Nemultumiti de legislatia care stimuleaza productia de energie regenerabila


ghidelectric.ro
Marti, 25 Iunie 2024
Ne gasiti si pe:            

Nemultumiti de legislatia care stimuleaza productia de energie regenerabila


Ministerul Economiei vrea sa modifice Legea 220/2008 care reglementeaza schema de sprijin acordata producatorilor de energie din surse regenerabile, desi aceasta lege nu a intrat inca in vigoare.

energie verde

Dezvoltatorii de proiecte de energie verde spun ca se vor orienta spre alta tara, intrucat viitorul afacerii lor in Romania este incert, informeaza Adevarul.

In prezent, productia de energie verde este stimulata printr-o Hotarare de Guvern din 2004, prin care producatorii primesc un certificat verde pentru fiecare MWh introdus in retea, certificate pe care le pot vinde pe o piata specializata si pentru care primesc fonduri suplimentare.

Anul trecut, in toamna, Parlamentul a aprobat o lege care modifica acest sistem si acorda mai multe certificate verzi pentru energie solara si energie eoliana, insa actul normativ nu a fost aplicat nici pana in prezent din lipsa avizului Comisiei Europene.

In prezent, exista doua initiative de modificare a Legii 220, din partea Ministerului Economiei si a deputatului Iulian Iancu, parlamentar care se afla, de altfel, pe lista celor care au initiat aceasta lege. Printre prevederile modificarii initiate de minister se afla acordarea a sase certificate verzi pentru fiecare MWh de energie solara, fata de patru, cat acorda legea votata in Parlament. Totodata, nu mai exista obligativitatea ca centralele care vor beneficia de aceasta schema sa fie construite pana in 2014, a declarat directorul general din cadrul ministerului, Alexandru Sandulescu, in cadrul unui seminar pe tema energiei verzi, informeaza Adevarul.

Dezvoltatorii de turbine eoliene vor primi acelasi numar de certificate verzi, respectiv doua pana in 2015 pentru un MWh produs si cate un certificat pentru fiecare unitate energetica produsa dupa 2016.

Deputatul Silvia Vlasceanu, unul din initiatorii Legii 220, a aratat ca legislativul si-a facut datoria pentru implementarea un cadru legal coerent, insa Autoritatea de Reglementare in Energie, institutia care trebuia sa elaboreze legislatia secundara, intarzie acest proces. „Modificarea legii va dura luni de zile. Pana atunci, dezvoltatorii nu vor sti la care act normativ se vor raporta”, a spus Vlasceanu.

„Eventualele modificari ar trebui sa fie introducerea unor sanctiuni pentru autoritatile publice care nu respecta prevederile unei legi publicate in Monitorul Oficial”, a mai aratat Vlasceanu. La randul sau, Marcela Jalba, manager de proiect in cadrul firmei spaniole de profil Electra Norte, sustine ca toata aceasta incertitudine cu privire la modul in care va fi sustinuta energia regenerabila risca sa alunge investitorii din Romania.
„Romania este codasa la implementarea acestor proiecte numai din cauza legislatiei. Toti investitorii au asteptat Legea 220, dar dupa un an ea nu este inca aplicata, iar acum se doreste din nou modificarea legislatiei”, a spus Jalba. Aceasta a aratat ca si finantatorii vor fi retinuti sa acorde fonduri pentru proiecte intr-o tara unde normele nu explica in mod clar care sunt mecanismele de functionare si cum se pot recupera investitiile, care ating valori foarte mari in cazul energiei regenerabile, informeaza Adevarul.

Totodata, Valeriu Binig, reprezentant al companiei de consultanta Deloitte, a propus infiintarea unei fond de garantare a investitiilor in regenerabile, simililar ca principiu cu programul Prima Casa, prin care Administratia Fondului pentru Mediu sa acorde scrisori de garantii pentru dezvoltatorii de regenerabile care vor sa obtina credite de la banca. „Inainte de a merge la banca, AFM evalueaza proiectele si acorda o scrisoare de garantie pentru banci. E vorba mai mult de injectie de incredere, nu neaparat de bani. Totusi, banca isi va putea recupera banii de la AFM, in caz ca proiectul esueaza”, a aratat Binig. Potrivit acestuia, fondurile aferente acestui program ar putea proveni din surplusul national de certificate de emisii de dioxid de carbon pe care Romania le poate vinde.


Sursa: Adevarul

 

 
20/10/2009 - Acest articol a fost citit de 2524 ori Recomanda
 
 Nota acordata: 2 (data de 40 vizitatori)
 
Produse si servicii ale companiilor Companiile active sunt aici
Alte stiri din categoria "Energie Verde"
Stirile anterioare
Centrale eoliene cu o putere instalata de 1500MW
3.000 MW de energie eoliana pana in 2017
Noi companii pariaza pe energie elternativa
UE finanteaza cercetari in domeniul energiilor...
Hotelierii de pe Litoral vor putea cere fonduri...
Stirile urmatoare
Avem primul parc solar care produce electricitate
Cele mai dorite locatii pentru proiecte eoliene
Parc eolian in functiune in Medgidia dupa o...
Ne aflam pe ultimele locuri la capitolul...
Proiecte de peste 80 de milioane de euro pentru...
 
Ghidelectric.ro | electrice si automatizari  | TOP STORYNoua BSP41 pentru identificarea simplă a tablourilor electrice

imprimanta idenficare tablouri electrice
Firele, cablurile și componentele identificate corect vă oferă imediat o imagine clară privind modul de funcționare și de conectare a unui tablou electric.


Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.


Identificați toate blocurile terminale


Noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale și componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privința compatibilității cu noua BSP41.


... Citeste articolul
Login
E-mail:
Parola:
cont nou am uitat parola
Fumeaza electronic
Abonare la newsletter
E-mail:

Portal electric si automatizari din Romania pentru firme cu profil echipament electric si electricieni autorizati


Situri Partenere Portal Electric: https.www.avocatiasiduhnea.ro| fisamedicalaiasi.ro| Rocco Piese | studio 20 | www h2on ro | focusrent ro | melkior | komsitravel ro | www.plantmaster.ro | http www scauneonline ro | Rexed |
Pentru web masteri  |  Harta site  |  RSS Ghid Electric