Serbia ia masuri pentru reducerea dependentei energetice


ghidelectric.ro
Vineri, 23 Februarie 2024
Ne gasiti si pe:            

Serbia ia masuri pentru reducerea dependentei energetice


Afectata de criza energetica de luna trecuta, principala companie de electricitate din Serbia a organizat licitatii pentru construirea a doua termocentrale

termocentrale

Afectata de criza energetica de luna trecuta, principala companie de electricitate din Serbia a organizat licitatii pentru construirea a doua termocentrale, iar guvernul intentioneaza sa renoveze o statie de depozitare a gazelor naturale. “Razboiul gazelor” dintre Rusia si Ucraina de la inceputul lunii ianuarie a scos la iveala dependenta periculoasa a Serbiei de importurile de energie. Criza a surprins Belgradul fara rezerve de gaze, acesta ajungand sa depinda de importurile de urgenta din Ungaria si Germania. Totodata, reteaua electrica s-a confruntat cu colapsul din cauza unei cresteri dramatice a consumului de electricitate. Compania de electricitate Elektroprivreda Srbije a organizat licitatii pentru construirea unor noi unitati de productie, care sa asigure autonomia tarii in privinta electricitatii. Expertii estimeaza ca fara noile unitati, Serbia va fi nevoita sa importe electricitate incepand din 2012. Din acest motiv, compania a inceput sa selecteze parteneri strategici pentru construirea termocentralei Kolubara B si a unui nou bloc la termocentrala Nikola Tesla B. Investitia de aproape 2 miliarde de euro va asigura o capacitate anuala de aproximativ 1 400 MW. Compania isi va alege partenerul pana la sfarsitul anului, a afirmat ministrul energiei Petar Skundric, adaugand ca Belgradul intentioneaza sa finalizeze centralele in patru sau cinci ani. “Investitia va implica direct 3.000 de persoane si peste 10.000 de persoane indirect, in domeniul constructiei de masini”.
Reprezentantii companiei energetice afirma ca 16 companii internationale s-au aratat interesate pana in prezent sa lucreze in Serbia. Presa belgradeana informeaza ca printre cele mai serioase candidate se numara firma ceha CEZ, precum si companii din Rusia si China.
Intr-un alt efort de reducere a dependentei energetice, guvernul a investigat motivele pentru care statia de depozitare Banatski Dvor - cu o capacitate de circa 500 milioane metri cubi de gaz - nu a fost in stare sa livreze gaze naturale sarbilor in timpul crizei din ianuarie.
In timp ce conationalii lor indurau temperaturile scazute, muncitorii de la Banatski Dvor au constatat ca pompele statiei nu functioneaza. Anchetatorii au descoperit ca autoritatile de la Belgrad nu au mai facut investitii in aceasta statie de peste 20 de ani. Potrivit presedintelui Boris Tadic, deficienta a fost din vina guvernului anterior. Serbia are nevoie de 10 milioane de metri cubi de gaze pe zi in perioada de iarna si poate produce doar un milion de metri cubi de gaze pe zi. Capacitatea de productie a statiei este de numai 400 000 mc pe zi. Costul estimat pentru modernizarea si umplerea cisternelor de depozitare ale statiei se ridica la 22 mn euro.
Guvernul este acum hotarat sa revitalizeze Banatski Dvor si sa o transforme intr-o statie regionala de depozitare a gazelor. Totusi, nu se stie daca suma necesara va fi obtinuta, intrucat acest lucru depinde de Rusia. Sperantele Belgradului se bazeaza in mare masura pe contractul cu compania ruseasca Gazprom, conform caruia gazoductul South Stream ar urma sa traverseze Serbia. Ca parte a acestui contract, partenerul rus ar urma sa investeasca in reconstructia Banatski Dvor. Scaderea veniturilor din livrarea de titei si gaze naturale ar putea influenta insa disponibilitatea Rusiei de a face acest lucru.

Sursa: www.PROMPTMEDIA.ro

 
09/02/2009 - Acest articol a fost citit de 2403 ori Recomanda
 
 Nota acordata: 1 (data de 119 vizitatori)
 
Produse si servicii ale companiilor Companiile active sunt aici
Alte stiri din categoria "Amenajari instalatii electrice"
Stirile anterioare
A fost finalizata zona-pilot de acoperire a...
Incalzire electrica prin pardoseala
Piata de echipamente electrice din Romania
Generatoare de curent din strainatate
INES a investit 600000 euro in Data Center
Stirile urmatoare
Senzor inductiv pentru identificarea si...
Cifra de afaceri a Sommering Install -...
Primaria taie cablurile electrice aeriene...
100 m cabluri vor fi trase in subteranul Capitalei
Automatizari industriale de cca 8 milioane de euro
 
Ghidelectric.ro | electrice si automatizari  | TOP STORYNoua BSP41 pentru identificarea simplă a tablourilor electrice

imprimanta idenficare tablouri electrice
Firele, cablurile și componentele identificate corect vă oferă imediat o imagine clară privind modul de funcționare și de conectare a unui tablou electric.


Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.


Identificați toate blocurile terminale


Noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale și componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privința compatibilității cu noua BSP41.


... Citeste articolul
Login
E-mail:
Parola:
cont nou am uitat parola
Fumeaza electronic
Abonare la newsletter
E-mail:

Portal electric si automatizari din Romania pentru firme cu profil echipament electric si electricieni autorizati


Situri Partenere Portal Electric: https.www.avocatiasiduhnea.ro| fisamedicalaiasi.ro| Rocco Piese | studio 20 | www h2on ro | focusrent ro | melkior | komsitravel ro | www.plantmaster.ro | http www scauneonline ro | Rexed |
Pentru web masteri  |  Harta site  |  RSS Ghid Electric