Statul acorda indienilor de la ArcelorMittal subventii mascate de 9 mil. euro


ghidelectric.ro
Luni, 9 Septembrie 2024
Ne gasiti si pe:            

Statul acorda indienilor de la ArcelorMittal subventii mascate de 9 mil. euro


La finele lui 2009, indienii de la combinatul siderurgic Galati au venit pe piata libera de energie cu o cerere greu de acceptat de catre producatorii de electricitate, un pret de 138 lei pe MWh, cu 40 de lei sub tranzactiile minime de pe bursa.

energie electrica

Surpriza, Hidroelectrica, vaca de muls a „baietilor destepti”, a raspuns prompt, fiind prima oara in trei ani in care isi face  simtita prezenta pe respectiva piata. Mai-marii Ministerului Economiei sustin ca afacerea e o forma de ajutor dat combinatului, aflat in dificultate, scrie Financiarul.com.

In luna decembrie a anului trecut, com­bi­na­tul siderurgic ArcelorMittal Galati, al carui principal actionar este omul de afa­ceri indian Lakhsmi Mittal, a anuntat pe bursa de energie - OPCOM - ca inten­tio­nea­za sa achizitioneze 1,7 milioane de MWh de energie electrica, adica 77% din consumul total, la un pret de 138 lei pe MWh, in conditiile in care de la furnizorul de stat Electrica pri­mes­te electricitate cu 181 lei MWh. Producatorul celei mai ieftine energii din tara, Hidroelectrica, companie care nu a participat in ultimii trei ani cu niciun KWh pe piata libera de energie, a venit cu o singura oferta, in conditiile in care pretul de pe piata libera oscila in jurul valorii de 170 lei MWh. Din aceasta miscare, indienii de la Galati au castigat dintr-un foc noua mi­li­oa­ne de euro, iar Electrica a fost eliminata din ecuatie si inlocuita cu Hidroelec­trica, sem­na­tarul unor contracte de livrare de elec­tricitate pe termen lung cu asa-zisii „baieti destepti”. „Este o intelegere evidenta intre statul roman si ArcelorMittal. E o subventie mascata”, spun re­pre­zentanti din piata de energie. Oficialii Hidro­elec­trica sustin ca respectiva cantitate de ener­gie o pot livra ArcelorMittal dupa ce in 2009 s-a finalizat derularea a doua contracte cu fur­­nizorii de energie. De altfel, Hidroelectrica este singurul producator intern care si-ar fi per­mis pretul de 138 de lei pe MWh pentru a nu vinde sub costuri. Secretarul de stat in Ministerul Economiei si totodata presedintele CA al Hidroelectrica, Tudor Serban, a admis pentru „Financiarul” ca afacerea ArcelorMi­ttal-Hidro­electrica repre­zin­ta un sprijin dat de stat unui agent eco­no­mic foarte important aflat in dificultate din cauza crizei economice. „Statul s-a angajat sa spri­jine economia nationala si marile companii. Acest ajutor se acorda pentru a nu fi dati oa­me­ni afa­ra, pentru relansarea productiei, in con­di­tiile in care aceasta s-a redus la jumatate la Ar­­celorMi­ttal Galati. Iesirea din criza poate fi facuta si cu asemenea ajutoare”, a spus Serban. Managerii indieni au solicitat statului roman in ulti­mul an de zile sa investeasca masiv in in­fras­truc­tura, astfel incat combinatul de la Galati sa isi poata desface produsele. In caz contrar, uni­ta­tea va fi nevoita sa puna pe liber angajatii si sa inchida unele unitati de productie.

Este pentru prima oara cand pe bursa de energie OPCOM o cerere de pret mult sub cotatiile pietei libere primeste un raspuns favorabil. Singura oferta valabila putea veni doar de la Hidroelectrica, produ­ca­to­rul celui mai ieftin curent din tara. Pana la inchiderea editiei, Ministrul Economiei, Adriean Videanu, nu a putut fi contactat pentru exprimarea unui punct de vedere fata de situatia semnalata, scrie Financiarul.com.

Din lipsa sprijinului, Arce­lorMittal Galati a decis trimiterea in somaj tehnic prin rotatie a tuturor salariatilor, inclusiv echipa de mana­gement, si in­chiderea bateriei de cocsificare, singura din tara. Afacerea ArcelorMittal-Hidro­electrica este caracterizata ca fiind surprinzatoare  de catre Ioan Lungu, presedintele Asociatiei Furnizorilor de Energie Electrica din Ro­mania. „Este prima oara in ultimii trei ani cand se da curs unei asemenea cereri. Contractul semnat este surprinzator in conditiile in care pe piata libera pretul era de 169-170 lei pe MWh. Unii sunt mai noro­cosi decat altii”, a concluzionat Lungu. Sur­se din piata de energie  sustin ca Arce­lorMittal intentioneaza sa revanda cu­rentul ieftin achizitionat dupa ce in urma cu doua-trei luni a obtinut licenta de fur­nizor de electricitate.

„Daca se va intampla asta, pro­babil contractul cu Hidroelectrica va cadea pentru ca acest sprijin pe care statul il acor­da este dat doar pentru sus­tinerea pro­duc­tiei proprii”, afirma ­Tudor Serban. Potrivit contractului, ArcelorMittal va plati 57 de milioane de euro in 2010 pen­tru cele 1,7 mili­oane de MWh achi­zitionate de la Hidroelectrica, informeaza Financiarul.com. 

Principalii beneficiari ai curentului ieftin produs de Hidroelectrica sunt Energy Holding, Alro Slatina, EFT Romania, Ehol Distribution, Buzmann In­dus­tries, Electromagnetica, Atel Energy Romania, Lux­ten, Europec. Aceste companii au semnat contracte pe mai multi ani la preturi extrem de avantajoase, nu mai mari de 120 de lei pe MWh.


Sursa: Financiarul.com

 
11/01/2010 - Acest articol a fost citit de 3012 ori Recomanda
 
 Nota acordata: 0 (data de 51 vizitatori)
 
Produse si servicii ale companiilor Companiile active sunt aici
Alte stiri din categoria "Productie energie electrica"
Stirile anterioare
Google trader de energie electrica
Cresc tarifele pentru Transelectrica
Doua proiecte de explorare si modernizare...
Lipsa de investistii ridica pretul la energie
Ajutor de stat pentru retelele de distributie...
Stirile urmatoare
Principalii jucatori din piata de energie,...
Nuclearelectrica si General Electric vor semna...
Schneider Electric si Alstom isi fac un fond de...
Italienii de la Enel n-au investit nimic, iar...
Divergente provocate de o factura la curent
 
Ghidelectric.ro | electrice si automatizari  | TOP STORY



Noua BSP41 pentru identificarea simplă a tablourilor electrice

imprimanta idenficare tablouri electrice
Firele, cablurile și componentele identificate corect vă oferă imediat o imagine clară privind modul de funcționare și de conectare a unui tablou electric.


Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.


Identificați toate blocurile terminale


Noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale și componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privința compatibilității cu noua BSP41.


... Citeste articolul
Login
E-mail:
Parola:
cont nou am uitat parola
Fumeaza electronic
Abonare la newsletter
E-mail:

Portal electric si automatizari din Romania pentru firme cu profil echipament electric si electricieni autorizati


Situri Partenere Portal Electric: https.www.avocatiasiduhnea.ro| fisamedicalaiasi.ro| Rocco Piese | studio 20 | www h2on ro | focusrent ro | melkior | komsitravel ro | www.plantmaster.ro | http www scauneonline ro | Rexed |
Pentru web masteri  |  Harta site  |  RSS Ghid Electric