Romania va trebui sa plateasca 12,5 miliarde euro pana in 2012 pentru redecerea emisiilor


ghidelectric.ro
Joi, 29 Februarie 2024
Ne gasiti si pe:            

Romania va trebui sa plateasca 12,5 miliarde euro pana in 2012 pentru redecerea emisiilor


Costul pe care va trebui sa-l suporte Romania pentru a fi in conformitate cu angajamentele luate fata de Uniunea Europeana (UE) se ridica la 6,1 miliarde euro pana in 2015.

energie

Si la 12,5 miliarde euro pana in 2020, contributia constand, in principal, din cresterea cotei de energie regenerabila si proiecte de eficienta energetica in cladiri rezidentiale, industrie, transport, arata un raport intocmit de Centru Roman pentru Politici Europene (CRPE), informeaza Financiarul.

Documentul, remis joi (26 noiembrie 2009), avertizeaza totodata ca o parte dintre unitatile de generare de energie electrica (Turceni, Rovinari, etc) vor trebui inchise treptat din cauza emisiilor de azot si dioxid de sulf. Conditia ca aceste centre sa ramana deschise este legata direct de investitiile viitoare pentru ca acestea sa functioneze “curat”.

“Valoarea totala a fondurilor UE disponibile pentru energie este de circa 700 milioane euro, in timp ce investitiile necesare in productia de energie electrica ar fi de pana la 35 de miliarde de euro in urmatorii 10 ani, doar pentru a aduce generarea de energie termica la standardele de eficienta si emisie internationale”, se noteaza in raportul citat, scrie Financiarul.

Conform CRPE, desi investitorii s-au inscris la privatizarea productiei de energie electrica inca din anul 2004, Executivul a oprit complet orice astfel de idei in 2005 si “nu intentioneaza sa vanda productia de energie electrica in viitorul apropiat, in ciuda angajamentelor din Energy Road Map 2003-20 13, de cand s-a negociat Capitolul 14 Energie la aderarea la UE”.

In privinta reducerii emisiilor de gaze cu efect de sera, studiul remarca angajamentul luat de Romania in conformitate cu Protocolul de la Kyoto prin care suntem obligati micsoram cantitatea cu 8% pana in 2012 fata de cea din 1989. Cu alte cuvinte, Romaniei ii este permis sa produca 1,279 miliarde tone dixid de carbon (CO2) intre anii 2008-2012, scrie Financiarul.

Romania, care domina Europa alaturi de Germania si Polonia in privinta ponderii cantitatii mici de CO2, beneficiaza de “drepturi de poluare”, numite unitati ale cantitatilor atribuite (AAU). In prezent, tara noastra are dreptul sa aiba aproximativ 350 milioane de AAU, ce pot fi vandute altor tari (Japonia, state din Europa de Vest).
“In ultimii ani, guvernul roman a fost nedecis in privinta celor doua optiuni. Acum guvernul se confrunta cu o alegere dific ila: sa vanda AAU la un pret scazut in lunile urmatoare (dupa ce legis latia necesara este adoptata), sau sa riste sa le piarda cu totul daca un nou acord international post-Kyoto nu va permite ca AAU sa fie raportate dupa 2012”, se arta in raportul CRPE.

La ora actuala, din pricina acestor ezitari, dar si a scaderii preturilor din piata, autoritatile romane spera sa obtina aproximativ 8-10 euro/tona. Romania, una dintre tarile care participa la sistemul european de tranzactionare a cotelor emisiilor de dioxid de carbon, in urma Protocolului de la Kyoto, s-a clasat in 2008 pe locul noua in Uniunea Europeana, dupa cotele alocate, respectiv 70,65 milioane tone CO2 echivalent, potrivit datelor Comisiei Europene (CE). Emisiile de dioxid de carbon verificate ale Romaniei au scazut in 2008 cu 8,7% fata de 2007, la 63,5 milioane tone, iar numarul instalatiilor a urcat cu 3,3%, la 252.


Sursa: Financiarul

 
27/11/2009 - Acest articol a fost citit de 2584 ori Recomanda
 
 Nota acordata: 1 (data de 51 vizitatori)
 
Produse si servicii ale companiilor Companiile active sunt aici
Alte stiri din categoria "Amenajari instalatii electrice"
Stirile anterioare
Panouri solare si leduri pentru iluminatul stradal
Automatizari industriale de cca 8 milioane de euro
100 m cabluri vor fi trase in subteranul Capitalei
Primaria taie cablurile electrice aeriene...
Cifra de afaceri a Sommering Install -...
Stirile urmatoare
Cum sa eviti penele de curent?
Hidroelectrica a retehnologizat centrala...
Cum vrea Sommering Install sa creasca cu 60%...
Rezultate de succes pentru firma AK STEEL
Compania Hitachi Koki are o cifra de afaceri...
 
Ghidelectric.ro | electrice si automatizari  | TOP STORYNoua BSP41 pentru identificarea simpl─â a tablourilor electrice

imprimanta idenficare tablouri electrice
Firele, cablurile ╚Öi componentele identificate corect v─â ofer─â imediat o imagine clar─â privind modul de func╚Ťionare ╚Öi de conectare a unui tablou electric.


Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.


Identifica╚Ťi toate blocurile terminale


Noua imprimant─â de identificare a firelor ╚Öi tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate m─ârcile majore de blocuri terminale ╚Öi componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimant─â de etichete rigide pentru fiecare marc─â utilizat─â. Brady Corporation ofer─â o list─â de m─ârci de blocuri terminale care au fost testate în privin╚Ťa compatibilit─â╚Ťii cu noua BSP41.


... Citeste articolul
Login
E-mail:
Parola:
cont nou am uitat parola
Fumeaza electronic
Abonare la newsletter
E-mail:

Portal electric si automatizari din Romania pentru firme cu profil echipament electric si electricieni autorizati


Situri Partenere Portal Electric: https.www.avocatiasiduhnea.ro| fisamedicalaiasi.ro| Rocco Piese | studio 20 | www h2on ro | focusrent ro | melkior | komsitravel ro | www.plantmaster.ro | http www scauneonline ro | Rexed |
Pentru web masteri  |  Harta site  |  RSS Ghid Electric