Cele mai dorite locatii pentru proiecte eoliene


ghidelectric.ro
Vineri, 26 Aprilie 2024
Ne gasiti si pe:            

Cele mai dorite locatii pentru proiecte eoliene


Zone precum Galati, Vaslui, Vrancea, Braila sau Iasi ii atrag acum pe investitorii din energia eoliana, dupa ce judetele Tulcea si Constanta au tinut capul de afis al unor astfel de investitii in ultimii ani.

turbine eoliene

Potrivit datelor Transelectrica cuprinse in planul de perspectiva al retelei electrice de transport in perioada 2008-2012, in afara de Tulcea si Constanta, unde pana acum au fost inregistrate circa 75 de posibile proiecte, urmatoarele destinatii preferate de investitorii din segmentul eolian sunt Galati, unde s-ar putea realiza circa 11 proiecte, Vaslui, cu 10 proiecte eoliene, Vrancea cu 7 astfel de proiecte, Braila - unde exista intentia, din partea mai multor investitori, de a realiza 6 proiecte eoliene - si Iasi, unde sunt studii pentru realizarea a 4 proiecte.

Investitori precum germanii de la E.ON, care sunt prezenti pe piata locala a distributiei si furnizarii de energie electrica si de gaze, sunt interesati de mai multe proiecte eoliene de circa 150 MW, in zona Moldovei, regiune care coincide chiar cu zona pe care E.ON o deserveste prin operatiunile sale. Alti investitori, precum partenerii locali ai Continental Wind Partners, dezvoltatorii care au vandut anul trecut un proiect de 600 MW in Dobrogea catre cehii de la CEZ, au pus ochii pe zona Galatiului pentru dezvoltarea unor proiecte eoliene cu o capacitate de 470 MW, potrivit datelor Transelectrica. 

"Avem acum in dezvoltare proiecte de circa 1.000 de MW localizate in mai multe regiuni ale tarii, printre care se numara si Galatiul. Totodata, suntem in faza incipenta pentru dezvoltarea unor proiecte solare sau pe biomasa pentru producerea de energie electrica. Este destul de greu sa anticipam acum cand vom avea primii MW finalizati din aceste proiecte pentru ca acestea se afla in diverse faze de dezvoltare", spune Radu Popoiu, directorul general al PS Wind Management, companie care lucreaza in parteneriat cu Continental Wind Parteners.

Specialistii din domeniu spun ca sunt trei factori care conteaza mult in alegerea unei zone pentru o investitie in domeniul eolian.
In primul rand conteaza vantul si din acest punct de vedere cele mai bune zone sunt Dobrogea si Moldova. In al doilea rand conteaza posibilitatea conectarii la reteaua de electricitate, iar aici Dobrogea incepe sa piarda din atractivitate din cauza numeroaselor proiecte de producere de energie electrica anuntata, nu numai pe segmentul eolian. In al treilea rand conteaza terenul si durata obtinerii avizelor necesare.

"Erau cateva zone traditionale, cum ar fi Dobrogea sau Moldova, dar prima este deja plina. Reteaua nu mai permite dezvoltarea unor proiecte mari. In plus apar probleme legate de normele de mediu sau chiar de disponibilitatea terenurilor din aceasta regiune. Astfel, in functie de stategia fiecaruia, investitorii care vor sa se dezvolte in continuare se uita la regiuni precum Galati, Vaslui, Iasi, Braila, care au si ele un vant bun necesar dezvoltarii unui proiect eolian", explica Alexandru Teodorescu, consultant independent pe segmentul proiectelor eoliene si fost director al companiei Wind Expert, cea mai mare companie de consultanta pe segmentul eolian pe plan local.

Potrivit datelor Transelectrica grupuri precum CEZ, Enel (Italia) sau Iberdrola (Spania) au anuntat deja investitii de mii de megawati in zona Dobrogei. Totodata, tot in Dobrogea urmeaza sa fie construite reactoarele 3 si 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda, care presupun instalarea a 1.400 MW.

Astfel, pentru un investitor precum E.ON, care are activitatile concentrate in regiunea Moldovei, face sens sa analizeze proiecte eoliene localizate in Vaslui sau Iasi.

"Dincolo de vant si de accesul la retea, mai sunt alti factori care conteaza in luarea unei decizii de a investi intr-un proiect eolian. Conteaza si pretul terenului, dar si gradul de faramitare al proprietatii. De exemplu, am avut cazuri in care pentru o singura turbina aveam nevoie de acordul a 20-30 de proprietari", mai explica Teodorescu.

Potrivit acestuia, criza nu a ieftinit investitiile in parcurile eoliene, in continuare pentru instalarea unui megawatt fiind necesare fonduri de pana la 1,5 milioane de euro. Singurul lucru pe care criza l-a facut in acest domeniu a fost sa mai trieze proiectele.

Singurul proiect eolian de mari dimensiuni inceput in Romania este cel al cehilor de la CEZ care vor investi 1,1 miliarde de euro pentru ridicarea unui parc de 600 MW in doua localitati dobrogene, Fantanele si Cogealac.
Intregul proiect presupune instalarea a 240 de turbine, acesta urmand sa fie finalizat in 2011. Potrivit declaratiilor recente ale reprezentantilor CEZ Romania, pana acum au fost construiti 130 de kilometri de drum necesari pentru transportul echipamentelor uriase si mai bine de 400 de oameni lucreaza pe santier majoritatea fiind romani.

Pana acum, potrivit planului Transelectrica exista proiecte eoliene de peste 20.000 MW (cat aproape 30 de reactoare de la Cernavoda), din care efectiv au fost intalati pana acum 11 MW.


Sursa:
Transelectrica

 
21/10/2009 - Acest articol a fost citit de 3252 ori Recomanda
 
 Nota acordata: 1 (data de 50 vizitatori)
 
Produse si servicii ale companiilor Companiile active sunt aici
Alte stiri din categoria "Energie Verde"
Stirile anterioare
Avem primul parc solar care produce electricitate
Nemultumiti de legislatia care stimuleaza...
Centrale eoliene cu o putere instalata de 1500MW
3.000 MW de energie eoliana pana in 2017
Noi companii pariaza pe energie elternativa
Stirile urmatoare
Parc eolian in functiune in Medgidia dupa o...
Ne aflam pe ultimele locuri la capitolul...
Proiecte de peste 80 de milioane de euro pentru...
Peste 500.000 de case vor putea fi luminate...
Electrica are 100 de milioane de euro pentru...
 
Ghidelectric.ro | electrice si automatizari  | TOP STORY



Noua BSP41 pentru identificarea simplă a tablourilor electrice

imprimanta idenficare tablouri electrice
Firele, cablurile și componentele identificate corect vă oferă imediat o imagine clară privind modul de funcționare și de conectare a unui tablou electric.


Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.


Identificați toate blocurile terminale


Noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale și componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privința compatibilității cu noua BSP41.


... Citeste articolul
Login
E-mail:
Parola:
cont nou am uitat parola
Fumeaza electronic
Abonare la newsletter
E-mail:

Portal electric si automatizari din Romania pentru firme cu profil echipament electric si electricieni autorizati


Situri Partenere Portal Electric: https.www.avocatiasiduhnea.ro| fisamedicalaiasi.ro| Rocco Piese | studio 20 | www h2on ro | focusrent ro | melkior | komsitravel ro | www.plantmaster.ro | http www scauneonline ro | Rexed |
Pentru web masteri  |  Harta site  |  RSS Ghid Electric