Participa sau nu statul la proiectul celor doua reactoare nucleare 3 si 4 de la Cernavoda


ghidelectric.ro
Luni, 9 Septembrie 2024
Ne gasiti si pe:            

Participa sau nu statul la proiectul celor doua reactoare nucleare 3 si 4 de la Cernavoda


Ministrul economiei Adriean Videanu a declarat ca in urmatoarele doua-trei luni ar putea fi luata o decizie in vederea reducerii participatiei pe care statul o detine acum in cadrul proiectului reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda.

reactoare nucleare

Ideea reducerii participatiei statului la proiectul celor doua reactoare nucleare a fost vehiculata pe parcursul anului trecut in contextul in care pentru sustinerea celor 51% de procente la cele doua reactoare nucleare, statul ar trebui sa plateasca circa 2 mld.euro, valoarea intreaga a proiectului fiind de 4 mld. euro. Aceasta ar fi a doua oara cand statul roman se razgandeste in ceea ce priveste participatia sa la acest proiect dupa ce in 2008 a decis sa-si majoreze detinerea de la 20%, cat a fost negociata initial, la 51%. Potrivit unor surse din piata, daca decizia reducerii participatiei statului la reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda va fi aprobata, aceasta ar reveni cel mai probabil la procentul negociat initial, adica la 20%, scrie Ziarul financiar.

"In urmatoarele doua-trei luni, vom lua o decizie privind posibilitatea reducerii participatiei statului la Unitatile 3 si 4", a declarat Videanu, fara a da detalii asupra procentului cu care s-ar putea reduce aceasta participatie.
In acest moment, statul, prin Nuclearelectrica, detine 51% din proiect, CEZ (Cehia), Enel (Italia), RWE Power (Germania) si GDF SUEZ (Franta) detin cate 9,15% fiecare, in timp ce ArcelorMittal Romania si Iberdrola (Spania) detin cate 6,2%. Daca statul va decide sa revina la vechea sa participatie de 20%, lucru care va atrage de la sine noi intarzieri pentru acest proiect, atunci primii patru investitori ar reveni la o participatie individuala de 15%, in restul ar avea cate 10%. Conform estimarilor initiale, cele doua reactoare noi de la Cernavoda ar urma sa fie functionale in anul 2015.

Videanu a mai spus ca ar putea intra in ecuatia actionariatului pentru Unitatile 3 si 4 si Fondul Proprietatea din partea statului, aceasta masura fiind analizata in contextul in care fondurile pentru sustinerea acestui proiect urias sunt limitate. Videanu a mai spus ca Guvernul a aprobat infiintarea celor doua companii energetice nationale, proiect care-si propune reorganizarea sistemului de productie de energie electrica, cele doua firme urmand sa fie operationale in sase luni, scrie Ziarul financiar.

In ceea ce priveste segmentul de gaze naturale, Videanu a precizat ca luna aceasta spera sa aiba loc o noua serie de intalniri cu reprezentantii Gazprom, in contextul in care rusii au semnat anul trecut cu Romgaz un memorandum de creare a unei firme mixte pentru constructia de depozite de inmagazinare a gazelor, precum si pentru investitii in productia de energie electrica.


Sursa: Ziarul financiar

 
07/01/2010 - Acest articol a fost citit de 2826 ori Recomanda
 
 Nota acordata: 0 (data de 40 vizitatori)
 
Produse si servicii ale companiilor Companiile active sunt aici
Alte stiri din categoria "Interne"
Stirile anterioare
Va asteptam la "Romania Green Business Gala"
Pierderi de 10,5 % in compania producatoare de...
Ministerul Justitiei a avizat infiintarea celor...
Targ international de energie regenerabila RENEXPO
Summit Economic Forum 2009
Stirile urmatoare
In 2010 jucatorii din piata automatizarilor...
Motoare electrice din Romania pentru francezi
Siemens a avut o crestere a profitului cu 24%
Instalatii pentru Ambasada SUA din Bucuresti de...
Disponibilizari in cadrul companiei Siemens din...
 
Ghidelectric.ro | electrice si automatizari  | TOP STORY



Noua BSP41 pentru identificarea simplă a tablourilor electrice

imprimanta idenficare tablouri electrice
Firele, cablurile și componentele identificate corect vă oferă imediat o imagine clară privind modul de funcționare și de conectare a unui tablou electric.


Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.


Identificați toate blocurile terminale


Noua imprimantă de identificare a firelor È™i tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale È™i componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privinÈ›a compatibilității cu noua BSP41.


... Citeste articolul
Login
E-mail:
Parola:
cont nou am uitat parola
Fumeaza electronic
Abonare la newsletter
E-mail:

Portal electric si automatizari din Romania pentru firme cu profil echipament electric si electricieni autorizati


Situri Partenere Portal Electric: https.www.avocatiasiduhnea.ro| fisamedicalaiasi.ro| Rocco Piese | studio 20 | www h2on ro | focusrent ro | melkior | komsitravel ro | www.plantmaster.ro | http www scauneonline ro | Rexed |
Pentru web masteri  |  Harta site  |  RSS Ghid Electric