani este aceea de a racorda tesuturile si de a comunica cu ele, preum fac organismele vii. Dupa ce vor putea sa coordoneze prin telecomanda aceste circuite integrate biologice, de exemplu pentru a elibera in corp medicamente ultradirectionate, va mai fi doar un pas pana la fabricarea de nanoroboti medicali.

 

 

 
05/09/2012 - Acest articol a fost citit de 2047 ori Recomanda
 
 Nota acordata: 3 (data de 43 vizitatori)
 
Produse si servicii ale companiilor Companiile active sunt aici
Alte stiri din categoria "Electronica"
Stirile anterioare
Bateriile fier-aer pot fi o solutie mai ieftina...
Bateriile NanoTritium pot alimenta...
Oamenii de stiinta de la Harvard au dezvoltat...
Conductoare din nanofire de argint, mai elastice
Celule de combustibil pe baza de hidrogen care...
Stirile urmatoare
Materiale ce promit sa revolutioneze pe viitor...
Un nou tip de anod, solutia catre o incarcare...
S-a lansat cel mai mare catalog de produse...
Sistemele de monitorizare si importanta lor
Microcircuite electronice implantate in...
 
Ghidelectric.ro | electrice si automatizari  | TOP STORYNoua BSP41 pentru identificarea simplă a tablourilor electrice

imprimanta idenficare tablouri electrice
Firele, cablurile și componentele identificate corect vă oferă imediat o imagine clară privind modul de funcționare și de conectare a unui tablou electric.


Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.


Identificați toate blocurile terminale


Noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale și componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privința compatibilității cu noua BSP41.


... Citeste articolul
Login
E-mail:
Parola:
cont nou am uitat parola
Fumeaza electronic
Abonare la newsletter
E-mail:

Portal electric si automatizari din Romania pentru firme cu profil echipament electric si electricieni autorizati


Situri Partenere Portal Electric: https.www.avocatiasiduhnea.ro| fisamedicalaiasi.ro| Rocco Piese | studio 20 | www h2on ro | focusrent ro | melkior | komsitravel ro | www.plantmaster.ro | http www scauneonline ro | Rexed |
Pentru web masteri  |  Harta site  |  RSS Ghid Electric