Compania Energom infiintata in urma cu zece ani, cu capital francez la Cluj, intentioneaza sa angajeze 20 de ingineri si tehnicieni, anul acesta. Astfel, compania va ajunge sa aibe 100 de salariati.
Dezvoltatorii de proiecte de energie verde spun ca se vor orienta spre alta tara, intrucat viitorul afacerii lor in Romania este incert, informeaza Adevarul.
In prezent, productia de energie verde este stimulata printr-o Hotarare de Guvern din 2004, prin care producatorii primesc un certificat verde pentru fiecare MWh introdus in retea, certificate pe care le pot vinde pe o piata specializata si pentru care primesc fonduri suplimentare.
Anul trecut, in toamna, Parlamentul a aprobat o lege care modifica acest sistem si acorda mai multe certificate verzi pentru energie solara si energie eoliana, insa actul normativ nu a fost aplicat nici pana in prezent din lipsa avizului Comisiei Europene.
In prezent, exista doua initiative de modificare a Legii 220, din partea Ministerului Economiei si a deputatului Iulian Iancu, parlamentar care se afla, de altfel, pe lista celor care au initiat aceasta lege. Printre prevederile modificarii initiate de minister se afla acordarea a sase certificate verzi pentru fiecare MWh de energie solara, fata de patru, cat acorda legea votata in Parlament. Totodata, nu mai exista obligativitatea ca centralele care vor beneficia de aceasta schema sa fie construite pana in 2014, a declarat directorul general din cadrul ministerului, Alexandru Sandulescu, in cadrul unui seminar pe tema energiei verzi, informeaza Adevarul.
Dezvoltatorii de turbine eoliene vor primi acelasi numar de certificate verzi, respectiv doua pana in 2015 pentru un MWh produs si cate un certificat pentru fiecare unitate energetica produsa dupa 2016.
Deputatul Silvia Vlasceanu, unul din initiatorii Legii 220, a aratat ca legislativul si-a facut datoria pentru implementarea un cadru legal coerent, insa Autoritatea de Reglementare in Energie, institutia care trebuia sa elaboreze legislatia secundara, intarzie acest proces. „Modificarea legii va dura luni de zile. Pana atunci, dezvoltatorii nu vor sti la care act normativ se vor raporta”, a spus Vlasceanu.
„Eventualele modificari ar trebui sa fie introducerea unor sanctiuni pentru autoritatile publice care nu respecta prevederile unei legi publicate in Monitorul Oficial”, a mai aratat Vlasceanu. La randul sau, Marcela Jalba, manager de proiect in cadrul firmei spaniole de profil Electra Norte, sustine ca toata aceasta incertitudine cu privire la modul in care va fi sustinuta energia regenerabila risca sa alunge investitorii din Romania.
„Romania este codasa la implementarea acestor proiecte numai din cauza legislatiei. Toti investitorii au asteptat Legea 220, dar dupa un an ea nu este inca aplicata, iar acum se doreste din nou modificarea legislatiei”, a spus Jalba. Aceasta a aratat ca si finantatorii vor fi retinuti sa acorde fonduri pentru proiecte intr-o tara unde normele nu explica in mod clar care sunt mecanismele de functionare si cum se pot recupera investitiile, care ating valori foarte mari in cazul energiei regenerabile, informeaza Adevarul.
Totodata, Valeriu Binig, reprezentant al companiei de consultanta Deloitte, a propus infiintarea unei fond de garantare a investitiilor in regenerabile, simililar ca principiu cu programul Prima Casa, prin care Administratia Fondului pentru Mediu sa acorde scrisori de garantii pentru dezvoltatorii de regenerabile care vor sa obtina credite de la banca. „Inainte de a merge la banca, AFM evalueaza proiectele si acorda o scrisoare de garantie pentru banci. E vorba mai mult de injectie de incredere, nu neaparat de bani. Totusi, banca isi va putea recupera banii de la AFM, in caz ca proiectul esueaza”, a aratat Binig. Potrivit acestuia, fondurile aferente acestui program ar putea proveni din surplusul national de certificate de emisii de dioxid de carbon pe care Romania le poate vinde.
Sursa: Adevarul
20/10/2009 - Acest articol a fost citit de 2618 ori | Tweet Recomanda |
Nota acordata: 2 (data de 40 vizitatori)
|
Produse si servicii ale companiilor | Companiile active sunt aici |
Alte stiri din categoria "Energie Verde" |
| TOP STORY |
Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.
Identificați toate blocurile terminale
Noua imprimantă de identificare a firelor È™i tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale È™i componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privinÈ›a compatibilității cu noua BSP41.
Pentru web masteri | Harta site | |