Peste 500.000 de case vor putea fi luminate doar cu energie verde


ghidelectric.ro
Joi, 18 Aprilie 2024
Ne gasiti si pe:            

Peste 500.000 de case vor putea fi luminate doar cu energie verde


De la cateva turbine, cate sunt instalate in prezent pe piata locala, in primele luni ale anului viitor vor fi functionale circa 170 de turbine eoliene, toate in Dobrogea, care vor avea o capacitate de aproximativ 440 MW.

turbine eoliene

Anul 2010 devine astfel cel mai important an pentru investitiile in parcuri eoliene, circa 500.000 de case putand fi alimentate anual doar cu energie verde produsa de proiectele care vor deveni operationale anul viitor.
Investitiile se ridica la circa 750 de milioane de euro si sunt realizate de doua mari grupuri europene, CEZ (Cehia) si Energias de Portugal, informeaza Ziarul financiar.

Mai nou, investitorii au inceput sa-si indrepte atentia si catre investitii in turbine eoliene in Marea Neagra, in prezent fiind cateva proiecte care analizeaza si aceasta zona. Potrivit datelor Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), anul trecut productia de energie electrica produsa din surse regenerabile s-a ridicat la circa 16,9 mil. MWh, din care numai 0,1% a fost produsa utilizand energia vantului. Practic, acest lucru inseamna ca numai aproximativ 7.000 de case cu un consum lunar de 200 kWh ar fi putut fi alimentate anul trecut cu energia produsa de turbine eoliene.

Tinand cont de faptul ca anul viitor vor fi in functiune circa 440 MW, acest lucru inseamna ca aproape 500.000 de case ar putea primi din 2010 numai energie verde, luand in calcul acelasi consum mediu lunar de 200 de kWh pe luna pentru fiecare locuinta, informeaza Ziarul financiar.

Aceasta energie va rezulta din punerea in functiune a primelor doua mari parcuri eoliene care reprezinta primul pas cu adevarat important pentru productia de energie din surse regenerabile la nivel local. "Un MW instalat intr-un proiect eolian are un randament anual de circa 30%, iar asta in cele mai bune zone din Romania, cum este de exemplu Dobrogea. Un randament de 40-50% intr-un proiect eolian este considerat de-a dreptul excelent. In afara de zona, mai conteaza si tipul de turbina. De exemplu, turbinele cu o capacitate mai mare sunt destinate pentru vanturi mai puternice, deci ar putea avea un randament mai slab, in timp ce turbinele cu o capacitate mai mica pot avea un randament mai mare", explica Alexandru Teodorescu, consultant independent pe segmentul energiilor regenerabile, fost director general al Wind Expert, cea mai mare companie de consultanta in domeniul proiectelor eoliene de pe piata locala.

Potrivit acestuia, primele mari proiecte care vor intra anul viitor in functiune vor fi cele dezvoltate de cehii de la CEZ si cele apartinand grupului Energias de Portugal. Astfel, cehii vor avea in 2010, 139 de turbine eoliene in functiune in parcul de la Fantanele (Dobrogea) care va avea o capacitate instalata de 347,5 MW, in timp ce Energias de Portugal va finaliza punerea in functiune a unui parc eolian de 90 MW in Medgidia. Investitia pentru realizarea celor doua parcuri se ridica la circa 750 de milioane de euro. Punerea in functiune a celor doua parcuri eoliene a adus multe beneficii pentru comunitatile locale, aceste investitii putand sa devina in viitor contribuitori semnificativi prin taxele si impozitele pe care le vor plati, informeaza Ziarul financiar.

Impactul acestor investitii este reprezentat prin crearea de locuri de munca sau prin realizarea lucrarilor de infrastructura. Potrivit unor opinii, fiecare 1.000 MW instalati in parcuri eoliene genereaza castiguri de 50 de milioane de euro pentru stat sub forma de taxe si impozite. In afara de aceste proiecte care au ca data sigura de intrare in functiune prima jumatate a anului viitor, mai sunt alte zeci de proiecte eoliene in diverse faze de dezvoltare in zone precum Constanta, Tulcea, Galati, Iasi, Vaslui, Braila sau Vrancea.

Investitorii in proiecte eoliene nu ocolesc nici Marea Neagra, acolo unde intr-un viitor nu foarte indepartat ar putea aparea primele turbine. "Pe termen lung, vom vedea turbine eoliene instalate si in Marea Neagra, dupa epuizarea potentialului eolian on shore. Deja sunt doua proiecte cu o capacitate cuprinsa intre 200-300 MW care analizeaza exact aceasta zona", spune Andreea Vatra, directorul general al Wind Expert, companie de consultanta in domeniul proiectelor eoliene. Wind Expert este consultantul celor de la Energias de Portugal, care au in dezvoltare proiecte de peste 736 MW, dar mai consiliaza si alte companii din acest domeniu.
"Romania are un potential eolian de circa 14.000 MW, unul dintre cele mai mari la nivel european. Pana acum, au fost inregistrate proiecte de circa 4.000 MW care se afla intr-un stadiu destul de avansat, dar mai exista initiative de circa 15.000 MW pentru dezvoltarea unor parcuri eoliene.
Vantul trebuie sa bata cu putere
• Investitie: 750 de milioane de euro doar in parcurile care vor intra in functiune
• Numar de turbine: peste 170 de turbine vor functiona in 2010
• Localizarea: majoritatea proiectelor vor fi in Dogrogea
• Capacitate instalata: 440 MW, mai mult decat o jumatate de reactor de la Cernavoda
• Numar de case care ar putea fi alimentate cu energie verde: circa 500.000 de locuinte ar putea anual sa fie alimentate doar cu energie produsa in cele 170 de turbine
• Cine investeste la scara mare: CEZ (Cehia) si Energias de Portugal


Sursa: Ziarul financiar

 
27/10/2009 - Acest articol a fost citit de 2964 ori Recomanda
 
 Nota acordata: 1 (data de 58 vizitatori)
 
Produse si servicii ale companiilor Companiile active sunt aici
Alte stiri din categoria "Energie Verde"
Stirile anterioare
Proiecte de peste 80 de milioane de euro pentru...
Ne aflam pe ultimele locuri la capitolul...
Parc eolian in functiune in Medgidia dupa o...
Cele mai dorite locatii pentru proiecte eoliene
Avem primul parc solar care produce electricitate
Stirile urmatoare
Electrica are 100 de milioane de euro pentru...
2 mld. euro pentru energie eoliana de la Iberdrola
Raliu de masini cu panouri solare
4 milioane de euro pentru parcuri eoliene in...
O fabrica de energie verde in Slatina
 
Ghidelectric.ro | electrice si automatizari  | TOP STORY



Noua BSP41 pentru identificarea simplă a tablourilor electrice

imprimanta idenficare tablouri electrice
Firele, cablurile și componentele identificate corect vă oferă imediat o imagine clară privind modul de funcționare și de conectare a unui tablou electric.


Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.


Identificați toate blocurile terminale


Noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale și componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privința compatibilității cu noua BSP41.


... Citeste articolul
Login
E-mail:
Parola:
cont nou am uitat parola
Fumeaza electronic
Abonare la newsletter
E-mail:

Portal electric si automatizari din Romania pentru firme cu profil echipament electric si electricieni autorizati


Situri Partenere Portal Electric: https.www.avocatiasiduhnea.ro| fisamedicalaiasi.ro| Rocco Piese | studio 20 | www h2on ro | focusrent ro | melkior | komsitravel ro | www.plantmaster.ro | http www scauneonline ro | Rexed |
Pentru web masteri  |  Harta site  |  RSS Ghid Electric