Ne aflam pe ultimele locuri la capitolul energie eoliana


ghidelectric.ro
Vineri, 13 Septembrie 2024
Ne gasiti si pe:            

Ne aflam pe ultimele locuri la capitolul energie eoliana


Romania continua sa fie la coada clasamentului tarilor din Uniunea Europeana care apeleaza energia eoliana, desi la ora actuala se depun eforturi importante in promovarea domeniului energiilor regenerabile.

energie eoliana

“Se depun, in prezent, eforturi importante in domeniul energiilor regenerabile. Din nefericire, in timp ce Romania are instalat in eolian 9 MW, tari din vecinatatea noastra prezinta valori mai mari – Ungaria, 127 MW, Bulgaria, 78 MW. Nu mai vorbim despre Germania, care detine peste 20.000 MW instalati in eolian”, a explicat Viorel Badea, senator in cadrul Colegiului Europa-Asia, in discursul sustinut la conferinta privind energiile regenerabile de la Bucuresti, potrivit ziarului Financiarul.

Potrivit senatorului, din ultimele estimari reiese faptul ca potentialul maxim pentru eolian este de 14.000 MW, iar investitiile in acest domeniu sunt stopate de lipsa unor norme de aplicare a legislatiei.
“Nici la ora actuala, Legea 220/2008 nu are norme de aplicare. Transelectrica nu a operat modificari de planuri ale retelei sale care leaga Dobrogea de restul tarii. Drept urmare, investitorii sunt invitati sa bage bani si in infrastructura de drumuri, pe banii lor”, a mentionat Viorel Badea.

Oficialul roman a anuntat in cadrul conferintei de la Bucuresti ca, in perioada urmatoare, va incepe o campanie publica de constientizare a opiniei publice fata de beneficiile aduse de energie regenerabila. Un studiu realizat de Administratia Meteorologica Nationala (ANM) arata ca, la nivelul anului 2008, energia eoliana produsa in Romania avea o capacitate instalata de 76 MW, in crestere de peste 10 ori fata de anul 2007, cand existau numai 7 MW, informeaza Financiarul.

De asemenea, o cercetare efectuata de grupul Erste Bank releva faptul ca prin intermediul zonei Dobrogea, impreuna cu judetele Constanta si Tulcea, Romania se claseaza pe locul al doilea in clasamentul european al celor mai bune locatii pentru constructia de ferme eoliene. Cat priveste capacitatea de productie a acestor parcuri eoliene la nivel national, un studiu al Institutului Roman de Energie (IRE) arata un nivel de 13 TW pentru nivelul anului 2020.

Conform datelor evaluarilor si interpretarii datelor detinute, in Romania pot fi montate instalatii eoliene cu o capacitate totala de 14.000 MW, echivalent cu un aport de energie electrica de aproximativ 23.0 00 GWh/an.
ANM a elaborat harta eoliana a Romaniei tinand cont de potentialul energetic al surselor eoliene la o inaltime medie de 50 metri, folosind informatii geografice si meteorologice colectate din anul 1990 pana in prezent.
La momentul actual, Grupul CEZ, unul dintre cei mai puternici producatori, furnizori si distribuitori de energie din Europa, construieste in Romania, in zona Dobrogei, judetul Constanta, cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, cu o capacitate instalata de 600 Megawati, reprezentand aproximativ dublul capacitatii de extindere a celui mai mare parc eolian existent acum in Europa si aproape triplu fata de cel mai mare parc eolian operational, in prezent, in Europa. Costurile totale ale acestui proiect vor atinge 1,1 miliarde euro, informeaza Financiarul.

Sursa: Financiarul

 
22/10/2009 - Acest articol a fost citit de 2916 ori Recomanda
 
 Nota acordata: 2 (data de 52 vizitatori)
 
Produse si servicii ale companiilor Companiile active sunt aici
Alte stiri din categoria "Energie Verde"
Stirile anterioare
Parc eolian in functiune in Medgidia dupa o...
Cele mai dorite locatii pentru proiecte eoliene
Avem primul parc solar care produce electricitate
Nemultumiti de legislatia care stimuleaza...
Centrale eoliene cu o putere instalata de 1500MW
Stirile urmatoare
Proiecte de peste 80 de milioane de euro pentru...
Peste 500.000 de case vor putea fi luminate...
Electrica are 100 de milioane de euro pentru...
2 mld. euro pentru energie eoliana de la Iberdrola
Raliu de masini cu panouri solare
 
Ghidelectric.ro | electrice si automatizari  | TOP STORY



Noua BSP41 pentru identificarea simplă a tablourilor electrice

imprimanta idenficare tablouri electrice
Firele, cablurile și componentele identificate corect vă oferă imediat o imagine clară privind modul de funcționare și de conectare a unui tablou electric.


Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.


Identificați toate blocurile terminale


Noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale și componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privința compatibilității cu noua BSP41.


... Citeste articolul
Login
E-mail:
Parola:
cont nou am uitat parola
Fumeaza electronic
Abonare la newsletter
E-mail:

Portal electric si automatizari din Romania pentru firme cu profil echipament electric si electricieni autorizati


Situri Partenere Portal Electric: https.www.avocatiasiduhnea.ro| fisamedicalaiasi.ro| Rocco Piese | studio 20 | www h2on ro | focusrent ro | melkior | komsitravel ro | www.plantmaster.ro | http www scauneonline ro | Rexed |
Pentru web masteri  |  Harta site  |  RSS Ghid Electric