Fondurile Europene impulsioneaza aplicatiile SCADA in sectorul romanesc de apa


ghidelectric.ro
Marti, 19 Martie 2024
Ne gasiti si pe:            

Fondurile Europene impulsioneaza aplicatiile SCADA in sectorul romanesc de apa


Confruntata cu nivelul ridicat de poluare a apei - una dintre mostenirile comunismului -, odata cu aderarea la UE in 2007, Romania incearca sa tina pasul cu Europa de Vest in privinta reglementarilor de mediu.

Ion Andronache - presedinte Syscom 18 Sectorul de apa a inregistrat progrese in ultimii 10 ani, iar investitiile necesare pentru infrastructura si canalizare, estimate la peste 15 miliarde Euro, ofera multiple oportunitati companiilor care furnizeaza echipamente si servicii pentru lucrarile de modernizare.

Autoritatile locale au pregatit un portofoliu extins de proiecte care vizeaza accesarea Fondurilor UE in perioada 2007-2013. Acest portofoliu include proiecte de investitii majore in infrastructura, apa / apa uzata, deseuri, termoficare si imbunatatirea infrastructurii de aparare impotriva inundatiilor.

Provocarile cu care se confrunta sectorul romanesc de apa, disponibilitatea fondurilor europene, precum si reformele institutionale, de reglementare si structurale au atras atentia acelor companii ale caror produse, servicii, expertiza si tehnologii reprezinta solutii pentru dezvoltarea infrastructurii de apa.

“Investitiile europene majore in sectoarele de apa si ape uzate, sustinute de disponibilitatea ridicata a fondurilor UE, conduc la cresterea pietei de aplicatii SCADA (supervisory control and data acquisition). SCADA este o solutie utilizata peste tot in lume pentru a controla diverse procese industriale, iar implementarea unei solutii SCADA conduce la cresterea eficientei, scaderea costurilor si cresterea profitabilitatii operationale”, explica Ion Andronache, presedintele Syscom 18, unul dintre liderii nationali in domeniul de automatizari industriale si sistemelor de masura.

O analiza recent publicata a companiei de cercetare si consultanta Frost & Sullivan (http://www.frost.com) arata ca piata europeana a sistemelor SCADA a atins o valoare de 1,3 miliarde dolari in 2009, iar pana in 2016 piata poate ajunge la 1,9 miliarde dolari. Sistemele SCADA sunt considerate de specialisti solutiile ideale pentru a eficientiza operatiunile, oferind totodata un raport bun calitate-pret pentru investitiile de capital. In afara de petrol si gaze, si alte domenii de activitate precum sectoarele de apa, industria alimentara si a bauturilor, industria farmaceutica au preluat rapid sistemele SCADA. In retelele nationale si regionale de apa sistemele SCADA sunt utilizate in special pentru monitorizarea si regularizarea debitelor, a nivelurilor de apa din rezervoare, a presiunii din conducte si a altor parametri.

In Romania exista aproximativ 79.000 km de cursuri de apa, dar numai 22.000 km sunt monitorizati si folositi in scopuri economice. In ciuda resurselor asigurate de Dunare, Romania inregistreaza o medie de numai 2.660 m3 de apa / locuitor / an - aproximativ jumatate din media europeana (4.000 m3 de apa / locuitor / an).
“Romania se situeaza in categoria tarilor cu un deficit ridicat de apa. Si asta se-ntampla din cauza poluarii, a sistemelor de alimentare si a retelelor de distributie in mare parte invechite. Este clar ca producatorii si integratori de sistem planifica operatiuni de succes pe aceasta piata in crestere si se concentreaza pe reducerea costurilor si optimizarile furnizate cu ajutorul sistemelor SCADA.”, arata Ion Andronache.
Pana in prezent, operatorii de apa din 10 judete au obtinut fonduri UE pentru constructia si modernizarea surselor de apa, incluzand si achizitionarea de echipamente (de masurare, de laborator, de detectare a scurgerilor, SCADA etc.).

“Pe piata din Romania sunt prezenti in jur de 10-15 integratori eligibili autohtoni de sisteme SCADA, iar aplicatiile sunt utilizate atat in industria apelor, cat si in industria alimentara, farmaceutica, in petrochimie si metalurgie. Insa pentru implementarea unui astfel de sistem, firmele care nu au experienta trebuie sa lucreze initial ca subcontractor pentru a trece in portofoliu o astfel de lucrare. Jucatorii mai mici de pe piata nu au capacitatea de a oferi solutii complete, de aceea este foarte posibil ca pe viitor sa asistam la o serie de fuziuni si achizitii, cel putin la nivel european, care sa-i ajute pe furnizori sa aiba o pozitionare mai buna atunci cand liciteaza pentru contracte mari.”, considera domnul Andronache.

Comenteaza aici
 
10/11/2010 - Acest articol a fost citit de 2696 ori Recomanda
 
 Nota acordata: 1 (data de 58 vizitatori)
 
Produse si servicii ale companiilor Companiile active sunt aici
Alte stiri din categoria "Amenajari instalatii electrice"
Stirile anterioare
Fondurile Europene impulsioneaza aplicatiile...
Sistem de iluminare ce permite reducerea...
80% din incendiile in cladiri sunt provocate de...
Echipamente de incalzire cu uleiuri uzate
ABB a finalizat noua statie electrica de...
Stirile urmatoare
Vom plati mai mult la curent in 2011
GE Energy lanseaza incarcatorul pentru vehicule...
EnergoBit a sustinut Proiectiile de Gala la...
Eticheta A de eficienta energetica pentru...
Instalatii de distributie gaze petroliere...
 
Ghidelectric.ro | electrice si automatizari  | TOP STORY



Noua BSP41 pentru identificarea simplă a tablourilor electrice

imprimanta idenficare tablouri electrice
Firele, cablurile și componentele identificate corect vă oferă imediat o imagine clară privind modul de funcționare și de conectare a unui tablou electric.


Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.


Identificați toate blocurile terminale


Noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale și componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privința compatibilității cu noua BSP41.


... Citeste articolul
Login
E-mail:
Parola:
cont nou am uitat parola
Fumeaza electronic
Abonare la newsletter
E-mail:

Portal electric si automatizari din Romania pentru firme cu profil echipament electric si electricieni autorizati


Situri Partenere Portal Electric: https.www.avocatiasiduhnea.ro| fisamedicalaiasi.ro| Rocco Piese | studio 20 | www h2on ro | focusrent ro | melkior | komsitravel ro | www.plantmaster.ro | http www scauneonline ro | Rexed |
Pentru web masteri  |  Harta site  |  RSS Ghid Electric